Sponsrad artikel från Ferroamp

”Med en smart anläggning blir solcellerna lönsamma”

Det började med tanken på en solcellsanläggning men blev en helt ny lagerbyggnad och, visade det sig, bara första steget på resan mot att bli helt självförsörjande på el. För Göthes i Falun skapar Ferroamp förutsättningarna för att tänka långsiktigt och kreativt.

– Vi tar ett steg i taget så att vi hela tiden kan ta rätt beslut. Skalbarheten i Ferroamp-systemet är nyckeln. Det gör att vi kan planera noggrant och bygga ut i takt med att behoven utvecklas, säger Josef Strandin, supply chain- och fastighetsansvarig på Göthes.

Göthes koncernen samlar tre bolag med installations- och grossistverksamhet inom lås, beslag, säkerhet och skärandeverktyg under ett tak. Fast sedan maj har det blivit två tak.

Huvudkontoret samsas med lagret i en byggnad vid sjön Runn utanför Falun. Ventilation, uppvärmning med direktverkande el och lagerhissar är stora elförbrukare i lokalen och planen på solceller har funnits i flera år, både av ekonomiska skäl men också för att bidra till den gröna energiomställningen.

Från början var planen en markanläggning på tomten. Men på inrådan av en arkitekt kom man dock fram till att marken skulle nyttjas bättre om det gick att ha ett lager under solcellerna. Så kom det sig att man byggde en helt ny stålhall.

– Det var beslutet om solceller som ledde fram till det nya lagret. Själva byggnaden blev bonuseffekt av solcellerna, säger Josef Strandin.

Långsiktig planering
Byggnaderna ligger bakom samma elmätare och de delar på den producerade elen. Den förväntade produktionen ligger på 135 000 kWh och förväntas täcka ungefär hälften av fastighetens elbehov.

Planeringen och utformandet av anläggningen präglas av långsiktighet. Innan man ens började bygga solcellsanläggningen lånade Falu Solenergi ut en EnergyHub från Ferroamp för att mäta flödena.

– På det sättet kan vi se hur stort energibehovet är, hur höga effekttoppar som finns och när de infaller. Vi kan också se om det finns obalanser i elsystemet som fasbalanseringen i Ferroamp-systemet kan jämna ut, säger Lars-Johan Rapp på Falu Solenergi.

En stor förändring för elbehovet är också att hela flottan av service- och tjänstebilar på sikt ska elektrifieras. En snabbladdare och sex 22 kW-laddare med sammanlagt 14 uttag kommer att installeras. Framför allt snabbladdaren kommer att skapa effekttoppar och leda till utmaningar för huvudsäkringen. Med Ferroamp-systemet finns möjligheten att både fasbalansera och lastbalansera så att hastigheten i laddningen kan anpassas efter tillgången på effekt.

Ovärderlig mätdata
Nu diskuterar Göthes och Falu Solenergi behovet av ett batteri för att bland annat stötta elbilsladdningen och vilket behov man har av ytterligare solceller när fastigheten ska byggas ut. Målet är att Göthes ska vara självförsörjande på el.

Då går vi tillbaka till EnergyHub och tittar på mätdatan för att avgöra hur stort batteri det finns behov av och hur det kan användas bäst. Mätdatan är ovärderlig vid den här typen av beslut, säger Lars-Johan Rapp.

Falu Solenergi är en av Ferroamps certifierade installationspartners och installerar Ferroamp-systemet i både villor, flerbostadshus, kommersiella lokaler och industrifastigheter. Det modulära Ferroamp-systemet gör det enkelt kan lägga till batterier eller fler solceller på flera tak. Det går att bygga systemet som ett lego med flera solsträngsoptimerare och fler EnergyHub-moduler. Det gäller att optimera anläggningen efter fastighetens behov.

– Man får inte så bra betalt för att sälja ut el på nätet så man måste ha en smart anläggning runtomkring för att det ska bli lönsamt, säger Josef Strandin.

Fakta Ferroamp:

– Svenskt cleantech-bolag med egna innovationer för energi och effektoptimering.
– Bolaget grundades 2010 av Björn Jernström
– Ferroamp-systemet är modulärt och byggs upp runt växelriktaren EnergyHub dit man kan koppla solceller, batterier och elbilsladdare för gemensam styrning

Läs mer på www.ferroamp.se

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev










Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega