Botkyrkabyggens jakt på energitjuvar ger resultat

Patrik Lindqvist, driftchef på Botkyrkabyggen.

Bostadsbolaget Botkyrkabyggen har jagat energitjuvar i 15 år. Och jakten har varit lyckosam. År 2022 var den totala energianvändningen hela 25,3 procent lägre jämfört med år 2007, då startskottet gick för jättesatsningen.

Allmännyttans klimatinitiativ startade för 15 år sedan och målet, som är gemensamt med hundratals allmännyttiga bostadsbolag, är att nå 30 procent lägre energianvändning i fastighetsbestånden till år 2030. Botkyrkabyggen är en aktiv medlem i initiativet och jagar därför kilowattimmar.

– Jakten pågår i undercentraler och källare. Det handlar om att hitta de sista lamporna och lysrören av äldre modell, som ännu inte bytts mot LED-lampor. Vi isolerar ventilationskanaler och justerar fläktar, säger Patrik Lindqvist, driftchef på Botkyrkabyggen.

Botkyrkabyggen ligger väl i linje med klimatinitiativets mål. År 2022 var den totala energianvändningen nere i 121,7 kWh/kvm. Därmed ligger bolaget just nu ett år före i sin energibesparing, om man tänker sig att minskningen ska ske i samma takt varje år fram till 2030, då målet är att vara ner på 114 kWh/kvm.

– Arbetet blir svårare för varje år. Vi har ju redan gjort alla stora investeringar för att spara energi, och plockat de lägst hängande frukterna. Nu gäller det att hitta andra typer av lösningar för att komma vidare, säger Patrik Lindqvist.

Under 2022 har Botkyrkabyggen bland annat moderniserat tolv undercentraler, så att inte värmen läcker ut i onödan och i nio byggnader har FTX-system för ventilationen installerats, som återvinner värmen i stället för att skicka ut den varma luften ur byggnaderna. Bolaget involverar även hyresgästerna med enkla tips för att spara energi.

Fem tips till hyresgästerna för att få dem att spara el och energi:

  • Byt lampor. Byt ut dina gamla glödlampor och lysrör till LED-belysning. Släck lampan när ingen är i rummet.
  • Skippa stand-by. Samla ihop sladdarna till apparater som tv, högtalare och dator i ett grenuttag med strömbrytare. Slå av strömbrytaren när apparaterna inte används.
  • Tvätta smart. Tvätta alltid fulla maskiner och inte på högre temperatur än nödvändigt. Låt gärna tvätten lufttorka.
  • Frosta av. Frosta av frysen om det bildats is. Håll baksidan av frys och kylskåp rena från damm.
  • Låt svalna. Ta vara på matresterna! Ställ matlådan att svalna innan du sätter in den i kylskåpet.

Källa: Botkyrkabyggen

Fakta

• Mer om Allmännyttans klimatinitiativ finns här.
• Energianvändningen mäts i kilowattimmar per kvadratmeter Atemp. Atemp är ett nyckeltal som mäter energianvändningen i förhållande till den uppvärmda ytan i byggnaderna.

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega