Kalmarhem vill halvera hyresgästernas utsläpp av transporter

Kalmarhem vann kategorin ”Fossilfritt” för att deras el, fjärrvärme och allt drivmedel till fordon är förnybar och därmed fossilfri.
– Nästa steg är att påverka våra hyresgästers transporter, säger Ida-Sara Andréen på Kalmarhem.

I Allmännyttans klimatinitiativ är ett av målen är att deras medlemmar ska bli fossilfria till 2030.

Kalmarhem bestämde sig för att ha ett lite ambitiösare upplägg, nämligen att bli fossilbränslefria redan till 2020, vilket man nu uppnått. En stor utmaning var att skapa en beteendeförändring internt på Kalmarhem, menar Ida-Sara Andréen som är hållbarhetsstrateg på Kalmarhem:

Ida-Sara Andréen på Kalmarhem

– På fastighetssidan var det enklare att bli fossilbränslefria då de flesta där har dedikerade bilar. Men vi ville bli fossilbränslefria även vid möten och tjänsteärenden där transporterna tidigare skedde med privat bil. Där behövde vi skapa en bil- och cykelpool.

Vanans makt är stor konstaterar Ida-Sara Andréen – att ta sin egen bil är enkelt och smidigt. Att istället boka bilpoolens elbilar kräver lite framförhållning och planering.

Dessutom behöver ledningen vara på tårna och se till att fler bilar snabbt köps in vid behov. Det finns även elcyklar att låna, och sakta men säkert har Kalmarhems anställda fått in vanan att välja elbil eller elcykel på arbetstid.

Stort engagemang hos personalen
En viktig grundförutsättning i förändringsarbetet är att det redan finns ett stort engagemang hos personalen när det gäller miljö- och klimatfrågor.

Kalmarhem har involverat olika nyckelpersoner från bolaget i hållbarhetsfrågor i stort och smått och haft workshops och föreläsningar. Tillsammans lät man göra en omfattande beräkning av bolagets klimatpåverkan i hela värdekedjan.

Men också diskuterat klimatfrågorna ur olika perspektiv och försökt hitta olika exempel som kan förklara frågans komplexitet. Bland annat genom att räkna ut hur mycket is som smälter varje år och satt det i relation till Kalmarhems vattenförbrukning varje minut.

– Vi har också tittat på SMHI:s beräkningar när det gäller framtida vattenbrist – vi bor ju i ett utsatt område med låg grundvattennivå. Samtidigt är vi en kuststad och har även räknat på vilka av våra fastigheter som kan ligga under vatten om hundra år. Genom att göra exemplen konkreta och nära blir det så tydligt att de här frågorna inte bara är något för miljöexperterna, och på så vis får vi ett större engagemang.

Få med klimatberäkningar redan från början
Idag har miljö- och klimatfrågorna en självklar plats i Kalmarhems löpande arbete, i allt fler delar av organisationen. Och förutom att ha frågorna i fokus vid nybyggnation, börjar de även bli en naturlig del i underhållsarbetet:

– Hållbarhetsfunktionen får numera ofta samtal från projektledarna, till exempel för att få hjälp med klimatberäkningar redan från början i underhållsprojekten. Det är fantastiskt roligt, säger Ida-Sara Andréen.

Nästa stora projekt är att ta itu med nummer ett på Kalmarhems lista över klimatpåverkan – nämligen hyresgästernas transporter. De är den enskilt största utsläppsfaktorn och dessutom tre gånger så stor som tvåan på listan som är underhållsmaterial.

– Fördelen är att transporterna faktiskt är lätta att påverka, eftersom intresset från både hyresgäster, bilbransch och samhälle är stort i den här frågan.

Göra hållbara resval
Nyligen tog Kalmarhem fram en strategi för hyresgästernas mobilitet, där ambitionen är att minst halvera utsläppen från transporterna fram till 2030.

Dels genom att förbereda samtliga parkeringsplatser för laddinfrastruktur, dels genom att bygga ut den befintliga bilpoolen, skapa cykelpooler och jobba med beteendeförändringar som appen Better Points, där användarna kan samla poäng när de gör hållbara resval och få olika rabatter.

När man har förberett parkeringarna är sedan tanken att hyresgäster ska kunna beställa en laddstolpe när de skaffar elbil, och man ska kunna beställa en demonstration av hur bilpoolen fungerar.

– Vi har tydliga mål med vårt klimatarbete och vi har tagit fram mått som mäter hur det går och handlingsplaner som styr mot målen. Det här är ett sätt att driva så mycket mer än bara klimatfrågan i sig. Det är ett sätt att driva företag, bygga affärsmässighet och utveckla samhället som helhet. Vi vill och vi ska lyckas, avslutar Ida-Sara Andréen.

Ida-Sara Andréens tips för ett framgångsrikt klimatarbete:

  • Beräkna din organisations klimatpåverkan för att ta reda på var de största utsläppsposterna finns, så att ni vet att ni jobbar med rätt saker. Och var modig – ta med hela värdekedjan och inte bara delar av den.
  • Ta fram strategier för er största utsläppsposter, som omfattar nuläge, önskvärt läge (mål och delmål), mått, generella handlingsplaner och detaljerade, liksom arbetssätt för att följa upp arbetet både på övergripande nivå och i vardagen.
  • Bygg kunskap – och börja med dig själv. På så sätt blir du en naturkraft i din yrkesvardag/ditt ledarskap kring klimatfrågan, och kommer att bygga andras kunskap utan att du ens tänker på det!

Text: Pernilla Fredholm
redaktionen@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega