Kompetens / Nytt om utbildning & kompetens
Partnertext från Aff

Ivan från L&T upptäckte att juridik går att få intressant

 

Digital utbildning är bra, men en livlig diskussion i klassrummet ger än mer insikt. Ivan Marcovic från L&T la till en heldags fördjupning på sin digitala utbildning från Aff Akademin. En dag med fokus på praktisk tillämpning, då alla deltagare redan hade grundkunskaper.

På Aff:s fördjupningsdag i juni var det många deltagare från L&T, där Ivan Markovic var en av dem. L&T är ett företag som över hela Sverige tillhandahåller tjänster inom teknisk fastighetsservice, hygienservice och lokalvård.

L&T har många uppdrag där man ansvarar för fastighetsteknisk drift av sjukhusbyggnader, och inom det segmentet är Ivan regionchef. Ivan styr idag över ett antal tekniskt avancerade uppdrag, men har själv en bakgrund som ekonom med påbyggnad inom facility management.


– Det är ju inte jag som ska vara experten på tekniken, det har vi andra till. I mina roller som ledare är mitt uppdrag att se till att teamen levererar professionell drift enligt avtalen. Det finns flera andra roller utöver teknikerna som kan stötta i tekniska frågor. De frågor som hamnar hos den uppdragsansvarige eller högre upp är sällan rent tekniska, utan handlar mer om generell avtalsuppfyllelse. Och då hjälper det inte att vara en teknisk specialist.

Ivan fortsätter:
– Jag fokuserar mycket på att sprida information inom teamen, och att få entreprenaderna att fungera rent praktiskt. Vi måste få leveransen att fungera, annars blir det problem direkt och vi riskerar att fastna i avtalsdetaljer. Juridiken är mer som ett nödvändigt ont, men det blir roligare när man lär sig vad som gäller.

Affs avtal är ett gemensamt språk
Avtalen som ligger till grund för entreprenaderna i Ivans region grundar sig alla på Aff, något som underlättar.

– När det kommer frågor om avtalen försöker jag hjälpa personalen på traven i att själva söka upp vad som gäller, istället för att bara svara. Vi måste alla förstå att avtalet är grunden för vårt arbete. Det är som ett gemensamt språk – utan att kunna förstå avtalet vore det som att en pratar engelska och den andra spanska.

Givande dag
Trots att Ivan poängterar vikten av avtalen så var han lite skeptisk till utbildningen. En hel dag med avtalsregler kändes lite övermäktig, och tvivlet på de egna kunskaperna fanns där. Men förväntningarna kom på skam.

– Det var en riktigt givande dag, mycket tack vare kursledaren Anna. Hon lyckades göra Aff-reglerna roliga genom att fokusera på praktiska tillämpningar till juridiken och bidra med mycket energi.

Många aha-upplevelser
Kursen blandar leverantörer och beställare, och utgår mycket från olika fiktiva situationer där deltagarna ska tolka vad som gäller.

– För vår del hade exemplen kunnat var mer tekniska, men annars har jag inget mer att önska! Det var bra dialoger, jag blev trygg i min kunskap och jag märkte hur många fick aha-upplevelser under dagen. Det kändes också skönt att kursledaren verkligen kunde sitt ämne och därför kunde svara alla olika frågor som kom upp.

Trygghet ger bättre dialog
På frågan om Ivan skulle rekommendera kursen kommer svaret snabbt:
– Definitivt! Alla som har någon form av ansvar inom en Aff-entreprenad har nytta av det här. När man blir trygg i vad som gäller kan man också föra en konstruktiv dialog. Och det gäller både beställare och leverantörer!

Ivan funderar på om det är något mer han vill skicka med till branschen när det gäller avtalskunskap, och han summerar:

  • Om man inte sköter avtalet vad gäller leverans och relation så kommer man fastna i diskussion om olika detaljer i avtalen – det gynnar ingen.
  • Man behöver lära sig avtalen på riktigt, inte bara leta upp en specifik sak när man är oense. Allt i avtalen hänger ihop – man kan inte bara plocka ut enskilda texter.
  • Det är önskvärt att de som skriver avtalen och de som gör anbuden faktiskt har praktisk förståelse för entreprenaden, annars blir det onödigt svårt och sannolikt dyrare.
Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega