Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

”Nu måste vi sluta digitalisera!”

Får jag verkligen säga så? Är inte digitaliseringen det viktigaste av allt just nu? Dess budskap, eller ofta uteblivna budskap, har ju fyllt seminariesalar i parti och minut de senaste åren.

Missförstå mig rätt, jag tycker det är superviktigt att vi tar den digitala utvecklingen och dess möjligheter på största allvar, annars vore jag inte rätt person för mitt jobb. Men jag tycker också att vi är helt fel på bollen för tillfället.

Innan jag tar mitt resonemang vidare skulle jag vilja belysa en viktig del i det hela som vi naivt bortser från för tillfället.

Från min första dag i fastighetsbranschen för 13 år sedan har jag hört beklagande röster om hur trög och konservativa vår bransch är, och jag är inte bättre själv. Jag har också spytt galla över den ibland helt obefintliga viljan att utvecklas eller pröva något nytt.

Unik bransch
Vad beror då detta på? Låt oss försöka förenkla det och hitta en anledning.

Fastighetsbranschen är unik, och det säger jag faktiskt med så opartiska ögon jag bara kan. Det är den enda bransch, såvitt jag kan se det, som har en underliggande reell tillgång/handelsvara som är 100 procent statisk.

Det finns cirka 150 miljoner kvadratkilometer landmassa och denna massa, eller mark, ligger där den ligger. Äger du en bit mark i Örebro så ligger den i Örebro, vare sig du vill eller inte. En fastighet går heller inte att outsourca, den står som sagt där den står.

Detta medför såklart att vi pratar om en extraordinärt lokal bransch. Titta på de stora noterade fastighetsbolagen som är värda många miljarder kronor, de har sin huvudsakliga verksamhet och inkomst i Sverige. I vilken annan bransch driver ett svenskt bolag en miljardverksamhet utan att vara beroende av internationell handel? Kommer du inte på något? Ingen fara, det gör inte jag heller..

Inte känna oss stressade
Det jag vill belysa med detta är att vi har en naturligt betingad tröghet i och med detta och den ska vi vara medvetet ödmjuka inför, men självklart heller inte gömma oss bakom. Vi behöver inte känna oss stressade över jämförelser med fintech, där vi ser ut att vara hopplöst efter.

Inom finans är digitala tjänster den enda konkurrensfördelen i dag och de lever i en verklighet där inte ens den traditionella valutan längre går säker. En sak kan vi i fastighetsbranschen i alla fall vara säkra på, hur mycket vi än utvecklas och drar nytta av digitala möjligheter så kommer själva fastigheten aldrig digitaliseras.

Branschutveckling på allvar
Ska vi bara fortsätta och sitta tillbakalutade och räkna pengar ett tag till då?

Nej, absolut inte. Det är bråttom och vi måste driva fastighetsbranschen framåt i rask takt för att vi ska slippa lida stor makroekonomisk skada på lång sikt, med exempelvis avtagande attraktionskraft och ännu sämre inflöde av kompetent arbetskraft än vi redan har.

Det jag istället vill är att vi lägger digitaliseringen som begrepp åt sidan ett tag nu och börjar prata branschutveckling på allvar. Jag deltog i en panel nyligen där vi fick en publikfråga som verkligen satte fingret på min farhåga.

Ämnet för seminariepunkten var ”läget på den svenska proptech-scenen” och frågan löd i stil med: Om vi ska investera i digitaliseringen, vad ska vi lägga pengarna på?

Vi träffar inte ens bollen
Nu är vi inte bara fel på bollen, vi träffar den inte ens.

Nu gör WeWork intåg på den svenska marknaden och riktar sitt ljus mot co-working och proptech.  Effekten jag märker av i debatten kring detta är i mångt och mycket en ännu högre stress över att vi måste påskynda vår digitalisering. Här tycker jag vi ska ta och backa ett steg.

WeWork har inget med digitalisering att göra och det hade inte Spotify heller. Det är snart 2019 och vi borde accepterat vid det här laget att de flesta nya tjänster, bolag och produkter har sin grund i någon form av digital teknik.

Det som ovan nämna bolag gör är att de utmanar de traditionella affärsmodellerna och inför nya tillvägagångssätt, anpassade för kundernas nu aktuella önskemål.

Börja i andra änden?
Vi ska fortsätta vara intresserade av att driva en snabb digital förändring i fastighetsbranschen men vi måste sluta inbilla oss att allt kommer bli bra om vi bara digitaliserar hejvilt. Börja i andra änden istället.

Hur ser marknaden ut nu och vad är det våra slutkunder (hyresgästen) helst vill ha? Hur ska en fastighet maximera sin användning i dag? Hur kan fastighetsbranschen vara med och lösa klimatkrisen? Och så vidare.

Det är jättesvårt att göra den övningen och driva förändring när det går så bra som det gör, när fastighetsbolagen tjänar enorma pengar på att göra som de alltid gjort.

Låt oss utveckla branschen tillsammans
Om ni har en idé om hur man skulle kunna förändra delar i ovanstående exempelfrågor så vet jag att det finns, eller går att utveckla, digitala lösningar för ändamålet. Då ska man investera digitalt!

Tar man det steget vill jag bara skicka med en sak till. Då vi verkar i en lokal marknad där själva produkten gör att det ofta är mest lukrativt att se om sitt eget hus, är det såklart lätt att anamma samma tankegångar även här.

Digitala produkter och tjänster kräver dock kontinuerlig utveckling och omsorg, vilket är både kostsamt och tidskrävande.

För att kunna hålla liv i en sådan tjänst eller produkt krävs att den kommersialiseras. Jag tror dessutom att detta helst ska göras via bolagsöverskridande samarbeten för att det ska få ordentligt fäste och främja både marknad och progressiva aktörer.

Tillsammans kan vi utveckla branschen för framtiden och använda all den fantastiska teknik som nu finns att tillgå.

Andreas Nordgren,
CEO och partner på SF Invest samt newst.se
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega