Hyresgästerna klagar på mal i källaren, vad gör vi?

Foto: Anticimex

Mal som äter hål på textilier eller pälsar är skadedjur eftersom de förstör egendom. Har ni mal i allmänna utrymmen som källare eller vind bör ni agera. Tipsa till exempel dina hyresgäster om en praktisk att-göra-lista.

Mal eller malfjärilar är utbredda över stora delar av världen och ett 50-tal arter kan hittas i Sverige. Det finns i huvudsak tre sorters mal som gör skador i hemmet; klädesmal som angriper textiler, pälsmal som ger sig på pälsar och livsmedelsmal som angriper olika sorters livsmedel.

Skadedjur
Är malfjärilar verkligen ett skadedjur? Folkhälsomyndighetens definition är; ”I lagstiftning förekommer de båda begreppen skadedjur eller ohyra med i stort sett samma betydelse och används allmänt för att beskriva samma problem. Det finns ingen definition exakt vilka djur som är skadedjur eller ohyra utan kan vara alla djur som kan innebära en skada på egendom eller som kan innebära obehag eller en hälsorisk för människor.”

Man kan då påstå att malfjärilar kan betraktas som skadedjur eftersom de lever av och skadar vår egendom.

Klädesmalen var tidigare ett stort problem. Omfattningen av skadeverkningarna har minskat under 1900-talets senare del. Viktiga faktorer för det har varit textilimpregnering, ökad användning av syntetiska klädesfibrer samt ett torrare inomhusklimat.

Mal i allmänna utrymmen
Det är vanligt att man får mal i vinds- eller källarförråden. I de fallen ser man ofta en större mängd flygande malar, det är indikatorn på att något inte står rätt till. De flygande malarna äter inte på våra kläder/tillhörigheter, det gör larverna.

Vad man behöver göra är att identifiera larverna, var de finns och se till att de försvinner.

Klädes- och pälsmalen lever inuti ett cigarrformat rör som den tillverkar av spinntrådar och avgnagt material från underlaget. Det gör de för att förhindra uttorkning. Klädesmalens larv lämnar sin kokong när det äter och pälsmalens larv bär med sig sin. Båda larverna blir ca 10 mm.

Sanera larver först, sedan flygande mal
Efter att larverna har identifierats och sanerats bort, kan man göra en sanering av de flygande malarna, inte innan, annars går problemet runt i cirklar. Larverna kläcks, blir flygande malar, lägger nya ägg som blir till nya larver och så vidare.

Vid mal i ett förrådsutrymme så behöver varje hyresgäst gå igenom alla sina saker som finns i förrådet som består av naturmaterial, kläder etcetera. Man behöver inte lägga tid på att gå igenom LP skivor, hårda möbler och så vidare.

När man hittar larverna så kan man ta upp dem med en plastpåse eller dylikt och sedan slänga larverna ute i en papperskorg alternativt spola ned dem.

Vad det är för art av mal beror på vad de hittar i förrådet att äta av, det kan vara textilier, pälsar eller till och med hundmat.

Förebygga
Kan man förebygga malproblem? Ja och nej – klädes- och pälsmal kommer in utifrån, de finns i vår utemiljö. Man kan sätta insektsnät framför vädringsfönster för att minimera risken att de kommer in.

Man kan också titta efter fågelbon på balkonger eller utanför fönstret, där finns det främst pälsmalar. Ta gärna bort fågelbona när det inte är häckningssäsong. Sätt på dig ett par handskar, ta boet, lägg det i en påse, släng det i en soptunna (utomhus) och släng även handskarna.

Hur blir du av med klädes- eller pälsmal?

  1. Töm den/de angripna utrymmena (förråd, garderob/byrå etcetera) Skaka ur plaggen, ibland kan du se äggen/larverna. Plocka upp dem med ett hushållspapper eller dylikt och spola ner dem. Kontrollera saker som är vikta eller rullade extra noga, rulla/vik ut dem, det är oftast där malens ägg eller larver finns.
  2. Tvätta kläderna så varmt de tål, alternativt torktumla/lägg dem i torkskåp och torka på så hög värme som kläderna tål, i minst 30 minuter. Du kan också frysa sakerna i minst -18 grader i 48h.
  3. Dammsug det angripna utrymmet noga, släng sedan dammsugarpåsen utomhus. Du kan också frysa den i 48h för att sedan slänga den i hushållssoporna.
  4. Våttorka sedan utrymmet med vatten och rengöringsmedel.
  5. Därefter kan du lägga tillbaka dina textiler.

Tips! Saker som du vill förvara under lång tid och inte använder regelbundet – lägg dem gärna i vacuumpåsar som skydd. Var noga med att det inte finns några hål i påsen samt att den sluter tätt.

Chantelle Small
Förvaltningsstöd och skadedjursexpert för Boende & Lokaler på Stockholmshem

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega