Jula Logistics stöttar elnätet med solkraft, batterier och smart styrning

Nu ska Norra Europas största lager – Jula Logistics centrallager i Skara – hjälpa till att stötta elnätet genom att leverera stödtjänster till Svenska kraftnät. Befintliga solceller kombineras nu med batterilager och smart styrning från energitjänsteföretaget CheckWatt.

– Med vår utbyggnad av egen solkraft är vi redan självförsörjande med förnybar el, men i samhället som stort behövs ännu mer. På det här sättet kan vi öka vår lönsamhet och samtidigt bidra till ett mer stabilt elsystem som kan hantera en allt större andel förnybar energi, säger Lennart Karlsson, vd för Jula Logistics.

På Julas centrallager installeras i första steget ett batterilager med en effekt om 2 MW. Förutom batterilagret kommer även Julas utbyggda solcellsanläggning om totalt 8 MW och snabbladdning för tung trafik vid centrallagret att utrustas med smart styrning av CheckWatt. Vidare kommer de snabbladdare som uppförs i Falköping utrustas med smart styrning.

Smarta tjänster från CheckWatt styr elanvändningen i byggnaden, laddningen av ellastbilar, solkraften på taket och batteriets användning. Optimeringen möjliggör dels en betydligt större anläggning för solel än vad som annars hade varit möjligt på grund av den begränsning som elnätsanslutningen utgör, dels ökar lönsamheten för anläggningen.

– Med smart styrning av produktion, lagring och användning kan vi komma runt begränsningar i elnätet. Det minskar behovet av dyr utbyggnad av elnätet samtidigt som Jula Logistics investering både blir mer lönsam och bidrar till ett mer driftsäkert elnät, säger Dan-Eric Archer, vd för CheckWatt.

När produktionen av el är större eller mindre än konsumtionen hamnar elnätet i obalans, vilket i värsta fall kan leda till strömavbrott. Svenska kraftnät ansvarar för stabiliteten i elnätet och köper in så kallade stödtjänster som balanserar elnätet och upprätthåller rätt frekvens.

Både Jula Logistics solceller och batterilager kommer kunna leverera stödtjänster till elnätet. Det smarta systemet kommer hela tiden välja det som är mest lönsamt eller högst prioriterat i stunden. Ofta kommer det att vara att leverera olika typer av stödtjänster till Svenska kraftnät och vid andra tillfällen kan det vara att exempelvis möjliggöra en snabbare laddning av ellastbilarna.

Källa: Jula Logistics

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega