Ett droppskydd med inbyggd fuktsensor som larmar om kylskåpet läcker – innan vattenskador uppstår. Tekniken prövas just nu av Uppsalahem. Pilotprojektet pekar på ett utbrett problem med vattenläckor.
– Redan första veckan kunde vi förhindra fyra potentiella vattenskador. Under fyra–fem månader har vi besökt ett tjugotal lägenheter, säger Fredrik Almqvist, chef för elektriker och vitvarutekniker på Uppsalahem.
Sedan i vintras pågår ett pilotprojekt i en av bolagets fastigheter i Uppsala. I samtliga 99 lägenheter har kylskåpens befintliga droppskydd utrustats med fuktsensorer.
– Det räcker med ett par droppar vatten så har våra tekniker fått ett meddelande. Vi kan vara snabbt på plats. Långt före hyresgästerna ser eller vet om något kan vi boka en tid hos hyresgästen, säger Fredrik Almqvist.
Idén till pilotprojektet fick bolaget för ett par år sedan.
– Vi såg många felanmälningar på grund av vattenläckage, ofta från nya kylskåp. Det väckte en tanke om hur vi kan jobba mer preventivt för att få en tidig indikation på läckage.
”Utbrett problem”
Att läckande kylskåp är vanligt förekommande bekräftas av pilotprojektet. På bara några månader har Fredrik Almqvists tekniker gjort ett tjugotal hembesök – en femtedel av alla medverkande lägenheter.
– Det betyder inte att alla dessa larm hade utvecklats till vattenskador. Men det visar hur utbrett problemet är, större än jag bedömde utifrån statistiken.
Få funktionsfel – men dålig rengöring
Några skador eller funktionsfel på kylskåpen har teknikerna hittills inte stött på. Merparten av larmen har orsakats av att avrinningshålet, som ska leda bort kondensvatten, varit igensatt av smuts och damm.
– Mycket av vårt arbete har handlat om att informera hyresgästerna, hur de ställer in matvaror och hur de själva kan rengöra avrinningshålet, säger Fredrik Almqvist.
Kylskåp står för var tionde vattenskada
Kylskåp står för över hälften av alla rapporterade vattenskador i köket och tio procent av samtliga rapporterade vattenskador, slår Vattenskadecentrum fast i sin senaste rapport. I de flesta fall har kylskåpen det skydd som föreskrivs av Boverket, konstaterar Pierre Lundborg på Vattenskadecentrum. VVS-branschen har på senare tid tagit flera initiativ för att förbättra droppskydden.
– Uppsalahems pilotprojekt ligger helt i linje med vad vi jobbar för, säger Pierre Lundborg.
VVS-branschen ser över branschregler
Bland annat pågår en översyn av branschregler, för att ställa krav på kaffemaskiner, diskmaskiner och annan vattenansluten utrustning att använda droppskydd som inte bara samlar upp läckande vatten utan också kompletteras med läckagebrytare eller fuktsensor.
Dessutom pågår ett arbete, bland annat ihop med tillverkarna av droppskydd, för att utveckla metoderna för hur droppskydden ska provas ut. Även här tar arbetet i första hand sikte på vattenanslutna maskiner, men det kommer att få betydelse för kylskåp, säger Pierre Lundborg.
– De här arbetena som pågår kommer på sikt att ändra kravbilden hur man vattensäkrar även vanliga kylskåp, säger Pierre Lundborg.
Piloten avslutas – avvaktar utvärdering
Pilotprojektet på Uppsalahem avslutas i sommar. Några beslut om hur bolaget går vidare har ännu inte fattats.
– Ett första steg skulle vara en utvidgad pilot. Men det är viktigt att vi är datadrivna och inte styrs av känslor så vi avvaktar en ordentlig utvärdering, säger Fredrik Almqvist, som framhåller att behovet av tekniken är störst i fastigheter med parkett och andra känsliga golvmaterial i köken – där kostnaden för återställande blir hög.
Ny teknik bara en del i arbetet mot vattenskador
Även om Uppsalahem skulle välja att utrusta fler kök i sitt bestånd ser inte Fredrik Almqvist den sensorförstärkta droppmattan som någon patentlösning i arbetet med att förhindra vattenskador.
– Tekniken hjälper oss att bekräfta sådant som vi tidigare har anat. Men vi måste fortsätta jobba brett och proaktivt, genom att påverka leverantörer av både kylskåp och droppmattor, genom att välja hållbara material och med information till hyresgästerna, säger Fredrik Almqvist.
Undvik vattenskador från kylskåp – Pierre Lundborgs bästa tips
- Välj rätt droppskydd
Använd ett droppskydd med rätt mått för den vitvara som används. Pierre Lundborg rekommenderar ett typgodkänt droppskydd, som är utformat för att samla upp vattnet i framkant så att det blir synligt. Tänk på att kvalitén på plastmaterial samt ålder påverkar funktionen. - Håll avrinningshålet rent
Kondensvatten som bildas varje gång man öppnar kylskåpet klarar normalt kylskåpet av att ta hand om själv – vattnet leds via ett avrinningshål till kompressorn baktill som värmer upp och förångar. Men om avrinningshålet är igensatt av smuts eller damm rinner vatten istället ut nertill. Följ rengöringsinstruktion från tillverkare. Vissa försäkringsbolag har små borstar att använda. Informera hyresgästerna. - Ytterligare skydd
Möjligheten finns att komplettera droppskyddet med en sensor eller brytare som signalerar när vatten har läckt.
Text: Henrik Lundström
redaktionen@forvaltarforum.se