Att mäta är att veta

Bebos och WSP:s energiexpert Göran Werner.

För att ha koll på dina fastigheters energianvändning måste du mäta och följa upp kontinuerligt. Det säger Göran Werner, energiexpert på Bebo och WSP, och det är också temat för Förvaltarforums Energiforum den 30 augusti i Stockholm.

Och det räcker inte med att bara titta på huvudmätaren för att ha kontroll på fastighetens drift och energianvändning.

– Du behöver mäta noggrannare och systematisera din uppföljning, framförallt i samband med ombyggnader och nya installationer, för att veta att du verkligen får det funktion du betalat för. Med dagens digitala, trådlösa mätare är det inte särskilt dyrt att mäta.

Driftoptimera mera
Ett exempel:  En nyinstallerad värmepump har en viss prestanda på papperet, med givna drifttemperaturer både på den kalla och varma sidan.

– Det kräver att systemen runt omkring håller de temperaturer och flöden som värmepumpen ska använda sig av, att dessa system är rätt injusterade och inställda, säger Göran Werner och fortsätter:

– En sak är att mäta momentant att just nu uppfyller den här värmeanläggningen prestandan, men över tid kan temperaturnivåerna bli annorlunda. Då får man inte den prestandan som tänkt. Hus är dynamiska, de lever och påverkas av hur huset används. Om du inte mäter så vet du inte om allt är optimalt, det är det som kallas driftoptimering.

Mäta kontinuerligt
Att mäta direkt i samband med en nyinstallation är självklart för de flesta. Men det räcker inte, du måste hålla koll över tid.
– Det beror förstås på vilket system och verksamhet det handlar om, men det tryggaste är att vara uppkopplad och mäta kontinuerligt. Det kostar som sagt inte mycket. Du kan även behöva mäta värmeläckage, termografera, i dag kostar en värmekamera inte mer än en vanlig digitalkamera.

Viktigt kunna analysera
Viktigt är förstås också att kunna analysera mätdata på ett bra sätt. Det finns en risk att man samlar på sig för mycket mätdata utan att veta hur den ska användas.

 Kompetens, rutiner och resurser för att analysera data är ofta en bristvara hos många fastighetsbolag, säger Göran Werner.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@redaktionen.se

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega