Sanny Mattelin, vd på EdetHus, älskar allmännyttans uppdrag

AB EdetHus nya VD Sanny Mattelin jobbar som bäst när det blåser lite motvind och folk säger att ”det här är omöjligt”. Dessutom älskar han allmännyttans uppdrag – att erbjuda kvalitativa bostäder för alla, oavsett inkomst, ursprung, ålder och hushållstyp.

Sanny Mattelin började sin yrkesbana som desillusionerad niondeklassare hos studievägledaren. Inför gymnasiet frågare studievägledaren ”vad ska vi göra med dig?”. På väggen satt en affisch med två hantverkare på ett soligt kyrktak, Sanny pekade på den och sa ”det där blir bra”.

– Det sociala arvet är verkligt för mig. Jag är uppvuxen i en arbetarfamilj och ett jobb för mig innebar blåkläder. Något akademiskt fanns inte i min värld, jag hade aldrig träffat en akademiker av något slag förutom lärare – än mindre någon i ledande ställning.

Snickare blev han alltså och vid 25 års ålder blev han delägare i ett byggföretag i Kungshamn tillsammans med två kollegor. Något senare fick han erbjudande från NCC att bli platschef på byggserviceavdelningen med ansvar för alla projekt understigande 10 miljoner från Strömstad till Stenungssund.

Hur blev det till slut fastighetsbranschen?
– Av flera anledningar. Byggbranschen då var mer ”macho” än den är nu och när jag fick mitt första barn möttes jag av oförståelse när jag åtminstone de två första veckorna behövde vara bortkopplad. Fick rådet att googla på ”byt fru”. Jag följde rådet om att googla – fast efter nytt jobb. Av en slump såg jag att Leifab i Lilla Edet (som EdetHus tidigare hette) sökte en servicechef. Sedan första arbetsdagen där har jobbet varit min passion! Huvudfokus för vår bransch är inte att ha så mycket som möjligt kvar på sista raden utan att skapa så mycket som möjligt för varje intjänad krona. Allmännyttans tanke och mening passade mig mycket bättre och min personliga utveckling startade där och då.

Vad hände sedan?
– Jag stannade kvar på Leifab i ett och ett halvt år och trivdes utmärkt. VD:n Owe Lång var en person som verkligen brann för ordning och reda och från honom fick jag med mig att all kreativitet frodas bäst inom en ram av struktur samt att ”sagt är sagt” – bolaget och dess personal uppfyller de åtagande man tar på sig – alltid. Han gick sedan vidare till Trollhättans kommunala bostadsbolag AB Eidar som ekonomichef och jag sökte mig dit när de behövde en områdeschef. Det blev tio år där i olika roller inom ledning och projektstyrning, de senaste fem åren som förvaltningschef med styrnings- och resultatansvar för både bostäder och lokaler med personalansvar för 85 personer inklusive en operativ ledningsgrupp.

– När jag såg att EdetHus sökte ny VD, kändes det som ett naturligt steg. Jag var redo för nya utmaningar och kände att jag hade de kunskaper och erfarenheter i bagaget som matchade ansökningsprofilen.

Vad skiljer EdetHus från dina andra arbetsplatser?
– Likheten med min förra arbetsplats är att båda bolagen är kommunalt ägda med politiskt tillsatt styrelse. Men på AB EdetHus är inte bostäderna huvudaffären utan endast 15 procent av verksamheten. Resterande del är kommunala lokaler och industrifastigheter. Dessutom äger vi en hel del skog och är delägare i vindkraftverk som är belägna på vår mark. Man får hela paletten av fastighetsförvaltning och det är väldigt roligt!

– På EdetHus får jag vara med och bygga samhälle i ett bredare perspektiv, eftersom vi också förvaltar utbildningslokaler och kategoriboenden i en kommun som växer.

Vad tar du med dig för tidigare erfarenheter i din nya roll på EdetHus?
– God förståelse för kommunala strukturer, men också de problem och utmaningar en kommun har. Jag har arbetat med projektledning både för utförarsidan och beställarsidan, vilket passar våra kommande utmaningar. Jag har även haft förmånen att få gå bredvid två duktiga ekonomer på Eidar (VD Urban Blom och ekonomichef Owe Lång) och utan den skolan hade jag inte kunnat ta mig an rollen som VD.
Det kan också vara en styrka att jag under mitt yrkesliv varit yrkesarbetare, arbetsledare och mellanchef samt lett chefer och därigenom sett alla rollers perspektiv. Det ger en förståelse för olika delar av en organisation.

Vilka utmaningar ser du för dig som VD?
– Det finns en otrolig utvecklingspotential rent exploateringsmässigt i Lilla Edets kommun, samtidigt som det finns utmaningar i de kommande projekten. Speciellt ur ett finansieringsperspektiv, där ränteläge och ökande energipriser kommer att tvinga oss att prioritera och lägga om tidsplaner. Men jag ser inte det som nedslående utan snarare som en motivator – utmaningarna är det som driver mig.

Vilka är de viktigaste frågorna för dig?
– Dels att se till att Lilla Edet verkligen får ut så mycket som möjligt från varje krona vi har möjlighet att omsätta. Men också att tydliggöra vilka vi är; ett komplement på bostadsmarknaden, en serviceinstans för de kommunala verksamheterna samt en möjliggörare för hela kommunens expansion. Min önskan är att våra ägare, det vill säga alla invånare i kommunen, skall vara stolta över sitt fastighetsbolag.

Vilken är din främsta drivkraft?
– Det allmännyttiga uppdraget; att skapa möjlighet för alla att ha ett kvalitativt boende, att genom lokaliteter få vara med och bidra till goda läromiljöer och god omsorg. Sen den dagen jag började på Leifab för 12 år sedan så har jag känt att jag är med och bidrar till formandet av det svenska samhället. Jag är medveten om att det låter pretentiöst, men det är verklighet för mig!

Text: Pernilla Fredholm
redaktionen@forvaltarforum.se

Sanny Mattelin

Titel: VD på EdetHus i Lilla Edet.
Ålder: 41 år.
Uppväxt: Trollhättan i allmännyttiga Bäckelyckan.
Bor: I Björndalen, Trollhättan
Familj: Döttrarna Elsa 12 år och Tuva 10 år, hustrun Emelie 38 år som arbetar som rektor, och havapoo-valpen Harry-Krister.
Yrkeserfarenhet: Snickare på Bohms bygg och NCC, platschef Fisketångens Bygg och NCC, servicechef Fastighet och anläggning Leifab, områdeschef Bostad AB Eidar, affärsområdeschef Lokaler AB Eidar och förvaltningschef AB Eidar.
Utbildning: Bygg och anläggning på gymnasiet. Har även läst pedagogik på högskolan eftersom han hade en önskan om att bli samhälls- och historielärare.
Fritidsintressen: Hoppar ibland in som musiker på krogar, med gitarr och sång. Lyssnar alltid på podd när han håller på med något praktiskt i hemmet såsom snickeri, trädgårdsarbete, matlagning eller städ (har lyssnat på ALLA avsnitt av Kalle Linds podd ”Snedtänkt”). Är också bokslukare när det gäller romaner och historiska faktaböcker, gärna flera samtidigt.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega