Faraomyror – ett ovanligt vanligt problem

Faraomyror är mycket små. De upptäcks ibland inte förrän de redan är många och det kan ta ett år att bli av med dem. Skadedjursexperten Chantalle Small ger dig råd om förebyggande arbete, sanering och vad du som värd kan göra.

Vad är en faraomyra?
Faraomyror (Monomorium pharaonis) är en, mycket liten, tropisk myra, den är ca 2-3 mm lång. Drottningar och hannar som svärmar är 3-5 mm. Faraomyran flyger inte, även om svärmande honor och hanar har vingar. Svärmning kan ske när som helst under året. Arten har en utmärkande bärstensliknande (gulaktig) färg med en något mörkare bakkropp. Den äter våra livsmedel men föredrar animaliska och söta produkter. Ett bo av faraomyror kan rymmas i en valnöt.

Inte som andra myror
Det som skiljer faraomyran från andra myror är att den kan ha satellitbon med en drottning i varje bo som lever i symbios med varandra. Det gör att det är mycket svårsanerat.

En drottning kan leva i 9 månader men hanarna lever bara 2-3 veckor. För en larv däremot, är livscykeln omkring arton till tjugofyra dagar. En hona kan få ungefär 3 500 ägg under en livstid, vilka i sin tur utvecklas till fullvuxna myror på knappt en månad. Sjunker temperaturen under 18 grader klarar de inte av att fullborda livscykeln.

Då de är så extremt små och kan bosätta sig i skrymslen och vrår kan de vara svåra att upptäcka och bekämpa.

På grund av sin storlek och de väl gömda bona, ser man sällan myran vilket gör att det kan ta tid att upptäcka dem. Myrsamhället har då en möjlighet att växa sig stort vilket gör att det tar tid att sanera bort alla myror.

Var kommer faraomyror ifrån?
De kan ha följt med från en butik, en utlandssemester eller från en granne. Det är mycket svårt att förhindra att ta med sig faraomyror hem från en semester då de är så små. Var extra uppmärksam på livsmedel du tar med dig från semestern.

Förebyggande åtgärder

 • Se till att ha ett rent och städat hem.
 • Ta hand om disk, sopor, smulor och matrester efter varje måltid.
 • Var noga med att förvara spannmål och andra produkter tättslutande förpackningar.
 • Plocka undan och rengör husdjurens mat- och vattenskålar regelbundet.
 • Upplys de boende om att vara uppmärksamma och att meddela dig som fastighetsägare om de upptäcker myror.

Sanering
Om man använder sig av flytande kemikalier för att sanera faraomyror riskerar man att drottningarna upptäckter detta och börjar lägga ägg i högre takt för att kompensera ett eventuellt frånfall av arbetare.

Därför bör man lämpligast sanera genom att sätta ut förgiftat bete som arbetarna tar med sig till boet, matar drottningarna och larverna med. Drottningarna blir infertila och arbetarna dör. Eftersom det är en långsam process upptäcker inte drottningarna det.

Vid ett angrepp av faraomyror måste man vara beredd på att en sanering kan ta upp till ett år innan allt är avhjälpt. Detta på grund av att det finns sattelitbon och att det tar tid för alla arbetare att dö.

Att tänka på efter en sanering

 • Var noga med att damma och dammsug ofta
 • Plocka undan disk, matrester och sopor
 • Rengör gallret under kylen/frysen och våttorka alla köksytor med varmt vatten och några droppar såpa
 • Gör rent golvbrunnar, badkar och handfat
 • Dammsug och våttorka golv och väggar i badrum och på toalett (samma blandning rengöringsmedel)
 • Plocka undan och rengör husdjurens mat- och vattenskålar regelbundet

Till dig som fastighetsägare
Medskicket jag kan ge dig om du har fått faraomyror i din fastighet är att agera snabbt samt att ha tålamod.

Det är också mycket viktigt är att se till att saneringsfirman alltid får tillträde till alla berörda utrymmen. Det är du som hyresvärd som är skyldig att se till att dina hyresgäster samarbetar vid en sanering, inte saneringsfirman. Det åligger däremot dem att rapportera till dig när de inte får tillträde.

Chantelle Small
Förvaltningsstöd och skadedjursexpert för Boende & Lokaler på Stockholmshem

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega