Partnertext från Stockholmshem

Expertstöd: ”Det kostar att inte ha koll”

Från vänster Mats Lindskog, Roger Modig, Michael Bergman, Mats Hellstrand, Mats Karelosy, Markku Kettunen, Anders Wiberg, Sverker Arvidsson, Liban Muse (infälld bild).

En avdelning med åtta experter inom olika områden som stöttar övriga kollegor – det är svårslaget. De kallas Expertstöd, finns hos Stockholmshem och kan det mesta om väldigt mycket.

När medarbetarna på Stockholmshem behöver bolla idéer om värme och ventilation, få värdefulla synpunkter på ombyggnad, en noggrann kalkyl på nybyggnadsprojekt, ska byta ut hissar eller behöver veta allt om el- och brandsäkerhet. Då är kollegorna på Expertstöd bara ett telefonsamtal bort.

– Vår uppgift är att se till att andra enheter kan göra sitt jobb. Vi hjälper till så att Stockholmshem blir så bra beställare som möjligt och har den bästa och mest förvaltningsvänliga produkten, säger Michael Bergman som är chef för enheten.

Stöttar förvaltning, ny – och ombyggnad
De stöttar hela bolaget i stort och smått, från att agera bollplank till att göra projekteringsanvisningar.

– Våra största interna kunder är förvaltning, nybyggnad och ombyggnad, så vi är nästan överallt. Dialog är a och o. Vi måste förstå vad verksamheten behöver här och nu för att kunna ge rätt stöd och så måste vi vara tydliga med våra arbetssätt och ramar så att vi kan rycka ut där vi gör mest nytta i både projekt och förvaltning, berättar Michael.

Att ha egna experter in-house handlar både om ekonomi och kvalitet.

– På Stockholmshem tycker vi att det är viktigt att kompetensen finns internt. I mindre bolag kan det fungera att ta in konsulter, men vi har inte tio hissar – vi har 800. Med konsulter tappar vi den övergripande kontrollen. Det kostar att inte ha koll, menar Michael.

Men var är kvinnorna på er avdelning?
– Vi försöker hela tiden att rekrytera kvinnor, men tyvärr har det varit svårt hittills. Vi hoppas på att fler kvinnor söker sig till oss och till den här typen av utbildningar i framtiden.

Det finns en otrolig erfarenhet inom enheten. Många har jobbat länge i branschen och på Stockholmshem. Vi tar en titt på hur det funkar att skaffa sig så ingående kunskaper att man får ta på sig en officiell experthatt.

Här är Expertstödsgruppen:

Markku Kettunen – teknisk expert el och fastighet
Markku jobbar bland annat med säkerhet ur ett elperspektiv och kontrollerar att alla elcentraler och driftutrymmen är säkra. Det betyder mer än 150 kontroller varje år.
Han har jobbat inom elbranschen i mer än 40 år och på Stockholmshem sedan 1990. Till en början som serviceelektriker och pluggade sedan in behörighet.

Mats Lindskog – Teknisk specialist ventilation
Mats jobbar med felsökning och effektivisering av värme och ventilation. Han hjälper också till i miljöförvaltningsärenden, och är stöd i klurigheter i allmänhet där andra går bet.
Han har jobbat på Stockholmshem i 17 år som drifttekniker, arbetsledare, utredare av problemfastigheter, med miljöärenden och som OVK-ansvarig.

Mats Karelosy – kalkylator
Mats är Stockholmshems första kalkylator någonsin, fast han tycker att titeln egentligen borde vara kostnadsberäknare. Hans jobb är ju att räkna på kostnader för ett bygge och att göra det så bra att budgeten hålls. Mats har tidigare jobbat med entreprenad, som konsult och nu på beställarsidan. Han är bygg- och installationsingenjör, något han har jobbat med i 15 år.

Mats Hellstrand – styr- och övervakning
Mats arbetar med hjärtat i husen; undercentralerna. Han är specialiserad på styr- och övervakningssystem och SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition). Genom att ansluta datorer till all teknik, från undercentraler och frånluftsfläktar till rökluckor och brandlarm, kan vi övervaka och styra systemen både lokalt och på distans. Allt handlar om att få en säker och effektiv drift av våra hus. Mats började på Stockholmshem 2014 och arbetade tidigare med värmeavdelningen som konsult.

Anders Wiberg – hiss
Anders ansvarar för att alla 800 hissar fungerar. Det betyder kontakt med driftentreprenör, att hålla koll på att hissarna besiktas regelbundet och att brister åtgärdas.
Han kan det mesta om hur de sköts, hur den dagliga driften fungerar, vad vi bör tänka på när vi moderniserar hissarna och gör entreprenadbesiktningarna efter modernisering.
Anders började sin bana som hissmontör, har varit arbetsledare för hissmoderniseringar och hisskonsult i sex år. Hos Stockholmshem har han varit hisspecialist i drygt två år.

Sverker Arvidsson – byggsakkunnig
Sverker är sakkunnig i byggtekniska frågor och har en avgörande roll i arbetet med den årliga uppdateringen av våra projekteringsanvisningar. Han sitter också med i trähusgruppen tillsammans med systerbolagen.
Sverker har arbetat på Skanska Teknik, är arkitekt från KTH i grunden och har en examen i fysisk och ekonomisk planering på Samhällsplanerarlinjen på Stockholms Universitet.

Roger Modig – teknisk specialist el
Roger är bland annat övergripande ansvarig för Stockholmshems elföreskrifter och arbete med elsäkerhet. Han jobbar med projekteringsanvisningar och riktlinjer för elsäkerhet och är sakkunnig i bland annat laddinfra-projektet.
Han började 1987 på Stockholmshems elavdelning som serviceelektriker och var sedan arbetsledare/chef på avdelningen.

Liban Muse – brandskyddsexpert
Liban började i oktober och är Stockholmshems första brandskyddsexpert. Han arbetar med att stötta ny- och ombyggnadsprojekt i brandskyddsfrågor och är sakkunnigt stöd till förvaltningen. En utmaning har tidigare varit att olika konsulter ständigt kommit med olika lösningar. En egen brandskyddsexpert kommer att ge den bästa lösningen för Stockholmshem ur ett brandskyddsperspektiv.
Liban har tidigare arbetat som brand- och riskkonsult på Säkerhetspartner i fem år och är utbildad vid KTH.

Michael Bergman – chefen för expertstöd
Enligt kollegorna har Michael det lättaste och svåraste jobbet i Stockholmshem. Lätt för att hans gäng är självgående, svårt för att de gör extremt olika saker. Hans uppgift är att sy ihop enhetens uppdrag så att de kan bidra på bästa sätt till hela bolaget.
Michael har lång erfarenhet av förvaltning vilket skapar förståelse för behoven ute på förvaltningsområdena.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega