Så får du koll på skumma leverantörer

Sveriges bostadsrättsrapport 2018Upphandlingsmyndigeten har tagit fram ett webbstöd med information om hur du kan hämta in uppgifter om obetalda skatter och socialförsäkringsavgifter i upphandlingar.

En av grunderna för uteslutning i en upphandling är om en leverantör har obetalda skatter och socialförsäkringsavgifter.

Det finns olika sätt att hämta in uppgifter om obetalda skatter eller socialförsäkringsavgifter från leverantörer som är skatteskyldiga i Sverige. Uppgifterna kan hämtas in från Kronofogdemyndigheten på olika sätt. Uppgifterna finns även hos kreditupplysningsföretag.

I Upphandlingsmyndighetens webbstöd redogörs för de olika alternativen. Se länk till webbstödet under artikeln.

Sekretess på Skatteverket
Tidigare kunde upphandlande organisationer inhämta dessa uppgifter från Skatteverket men numera är de sekretessbelagda för andra än innehavaren av skattekontot.

Upphandlande myndigheter och enheter kan därför inte längre få del av uppgifterna via blankett SKV 4820 eller tjänsten e-transport.

Utländska leverantörer
Leverantörer som är skatteskyldiga i andra medlemsstater måste i de flesta fall i stället själva ge in bevis om skatter och socialförsäkringsavgifter.

Metoderna för att hämta in bevis skiljer sig därför åt. Oavsett vilken metod som väljs är det lämpligt att varje upphandlande myndighet och enhet går tillväga på ett så enhetligt sätt som möjligt, skriver Upphandlingsmyndigheten.

Källa: Upphandlingsmyndigheten

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega