”Så fort man inte har foten på gasen så backar man”

Är det något som Svefas VD Mikael Lundström har koll på så är det hur konsultverksamheten i Sverige fungerar. Här resonerar han kring vilken persontyp som passar bäst för det och vilka framtidsutsikter som finns för konsultmarknaden och för Svefa.

Mikael Lundström är VD på konsult- och rådgivningsföretaget Svefa sedan ett tiotal år. Han har själv lång erfarenhet av konsultarbete och ända sedan avslutade studier på KTH har han haft olika uppdrag inom gebitet.

– Ett av mina första jobb var på ett stort konsultbolag där jag jobbade med byggadministration, projektledning och tvistlösning. Det var väldigt mycket förhandlingar, som också har blivit min grej. Jag lärde mig massor genom att hantera tvister och människor, säger Mikael Lundström som säger sig värna om människan bakom varje uppdrag och diskussion.

En mix av kunder och ägare
Det blev ett antal år i branschen som både konsult och som chef på flera olika bolag. Bland andra NCC Fastigheter, Skandia Fastigheter och det amerikanska konsultbolaget JLL. Så småningom blev han koncernchef på Akademiska hus 2008. Det har varit en mix av kunder och ägare som gett honom erfarenheter och styrka att ta sig an nya uppdrag.

Efter tre år på Akademiska valde han att hoppa av och arbeta med styrelseuppdrag och egen verksamhet. Han kom i kontakt med Svefa som han hade haft som leverantör på tidigare bolag.

– Min känsla var att Svefa bestod av schyssta, nischade människor med hög kompetens som är intresserade av de frågor man driver. Dit kom jag som konsult och efter något år fick jag frågan om jag ville bli vd.

Hans roll i utvecklingen
Mikael Lundström säger att Svefa i grunden är ett företag med en familjär stämning och en blandning av experter, generalister, konsulter och projektledare.

– Det har hänt mycket hos oss de här åren, som ju sammanfaller med att marknaden har varit helt fantastiskt. När jag kom in så var vi drygt 120 personer och omsatte 150 miljoner. Nu är vi 250 och omsätter 450 miljoner. Jag har varit med på en fantastisk resa.

Mikael Lundströms roll i utvecklingen är att han ”ser till att hela systemet Svefa fungerar”, att placera rätt chef på rätt plats och att varje chef har mandat och förutsättningar för att jobbet ska flyta på bra.

– Jag skulle beskriva mig själv som ganska prestigelös och jag bryr mig om de omkring mig. Men jag är väldigt målfokuserad. Vissa säger att om man är resultatinriktad så kan man inte bry sig om människorna men det har jag nog lyckats med i 35 år; att få folk att må bra, att trivas och att bli sedda.

Foten på gasen
Han säger att han försöker utöva en kombination av att ha tydliga mål och resultatfokus men på ett mänskligt sätt, för att få en bra lönsamhet och ständig tillväxt. För förbättrat resultat – det är högt prioriterat.

– Det är jag helt besjälad av; så fort man inte har foten på gasen så kommer man att backa. Man måste ha ett tillväxttryck för att fortsätta utveckla sig och inte bli omkörd. Det finns fjärilsbetonade VD:ar som går från blomma till blomma, som tröttnar när de har sjösatt ett utvecklingsprojekt och går till nästa. Jag vill förmedla en känsla av kontinuitet som jag tror att många medarbetare uppskattar.

Köpa upp för att växa
En strategi för att växa och utvecklas är att köpa upp andra verksamheter.

– För att komplettera mindre affärsområden tittar vi på lösningar att hitta bra gäng hos en konkurrent eller hos kollegor och slå ihop oss. Då kan man bli större lite snabbare, än att bara växa organiskt, påpekar Mikael Lundström.

Så gjorde man till exempel vid köpet av konsultverksamheten från Fasticon. Genom att ta in den pusselbiten fick man möjlighet att hantera hela kedjan; från konsultation av köp eller sälj till att organisera förvaltningen och erbjuda förvaltningsrådgivning. Något som Mikael Lundström säger att Svefa gärna ser mer av framöver. Det är också en strategisk affärsutveckling – att växa tack vare merförsäljning till befintliga kunder.

Utmaningar i tillväxten
Förvaltningsrådgivning är än så länge ett relativt mindre men växande affärsområde för Svefa. De är desto större inom rådgivning inom samhällsbyggnad till kommuner, privata aktörer och myndigheter – ett område som omsätter 100 miljoner per år och som har en positiv organisk tillväxt. Det är området som Svefa ”dagligen” anställer medarbetare inom. Men samtliga affärsområden växer, enligt Lundström, och i år har man hittills anställt 40 konsulter.

Men det finns utmaningar i och med tillväxt. En sådan är att hitta rätt kompetenser. Det är många som sliter i samma personer i branschen och det är inte alltid lätt att rekrytera. Mikael Lundström påpekar dock att Svefas employee branding har stärkts genom åren tack vare att de har blivit större och fler hört talas om dem.

Konjunkturberoende
Andra utmaningar är att konsultverksamheten är konjunkturberoende.

– Transaktionsverksamheten har stannat av kraftigt. Det är stillestånd på marknaden, det görs få affärer och alla parter avvaktar. Det är den värsta utmaningen för oss i konsultbranschen – avvaktandet och väntläget. Det börjar ta sig lite igen men det senaste året har varit jobbigt, säger Mikael Lundström och fortsätter:

– Å andra sidan har ju förvaltningsrådgivning haft ett jättebra tryck för det är där fastighetsbolag tittat på sina kostnader. Och hållbarhetsfokus har också ökat. Vi jobbar mycket med hållbarhetsfrågor. I dåliga tider behövs kanske vår rådgivning ännu mer.

Jobbigt att säga upp någon
Man har försökt bygga sin organisation så att om någon del har det svårt under en period ska en annan ha det lite bättre. På så sätt håller de verksamheten jämn och har inte behövt säga upp några anställda.

– Det tycker jag fortfarande är det jobbigaste som finns – att säga upp någon. Man lägger sin själ i det och försöker göra det så empatiskt som möjligt. Det brukar uppskattas men det är fortfarande väldigt, väldigt jobbigt för alla inblandade.

Konsulter här för att stanna
Enligt Mikael Lundström ser konsultmognaden olika ut i Sverige. Tidigare ville fastighetsbolagen ”göra allt själva” men beroende på var i landet och främst i Stockholm är man nu mer benägen att anlita konsulter. Han tror att konsultverksamheten i Sverige är här för att stanna.

– Förutom att man som konsultbolag kan erbjuda specialister och nischade tjänster så erbjuder vi också flexibilitet. Vi kan jobba som konsulter under en längre tid åt till exempel en kommun, utan att de behöver anställa en handläggare för det. Och när konjunkturen vänder är det oss konsulter man anlitar, innan man bestämmer sig för att anställa.

Bibehålla självförtroende
För att arbeta som konsult behöver du ha vissa kvaliteter. En självklarhet är kompetensen och behörighet i sakfrågorna. Enligt Mikael Lundström behöver du även vilja göra kunden nöjd, ta ansvar och vara flexibel och positiv till att hoppa på nya uppdrag. Han vet att orsaken till att vissa konsulter väljer att sluta ofta handlar om att de inte får vara med att driva projekt, från ax till limpa.

– Sen ska man också ha lönsamhetstänket. Ingen gillar att prata om debiteringsgrad men det är extremt viktigt. Det är ett tryck på att vara konsult och man måste vara stresstålig.

Han säger att det gäller att bibehålla sitt självförtroende. Det jobbigaste för en konsult är inte att jobba mycket. Det är istället när det är för lite arbete under en period – och tidrapporten ändå måste fyllas i.

– De unga konsulterna ska självklart inte ha något ansvar att belägga sig själva. Det finns en kedja av försörjning hela tiden. Men vi vill uppmuntra var och en att tänka kreativt och vi på Svefa lever jättemycket på merförsäljning hos befintliga kunder.

Gillade du själv att vara konsult?
– Ja, det gjorde jag. Framförallt var det relationsbiten; att man kände att kunden var nöjd, man hade tillfört något värde eller man hade sparat pengar och hittade en lösning som blev bättre för kunden. Det var ju väldigt tillfredställande att få den feedbacken och var min drivkraft som konsult.

Nytändning
Sedan några år tillbaka har han nu fått en ny, stark drivkraft.

– Vi har varit föremål för en massa intressenter som har velat köpa oss under min tid som VD. De har velat behålla vissa delar och sälja av andra, då skulle Svefa upphöra. 2020 var vi ute till försäljning via en strukturerad process och budgivning vanns av Broviken. De har ett upplägg där de kräver återinvesteringar av tidigare ledning och ägare. Det blev en nytändning för mig.

Broviken lät Svefas ledningsgrupp, styrelse och 40 konsulter köpa in sig i Svefa. Lundström säger att det kändes väldigt kul att få investera i den kommande gemensamma resan, där Broviken kom in med ”bra tryck som en finansiell aktör”.

– Broviken äger cirka 80% och vi andra 20%. Det här med partnerskapet är inte en så dum idé. Vi var beredda att satsa på och investera i vår arbetsgivare – och göra det på lång sikt. Det gör också att vi bryr oss om våra kollegor i den meningen att går det dåligt för ett affärsområde kan vi alla hjälpa till, för att vi vet att det gynnar oss själva, även ekonomiskt.

Ser fram emot fler förvärv
Innan Broviken kom in i bilden tänkte Mikael Lundström självironiskt att ”man måste ha respekt för att folk tröttnar på en viss VD” och att han kanske skulle fundera på reträtt. Men de nya ägarna ville verkligen att han skulle vara kvar och även det gav honom en väldig kick.

Nu ser han fram emot att företaget har fått mer muskler och kan göra fler förvärv och fortsätta växa.

– Vi är nästan redan uppe vid målet att omsätta en halv miljard till 2025. Det vi tittar på nu är en nordisk expansion tillsammans med Broviken. Jag fyllde 62 år för en månad sedan och jag tänker inte jobba så galet många fler år. Men den här resan är perfekt, säger Mikael Lundström.

Och med sitt sista citat knyter han ihop konsultsäcken som legat öppen för uppdrag genom hela hans karriär.

– På sikt hoppas jag kunna bidra på något annat sätt än som VD, med rådgivning och styrelsearbete till exempel.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Mikael Lundström

Ålder: 62 år
Uppväxt: Född och uppväxt i Norrköping
Yrkeserfarenhet: Efter studier på KTH Väg och Vatten började han 1985 på Siab, som köptes upp av NCC. Därefter konsult på K-Konsult. Vidare till NCC Fastigheter och sedan Skandia Fastigheter som ansvarig för Öresundsregionen. Gick över till JLL som konsult och blev Vice VD i Norden fram till 2005 då han regiondirektör för Akademiska Hus och senare VD och koncernchef 2008. VD för Svefa sedan 2012.
Familj: Omgift med Johanna sedan 10 år. Två bonussöner som bor hemma och två egna döttrar med familjer och snart kommer det andra barnbarnet.
Bor: I lägenhet i Stockholms innerstad. Ett hus på Österlen och ett hus på Mallorca.
Fritidsintressen: ”Husen är vårt stora intresse, det finns alltid något att göra med dem, det är väldigt kul. Sedan är jag väldigt mat- och vinintresserad och lagar gärna själv.”
Dold talang: ”Jag är obesegrad i TP (Trivial Persuit)! Är lite av en kalenderbitare och älskar värdelöst vetande och är historienörd.”

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega