Slutrökt hos GotlandsHem

GotlandsHem har haft reparationskostnader för nikotinskadade bostäder på cirka 40 miljoner kronor de senaste tre åren. Därför tar bolaget nu ännu hårdare tag mot rökning och inför rökförbud när en hyresgäst skriver på ett nytt bostadskontrakt. 

GotlandsHem tar nu ännu hårdare tag mot rökning i sina bostäder, skriver man i ett pressmeddelande.

– De här pengarna vill vi i stället använda till återinvesteringar i våra fastigheter för att arbeta bort vår underhållsskuld. Under en tioårsperiod ska vi renovera 3000 bostäder och vi behöver alla pengar vi kan få för att klara det, säger André Liljegren, fastighetschef på GotlandsHem.

– Dessutom är det i förlängningen alla våra hyresgäster som får vara med och betala den här typen av kostnader. Det är inte rättvist att de som tar väl hand om sin bostad får betala för de som inte gör det.

Flera problem med rökning
Rökning i hyresbostäder leder inte bara till dyra renoveringskostnader utan även till hyresbortfall under själva renoveringen, enligt pressmeddelandet. Man får också färre tillgängliga bostäder på den gotländska bostadsmarknaden och interna kostnader i form av lön för sina medarbetare som genomför arbetet. Dessutom störs grannar genom röklukt från balkonger och ventilation. 

Det här är förklaringen till man nu vill ta hårdare tag mot rökning i bostäderna. En åtgärd är att vi nu inför rökförbud som ett villkor i avtalsskrivningen från maj 2024.

Rökförbud är ett naturligt steg
Rökförbud införs i fler och fler sammanhang och nu är det även olagligt att slänga cigarettfimpar på marken. Idag finns ingen lag mot att röka i en hyresbostad. Däremot finns det lagar som talar om hyresgästens plikt att vårda sin bostad.

– Vi tycker att det skulle vara ett naturligt nästa steg att förbjuda rökning även i hyresrätter. För att försöka påverka lagstiftningen är vi beredda att driva rättsliga ärenden för att pröva verkligheten mot de lagar vi har idag.

Källa: GotlandsHem

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega