Fick rätt i hyresnämnden

Växjöbostäder får rätt att höja hyrorna i nyrenoverade området Alabastern på Araby.

När Växjöbostäder och Hyresgästföreningen inte kunde enas om hyrorna på det nyrenoverade området i Växjö tog bolaget frågan vidare till hyresnämnden för en bruksvärdesprövning.

1 245 kr per kvm
Hyresnämndens beslut i veckan innebär att hyrorna i de prövade lägenheterna ska höjas från de i dag genomsnittliga 950 kronor per kvadratmeter till 1 245 kr per kvm.

Inför renoveringarna förhandlades hyrorna men Växjöbostäder menar att hyrorna inte resulterade i rätt hyresnivå. Åtminstone inte om man jämför med andra likvärdiga lägenheter.

Enligt Växjöbostäder har Hyresgästföreningen accepterat högre hyresnivåer med andra hyresvärdar i Växjö avseende jämförbara lägenheter.

Nöjd med beslutet
Växjöbostäder är nöjda med hyresnämndens beslut och med hyran som nu kommer att motsvara den hyra andra hyresvärdar också har.

– Det är glädjande att hyresnämnden fastställer att likvärdiga lägenheter ska ha likvärdig hyra. Normalt ska hyresförhandlingar säkerställa detta. Nu möjliggjorde en bruksvärdesprövning i domstol mer skäliga och rättvisa hyror i Växjö vilket vi är glada över, säger Maria Säterdal, vd på Växjöbostäder.

Fler renoveringar
Maria Säterdal menar att man i väntan på prövningen i hyresnämnden inte kunnat sätta igång flera renoveringsprojekt i andra bostadsområden, trots att behovet finns.

– Beslutet i hyresnämnden gör att vi och andra bostadsbolag nu kan genomföra hållbara renoveringar och samtidigt få ihop ekonomin. Vi har många områden som är i behov av omfattande renoveringar och med den nu fastställda bruksvärdeshyran är de möjliga att genomföra.

Källa: Växjöbostäder

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega