Partnertext från Stockholm Exergi

Ta kontroll över din värmeförbrukning i vinter

Vintern närmar sig och då ökar hushållens energianvändning samtidigt som energisystemen går för fullt. Med ett optimerat värmesystem där du har koll på energitjuvarna står du redo för vintern.

Innan den kalla säsongen drar igång på allvar är det en god idé att kontrollera eventuella energitjuvar i hemmet. Det finns nämligen sätt att påverka hur mycket energi som går åt utan att behöva tumma på komforten. Vissa åtgärder kan du göra själv, andra kräver expertis. Se tips i slutet av artikeln.

Värmebehovet i ett hus kan variera stort vid samma utomhustemperatur. Det beror på exempelvis väderlek, luftfuktighet, vindförhållanden och solinstrålning. Särskilt problematiskt är det runt noll grader då värmebehovet är stort samtidigt som väderleken kan skifta snabbt.

– Valet mellan att genomföra åtgärder själv eller att låta en energiexpert göra det är beroende på din kunskapsnivå, dina önskemål och hur den aktuella problembilden ser ut. Vill du ha hjälp så kan man boka in en kostnadsfri energirådgivning från oss, säger Mats Bergholtz, kundansvarig på Stockholm Exergi.

Ställ in kurva efter framledningstemperatur
I fjärrvärmecentralens reglerutrustning finns ofta förinställda temperaturprogram för huset, en så kallad ”värmekurva”.
Att reglera värmen görs enklast via värmekurvan.

Det innebär att man ställer in önskad temperatur på radiatorvattnet när det strömmar från värmeväxlaren mot radiatorerna, alltså elementen. Det kallas framledningstemperatur.

På hösten och våren kan framledningstemperaturen vara 30–40 grader och en kall vinterdag kan det behövas 60–70 grader. Framledningstemperaturen kan justeras utifrån husets förutsättningar och önskad inomhustemperatur.

– För de flesta system gäller att om framledningstemperaturen sänks med tre grader så sänks rumstemperaturen i sin tur med cirka en grad. Det ger en värmebesparing på ungefär fem procent, säger Mats Bergholtz. 

Injustering minskar energiförbrukningen
Om man i ett flerfamiljshus upplever att det är för varmt i vissa lägenheter och för kallt i andra kan det vara idé att göra en så kallad injustering.  Då kommer rätt flöde till radiatorn och det ger ett bra inomhusklimat. Samtidigt minskar energiförbrukningen.

Som ett led i moderniseringen av fjärrvärmen har Stockholm Exergi tagit fram den digitala tjänsteplattformen Intelligy.

De digitala tjänsterna förenklar och effektiviserar energianvändningen i en fastighet och gör det enkelt att själva välja inomhustemperatur.

Genom de digitala tjänsterna kan man optimera uppvärmningen baserat på den valda temperaturen, vilket skapar förutsättningar för ett behagligt inomhusklimat och minskade värmekostnader.

– Dessutom kan man med hjälp av de digitala tjänsterna vara proaktiv och ha koll på att värmesystemet fungerar som det ska. Ni meddelas direkt när något avviker och om det behövs kan våra servicetekniker hjälpa till, säger Mats Bergholtz.

5 tips på energibesparing inför vintern

Det är viktigt att tipsa de boende om vad de själva kan göra för att påverka, för det finns det saker man kan göra för att minska hur mycket energi som går åt till uppvärmning. Här är 5 enkla tips:

1. Täta läckorna. Ofta får du kalla golv om du har otäta fönster. Det är lätt att sätta in tätningslister i både fönster och dörrar.
2. Värm smart. Testa att dra ned temperaturen hemma. En grad lägre inomhustemperatur innebär ungefär fem procent minskad energianvändning.
3. Spara på distans. När du inte är hemma behöver du inte ha så varmt hemma. Dra ned värmen på elementen när du reser bort en längre tid.
4. Vädra smart. När du behöver vädra, dra först ned termostaterna på elementen till noll och vädra sedan en kort stund med korsdrag. Dra sedan upp värmen igen. Låt aldrig fönster och balkongdörrar stå öppna länge när det är kallt ute.
5. Möblera smart. Placera inte möbler, gardiner eller annat framför elementen
För den som sköter värmesystemet.
 
Behöver ni vår hjälp kontakta oss gärna:
E-post: Mats Bergholtz
Telefon: 070-344 57 86

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega