Inspiration ett framgångskoncept för Hebas VD

Patrik Emanuelsson är VD på Heba och han uppskattar nyfikenhet lika mycket som kunskap och analys. Kraft, fokus och envishet har han fått från elitidrotten i unga år. Här berättar han om inspiration, ledarskap och hur 2023 blev ett framgångsår, trots en krisande omvärld.

Han läser mycket och hämtar inspiration från andra håll än just fastighetsbranschen. Benchmark eller devisen ”Stolen with pride” tycker Patrik Emanuelsson, VD på Heba, fungerar utmärkt. Han har alltid varit nyfiken på hur andra har lyckats eller inte. En bransch han sneglat på är bilindustrin.

– Vår bransch har inom IT generellt präglats av stuprörstänk och inte efterfrågat lösningar med system som hänger ihop och som är skalbara. Vilket är ett måste för att få ekonomi i lösningarna. Bilindustrin är långt fram på området, vi kanske skulle sno upplägg från dem, resonerar Patrik och tillägger.

– Att inspireras och våga göra något nytt som ingen annan gjort tidigare är att utmana sig själv och det är kul. Och man måste också få misslyckas, det är en del i processen.

Digitalisering ger bättre förvaltning
Är man gammal IT-chef är det inte så konstigt att man lyfter fram digitaliseringen på agendan – som ett verktyg för att nå en bättre förvaltning. För Patriks del kopplar han gärna ihop det med kundnöjdhet och mätbar NKI. Boende-appar i all ära men Heba arbetar även med digitala tvillingar och fyller nu successivt på med data som gör att alla fastigheter kan sys ihop i ett system. Man kan börja se avvikelser och husen berättar vad som är rätt och fel innan kunden gör en felanmälan.

– Vi måste komma bort från att åka ut och titta på varje hus. En hel del felsökning kommer att lösas med tekniken och det gör att det blir mer tid till kundmöten, rondering och till yttre skötsel.

Ungdomsrekord på 800 meter
Patriks yrkeskarriär började på FMV. Vägen dit gick via idrottandet, med svenskt ungdomsrekord på 800 meter. För att kunna kombinera idrottskarriär med ett yrke började han på FMV:s elevingenjörsutbildning, liknande trainee.

I samband med en mindre lyckad IT-implementering uppmärksammades Patriks åsikter. Han fick ta över som projektledare och ett år senare blev han erbjuden jobbet som IT-chef. Vid det laget hade han lagt löparskorna på hyllan, till förmån för familj och jobb.

Fokuserade på ledarskap
För att få jobba mer dedikerat med ledarskapet gick han vidare som IT-driftchef på Svenska Kraftnät med ansvar för ett team på 20 personer.

– Att fokusera på ledarskap kändes helt rätt. Att hela tiden reflektera över hur ledarskapet fungerar, eller inte, har för mig varit den viktigaste utbildningen. Jag har också läst det mesta av litteraturen i ämnet. Nu har jag varit chef sedan 1995 och det har varit roligt varje dag.

Genom åren har han haft flera olika chefsbefattningar, bland annat som IT-chef, affärsutvecklingschef, fastighetschef, vice VD på Svenska Bostäder och VD på Micasa och Locum.

Nyfiken på Heba
När han hörde talas om Heba blev han nyfiken och läste på. Något som så småningom ledde till att han tackade ja till erbjudandet som VD på bolaget.

– Det var ett jäkligt fint och välskött bolag och hade de segment som jag kan. Dessutom är det börsnoterat och jag tror att min personlighet passar bättre i det privata bolaget. Jag är väldigt resultatinriktad vilket nog kommer från idrottandet. Egenskaper jag utvecklade då har jag användning för än idag som kraft, fokus och envishet. Att inte lämna något åt slumpen och att hela tiden analysera för att försöka bli bättre. Men vinnarskallen får man jobba bort, säger Patrik och skrattar.

Går i gång på utmaningar
Patrik säger sig inte ha några personliga hjärtefrågor. Han uppskattar förvaltning som handlar om att ge service och nöta i vardagen. Men det som verkligen får honom att gå i gång är när något är en utmaning.

En tydlig utmaning är hållbarhet, inte minst för den privata sektorn och ett börsnoterat bolag. Patrik förklarar att Heba har och tar ett stort ansvar för organisationen, samhället och miljön. Det handlar om klimatpåverkan, att vara det goda företaget och att ta samhällsansvar. Om man inte är det ansvarstagande företaget, kommer man inte finnas kvar. Det är en ”do or die”-fråga.

– Heba har jobbat mycket med hållbarhetsfrågorna internt. Alla beslut vi fattar har en hållbarhetsaspekt. Vi har jobbat mycket med verksamhetens direkta miljöpåverkan. Nu fördjupar vi oss i den indirekta.

Den indirekta påverkan, som byggvaror, har visat sig ha en mycket större inverkan på miljön än den direkta påverkan, som till exempel energianvändning. Det ser man till exempel på tillverkning av cement.

– Med den kunskapen och rätt fokus kommer vi att med innovation kunna lösa problemen. En utmaning är att det saknas nyckeltal för hur produkter påverkar miljön. Först när produkter har jämförbara nyckeltal kan vi enklare göra rätt val ur ett miljöpåverkansperspektiv. Det passar oss ingenjörer ganska bra, för det går ju att räkna på.

Heba ligger garanterat i framkant
I klimatarbetet ingår även klimatriskanalyser och Patrik säger att Heba garanterat ligger i framkant när det gäller att ha koll på hur vatten och vind påverkar deras fastigheter.

– Jag tror på att dela kunskap för att inspireras och lära av varandra. Då kommer utvecklingen gå så mycket snabbare, och det behöver vi. Heba har kommit långt och vi delar gärna med oss av våra lärdomar.

Trygg i sitt ledarskap
Han upplever att han fick med sig sina medarbetare ganska snabbt på tåget när det gällde att arbeta mer intensivt med hållbarhetsfrågorna. 

– En av mina styrkor är att förmedla vad vi ska göra och varför vi ska göra det. Jag är väldigt transparent och öppen. Det är viktigt att alla har samma information och förstår varför vi gör saker. Jag känner mig trygg med mitt eget ledarskap och sedan omger jag mig med väldigt bra personer som kan sina frågor, säger han och fortsätter:

– När saker och ting fungerar väldigt bra finns ingen anledning att förändra för sakens skull. Jag uppskattar både kunskapen och den fina kulturen som finns inom bolaget. VD betyder verkställande direktör, vilket betyder att man verkställer styrelsens uppdrag man har ingen egen agenda.

Stresstest ökade säljtempot
Det senaste året har varit tufft för många fastighetsbolag, efter ett antal guldår med nollränta och statliga stödköp av fastighetsobligationer under pandemin. ”Dramatiska år” som Patrik Emanuelsson uttrycker det.

– Vi rusade på och tillväxten var enorm. Vi dubblerade vårt marknadsvärde väldigt snabbt och var intensiva på förvärv och byggsidan. Vi analyserar alltid våra projekt; hur de påverkar vår totala ekonomi. Det är en slags stresstest och vi misstänkte väldigt tidigt att det kunde bli en svängning, redan 3–4 månader innan Ukraina-kriget bröt ut.

Detta innebar att Heba fattade beslut och ökade tempot i att sälja av bestånd och växla ut det som var lågavkastande och med renoveringsbehov.

– Vi kunde göra affärer på bra nivåer trots en svag marknad. Vi har sagt att alla investeringar vi gör ska öka bolagets intjäningsförmåga, alltså vår ekonomiska verkningsgrad ska bli bättre och bättre. Därför sålde vi bort 25 procent av våra bostäder. Vi kom ut med en bättre ekonomi och med bättre intjäningsförmåga och överskottsgrad under 2023, berättar Patrik men erkänner:

– Vi är börsnoterade, då får man spela börsens regler. Det är kvartalsekonomi med nyckeltal som marknaden tittar på och ifrågasätter.

På bra spår inför framtiden
Han säger att mycket nu talar för en ljusning och att inflationen är på väg ner. Än så länge har det inte hänt något positivt på marknaden men när marknaden vänder är Heba väl förberedda. De har en fortsatt stark ekonomi och är väldigt robusta.

– Jag tycker att vi är på ett bra spår på vår resa framåt. Kombinationen av digitalisering och hållbarhet i kombination med vår starka ekonomi gör oss till ett framtidsföretag.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Patrik Emanuelsson

Ålder: Född 1966.
Uppväxt: ”I dansbandens hemtrakter Hagfors i Värmland.”
Yrkeserfarenhet: Började som elevingenjör inom FMV, avancerade till IT-chef, gick vidare till Svenska Kraftnät och därefter till Svenska Bostäder med flera chefsroller under 14 års tid. Efter några år som VD på Micasa var han en kort period VD för Locum. Sedan 2017 är han VD på Heba Fastighets AB.
Familj: ”Vi har varit gifta i 30 år och har fyra barn, varav tre bor kvar hemma.”
Bor: I villa i Bromma.
Fritidsintressen: ”Vi reser mycket tillsammans och jag tränar nästan varje dag, men jag springer inte längre, det gör för ont.”
Så hämtar jag kraft: ”Jag står ute på altanen, lyssnar på musik och grillar – året runt, minst ett par gånger i veckan”
Något som inte så många vet om mig: ”Jag spelade saxofon som ung och har spelat i storband tillsammans med Stefan Borsch, Vikingarnas tidigare sångare.”

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega