Ny moln-tjänst upptäcker oriktig andrahandsuthyrning

Oskar Fyrgård är VD och grundare av Rezidans.

Fastighetsägarna tar in tjänsten Rezidans som hjälper fastighetsägare att upptäcka oriktiga andrahandsuthyrning i egna beståndet eller bostadsrättsföreningen. Det ska försvåra illegal handel med förstahandskontrakt och otillåten andrahandsuthyrning.

Den nya tjänsten är molnbaserad och gör det möjligt för fastighetsägare att enkelt och systematiskt bevaka signaler om otillåten andrahandsuthyrning i det egna beståndet. Syftet med tjänsten är att aktivt motverka de utbredda problem som finns med otillåten andrahandsuthyrning och handel med kontrakt.

Sedan oktober 2019 finns ett nytt och skärpt regelverk på plats som begränsar formerna för andrahandsupplåtelser och kriminaliserar handeln med kontrakt. Med denna nya tjänst blir det också möjligt att effektivt bevaka regelefterlevnaden.

Problem som ständigt ökar
Oriktiga hyresförhållanden och illegal handel med förstahandskontrakt är ett nationellt problem som ständigt ökar. Utöver att bidra till att förhindra rörligheten på bostadsmarknaden och skapa orättvisa gräddfiler bidrar företeelsen också till minskad trygghet och sämre underhåll.

– Vi vet till exempel att när personer bor olagligt i andra hand är de är mindre benägna att anmäla allvarliga fel och brister i lägenheten som då inte avhjälps i tid vilket kan leda till dyra skador för fastighetsägare vid till exempel vattenläckor. Med denna tjänst kommer fastighetsägare systematiskt kunna motverka fenomenet, säger Freja Bramsen, chef för medlem och marknad på Fastighetsägarna GFR.

Skannar folkbokföringen
Rezidans är en molnbaserad lösning som bygger på en smart och GDPR-säkrad teknik. Tjänsten skannar effektivt av förändringar i folkbokföringen på utvalda adresser och ger således tidiga signaler om oegentligheter så som otillåten uthyrning och folkbokföringsbrott.

Den hjälper även bostadsbolagen att kvalitetssäkra att hyresgästerna är skrivna på rätt adress enligt överenskommelsen i hyreskontraktet. Inom kort utökas tjänsten med funktioner som flaggar när lägenheter i beståndet dyker upp för korttidsuthyrning på annonserings- och uthyrningssidor på internet.

– Med det här samarbetet vill vi ge fastighetsägare tillgång till en smart och kostnadseffektiv digital lösning som ger dem rätt förutsättningar att aktivt kunna förebygga och utreda problemen kring oriktiga hyresförhållanden och därmed öka tryggheten i bostadsområdet. Något som tidigare har varit väldigt svårt och resurskrävande är nu väldigt enkelt, berättar Oskar Fyrgård som är VD och grundare av Rezidans.

Avtalet med Rezidans inleds under maj 2023 och omfattar medlemsexklusiva erbjudanden för Fastighetsägarnas medlemmar i Sverige.

Källa: Fastighetsägarna

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega