Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Bättre miljö och effektivare med digitala nyckelskåp

Sisabs decentraliserade digitala nyckelskåp innebär att fler fel i fastigheter hinner avhjälpas varje dag. Dessutom minskas antalet onödiga bilresor rejält.

Sisab som äger merparten av stadens skolor och förskolor har 600 fastigheter med cirka 12 000 driftutrymmen över hela Stockholms stad. Drift och tillsyn sköts av ett stort antal leverantörer som varje dag gör ett par hundra besök i Sisabs lokaler.

Nyckelskåp i alla lokaler
Tidigare var dessa tvungna att hämta upp nycklar till driftutrymmen som undercentraler och fläktrum vid Sisabs kontor vid Globen.

Sedan två år har Sisab börjat installera digitala nycklar och nyckelskåp (Sisabs keys online) i alla sina lokaler så att leverantörerna slipper ta omvägen via huvudkontoret när de ska ut på jobb. Till årsskiftet ska alla 600 fastigheter ha digitala nyckelskåp.

Rolf Amble.

Personlig behörighet
– Alla våra leverantörer och deras medarbetare registreras i våra system och får identifiera sig med sitt ID06-kort, som vi lägger en behörighet på beroende på vad de ska utföra, säger Rolf Amble, enhetschef Energi och Installation på Sisabs driftavdelning.

Väl ute på plats får de med IDO6-kortet tillgång till nyckelskåpen som är placerade i skolornas receptioner eller vaktmästerier och kan där låsa upp och hämta ut den digitala nyckel de behöver för att komma in i driftutrymmet.

– Nyckeln är då avaktiverad och måste först stoppas in i en uppdaterare för att kunna användas och fungerar då i en begränsad tid satt av systemet, förklarar Rolf Amble.

5 000 nyckelutlämningar per månad
Sedan starten för drygt två år sedan har cirka 55 000 nyckelutlämningar gjorts på detta sätt. Närmare 5 000 nycklar hämtas ut på detta vis varje månad.

Systemet har bidragit till att minska antalet bilresor i stan rejält och innebär även minskat administration med att lämna ut nycklar och hålla ordning på kvittenser.

– Men framförallt innebär det att våra leverantörer hinner avhjälpa många fler fel varje dag när de slipper onödiga resor, säger Rolf Amble.

Ökad säkerhet
Det digitala nyckelsystemet medför också en ökad säkerhet.

– Om någon bryter sig in i skåpen och klipper loss nycklar går de ändå inte att använda om man inte har behörighet. Dessutom slipper vi besvär och kostnader med att byta ut hela låssystem i en skola om en nyckel skulle komma på avvägar, eftersom den digitala nyckeln inte är aktiverad.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Bli den första att kommentera "Bättre miljö och effektivare med digitala nyckelskåp"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega