Haverier och oplanerade stopp för hissar skapar irritation. Se till att ha planerat underhåll och byt ut delar i tid, innan det blir driftstopp. Hissexperten Tommy Lundberg ger dig råd och tips.
Planerade driftstopp för hissar kan behövas, för att göra tillsyn och serva. Då finns chans att nå ut till boende och brukare i god tid innan, med information. Det är när det blir oplanerade driftstopp som det skapas irritation. Se därför till att jobba aktivt med planerade stopp – det vill säga planerat underhåll!
Alla hissar kommer att ha driftstopp förr eller senare. En hiss, med regelbundet nyttjande i till exempel ett bostadshus, behöver bytas efter cirka 20 år och vi kommer att behöva byta delar minst en gång under hissens livslängd.
Om vi inte gör tillsyn och byter dessa delar tillåter vi att det dyker upp haverier. Och oplanerade driftstopp har tendens att bli längre driftstopp, bland annat på grund av leveranstider. Dessutom dyker de alltid upp vid fel tillfälle.
Fel som kan orsaka driftstopp
Här kommer några delar vars felorsaker kan orsaka långa driftstopp, om vi tillåter dem att dyka upp genom haveri. Se över och jobba aktivt med det själv, om ni anser att ni har tid. Eller så anlitar ni en hissleverantör som hjälper er med tillsyn och planeringen av exempel nedan.
Frekvensomriktare (Funktion – driver hissmotorn):
- Håller sällan hissens livslängd 20 år. Byt din frekvensomriktare i förebyggande syfte cirka vart 13:e år för att undvika haveri och oplanerat driftstopp. Tid för oplanerat driftstopp kan variera från kort till mycket långt för de som helt utgått ur sortimentet.
- Besiktning: Frekvensomriktare ger ej anmärkning vid besiktning.
- Driftstopp: Hiss fungerar inte vid havererad frekvensomriktare, vilket ger omedelbart driftstopp.
UPS/batteribackup för nödsänkning (Funktion – vid strömavbrott går hissen på batteri till närmsta stannplan och öppnar dörren så brukare kommer ut):
- Om din hiss är utrustad med funktion för automatisk nödsänkning, byt UPS/batteri i förebyggande syfte cirka vart 3:e år för att undvika att funktion inte finns vid besiktningstillfälle.
- Besiktning: Upptäcks havererad UPS/batteri vid besiktningstillfälle ges omedelbart körförbud.
- Driftstopp: Hiss fungerar fortfarande med havererad UPS. Dock finns ej funktion för automatisk nödsänkning.
Drivsystem (Kan innehålla stållinor, remmar [stålbälten, remmar, band] alt. Hydraulik):
Stållinor håller sällan hissens livslängd 20 år. Stållinor har inget datum för när de senast måste bytas ut, men kan slitas om inte riktigt underhållna.
- Besiktning: Slitna stållinor kan ge besiktningsanmärkning att utföra planerat utbyte.
- Driftstopp: Ovanligt med oplanerat driftstopp.
Remmar (stålbälten, remmar, band) håller inte hissens livslängd 20 år. Datum finns för när de senast måste bytas ut – 15år. Byt dessa förbyggande innan 15:e året.
- Besiktning: 15 år gamla remmar ger besiktningsanmärkning att utföra planerat utbyte. Slitna remmar kan ge besiktningsanmärkning.
- Driftstopp: Ovanligt med oplanerat driftstopp.
Hydraulcylinder byts sällan eller packas sällan om i förebyggande syfte då det är ett stort ingrepp som eventuellt riskerar att orsaka onödigt mycket slitage i sig.
- Besiktning: Sliten hydraulcylinder kan ge besiktningsanmärkning på grund av oljeläckage.
- Driftstopp: Ovanligt med oplanerat driftstopp.
Detta är några få delar där vi kan förbereda och planera för gällande driftstopp. Be din hissleverantör bedöma ålder och skick samt rekommendera planerat utbyte av dessa delar vid ett tillfälle som passar er som ägare.
Tänk på att det minst obekväma driftstoppet för oss fastighetsägare och för nyttjarna är det vi kan planera långt i förväg.
Tommy Lundberg
Sakkunnig, Samordning hiss, på Fastighetsavdelningen Teknik hos Familjebostäder i Stockholm, som förvaltar cirka 700 bostadshissar