Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Växjöbostäder stoppar otillåten uthyrning

växjöbostäder

Växjöbostäder motverkar och avbryter otillåten andrahandsuthyrning. Resultatet är över 80 lägenheter till bostadskön på 1,5 år.

Samtidigt har man skärpt kontrollen bland studentbostäderna. Bostadsbolaget menar att målsättningen är att upprätthålla bostadskön och att skapa trygghet för hyresgästerna.

Långa bostadsköer är vardagsmat för den som letar bostad i Växjö. För Växjöbostäder var den genomsnittliga kötiden under 2017 för familjebostäder 9,22 år och 1,74 år för studentbostäder.

– Upprätthållandet av den kommunala bostadskön är en förutsättning för att vi ska kunna erbjuda bostäder på lika villkor för alla. Vi är därmed nöjda över att arbetet med att stoppa otillåten andrahandsuthyrning har gett ett gott resultat, berättar Maria Säterdal, VD Växjöbostäder.

Folkbokföring och tips
Växjöbostäder har sedan oktober 2016 återfört 83 bostäder till bostadskön genom att aktivt arbetat med att motverka och avbryta otillåten andrahandsuthyrning.

Bland annat matchar man folkbokföringen mot vem som står på kontraktet. Bostadsbolaget får också mycket tips från hyresgäster och de medarbetare som rör sig mycket i områdena.

– För att säkerställa tryggheten för våra hyresgäster är det en självklarhet att vi som hyresvärd måste veta vem som bor i våra lägenheter, säger Maria Säterdal. Vi vill också bidra till att motverka en osund andrahandsmarknad som lätt uppstår i tillväxtregioner med bostadsbrist.

Krav på studieresultat
Växjöbostäder rapporterade även i februari om årets ”bokoll” där man kontrollerar att det är just studenter som bor i Växjöbostäders studentbostäder.

Hittills i vår har drygt 50 studenter sagt upp sina kontrakt självmant eller på uppmaning, då de inte nått kraven på minst 15 hp förra terminen.

– Vi ska verka för en sund och rättvis hyresmarknad där den som har flest köpoäng och också uppfyller övriga krav är den som får lägenheten, oavsett om det är familjebostäder eller studentlägenheter.

 

För mer information

Jennie Isberg
Kommunikationschef Växjöbostäder
070-892 92 89

Maria Säterdal
Vd Växjöbostäder
070-825 05 94

Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega