Tysta(are) maskiner fixar nya gården – fågelkvitter hörs

När innergården i Poseidons kvarter Valåsen ska rustas upp används en eldriven grävmaskin och dumper. Det är bättre för miljön och blir tystare för hyresgästerna och för de som utför entreprenaden – till och med fågelkvitter hörs igenom.

På innergården i kvarter Valåsen i Bagaregården råder full aktivitet. Huset ska dräneras och innergården ska rustas upp och få nya odlingsytor, sittbänkar, grillplats och nya cykelrum. En ny lekplats är redan på plats. En grävmaskin arbetar med dräneringen vid fasaden i ena delen av gården och en dumper kör ut med grävmassorna. Det som är ovanligt är avsaknaden av buller och dieselångor.

– Arbetet här på gården görs helt med fossilfria maskiner, i det här fallet drivs de av el. Det är första gången vi gör något liknande inom Poseidon och det är häftigt att se vilken skillnad det gör vad gäller buller och utsläpp, säger Jimmy Bengtsson, fastighetsingenjör på distrikt Öster, Poseidon.

Kan arbeta tidiga morgnar

Leonardt Forsberg

En mindre gård som denna med omringande hus gör att ljud lätt studsar runt och ekar. Men här på gården hörs fågelkvitter och vi kan prata normalt trots att vi står bredvid en grävmaskin som jobbar för fullt.

– Att de eldrivna maskinerna är tystare gör att vi kan börja arbeta tidigare på morgonen utan att störa hyresgästerna allt för mycket. Dessutom blir utsläppen mindre. Med en eldriven grävmaskin släpper vi ut upp till 70 kg mindre koldioxid per dag i jämförelse med en dieseldriven, säger Leonardt Forsberg, konsulterande projektledare.

Uppmärksamma hyresgästerna

Liam Wiking

För Liam Wiking från entreprenören är det första gången han arbetar med en eldriven grävmaskin.

– Den är tystare, vilket är skönt både för de boende och för oss som jobbar. Vi får bara vara extra försiktig när hyresgäster kommer in och ut ur portar – de hör ju inte maskinen på samma sätt nu.

Dräneringen pågår fram till semestern, sedan ska innergården återställas under hösten. Något som hyresgästerna ser fram emot även om det pågår arbeten från tidig morgon och delar av gården är avstängd just nu.

– Det hörs ju att de är här på morgonen, men antagligen skulle det hörts mer med andra maskiner. Jag ser fram emot att gården ska bli klar och fin! säger Hamai som bor här med sin familj.

Fler fossilfria maskiner på gårdarna
Planen är att fler fossilfria maskiner ska användas inte bara i renoveringar och upprustningar, utan även den dagliga skötseln av Poseidons gårdar. Ett av Poseidons miljömål är att våra handhållna maskiner ska vara fossilfria år 2025 och större maskiner och fordon år 2030.

Källa: Poseidon

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega