Kompetens / Nytt om utbildning & kompetens

Eidars vd Bygger laget – som praoelev

Hjulen har snurrat på högvarv hos Allmännyttiga AB Eidar i Trollhättan under många år. Hög byggtakt, omfattande underhållsarbeten och en energiomställning till fossilfritt har drivit på. Och gett viss växtvärk. Bolaget har vuxit från 40 till 130 fasta medarbetare. Nu blickar de inåt genom satsningen ”Eidar Bygger laget”, vilket bland annat innebär att vd Urban Blom blivit praoelev.

– Praktiken är jättevärdefull för mig, och verkar uppskattas. Jag når även de längst ut i den geografiska ringen, man fikar och knyter band till varandra. Om jag aldrig skulle komma ut och se vad hen gör, hur ska jag då kunna förvänta mig att ett intresse tillbaka för det som jag vill förmedla? Vem skulle till exempel läsa det jag skriver i vd-breven? resonerar Urban Blom.

Helig tid i kalendern
Cirka 60 av Eidars 130 medarbetare arbetar utanför huvudkontoret, på de åtta fastighetsskötar-expeditionerna, och det var där Urban Blom började sin praktik. Han har varit noga med framförhållningen, med att sprida sin prao för att inte behöva boka av. I början avsatte han tvåtimmars-pass för praktik inom bolaget, men insåg snart att det blev för kort. Framöver är tanken halvdagar.

–  Jag tror inte på att vara överambitiös och sen vara tvungen att stuva om i kalendern, det ger heller inte ett bra signalvärde till medarbetarna. Den tid jag bokar in ser jag som helig tid. Sen finns det givetvis risk för force majeure, det finns det förståelse för.

En sådan är Coronapandemin. När den här intervjun genomfördes hade Urban Blom 18 förslag på prao-tillfällen ute på intern remiss, med förhoppningen att de skulle passa verksamheten. Samtidigt hade Covid-19 ännu inte nått Sverige. I dagsläget finns det en liten risk för tidsförskjutning i planerna beroende på händelseutvecklingen kring Coronasmittan.

Stor utvecklingsresa
Urban Blom menar att praktiken också handlar om att på ett konkret sätt se och kunna ta vara på all den potential som finns inom bolaget. Eidar har gjort en stor utvecklingsresa och har under de senaste femton året gått från en personalstyrka på 40 personer till 130. Totalt uppskattar Urban Blom att de i sin arbetsvardag sysselsätter 300 till 400 personer.

De växer så att det knakar både internt och i beståndet. 2013 satte Eidar som mål att fram till 2030 bygga minst 1000 nya lägenheter, vilket paketerats i satsningen ”Hem till framtiden”. 2019 stod 465 lägenheter klara, och inom ett drygt år är summan 700 lägenheter. Urban Blom berättar att det från Eidars sida i dagsläget finns teoretisk möjlighet att bygga ytterligare 1000 lägenheter fram till 2030.

– Jag fick för tio år sedan möjlighet att tillträda som vd i en rolig tid, med möjlighet att växla upp och det har vi gjort på flera plan. Vi har en fin kompetens internt och nu behöver vi lyfta hur laget fungerar ihop, trimma oss, fokusera på teamet mer än på att vara individualister, det vill säga ”Bygga laget”.

Han beskriver hur åren som gått till stor del handlat om omställningar, med flytt till nytt huvudkontor, föryngrat ledarskap, och om att exempelvis ställa om till att vara en fossilfri verksamhet – vilket Eidar var först ut med inom allmännyttan. Själva organisationen har samtidigt förändrats allteftersom bolaget utvecklats och växt.

Färsk organisation – många ”hur-frågor”
Senast innan jul sjösattes nya roller inom bolaget. De tidigare tjänsterna fastighetsskötare och reparatör är nu omstöpta till miljövärd, som arbetar i yttre tjänst, och fastighetsvärd.

– Organisationen som den ser ut nu är väldigt färsk. Den har fått en bra start och jag har fått positiva signaler, men som vid de flesta förändringar så kommer det givetvis många ”hur-frågor” i början, säger Urban Blom och fortsätter:

– Till och från under åren har vi haft viss växtvärk, men nu tycker jag att alla förutsättningar är på plats. Nu kan vi få ut vår potential i sin helhet och när vi nu ”Bygger laget” så är ju det samtidigt en strävan efter att vara den bästa hyresvärden vi bara kan.

Företagskultur och förvaltningskvalité
”Bygga laget” handlar om både företagskultur och förvaltningskvalité och workshopsarbetet pågår.

– Var är vi idag? Vad skulle göra oss till ett bättre spelande lag? Vad innebär egentligen medarbetarskapet för oss på Eidar? är några av de frågor som tas upp och sammanfattas. Så småningom ska vårt arbete bland annat mynna ut i en ny aktivitetsplan, berättar Urban Blom.

Men åter till hans eget uppdrag för att ”Bygga laget” – hans prao.

– Något jag varit väldigt noga med när jag är ute är att jag är inte är där som någon sorts chef. Kommer det upp problem eller klagomål så ska det hanteras som vanligt, det är viktigt att mina besök inte innebär att någon rundar sin närmsta chef.

Han samlar sina reflektioner efter varje praktiktillfälle och berättar om sin prao till strategiska ledningen och på de regelbundna ledarskapsträffar Eidar har.

 

”Laget” är ofta en tvärgrupp
– En generell reflektion som jag gjort tidigare och som blir så tydlig här är att fastighetsbranschen har en stor utmaning i sin bredd av roller. Vi talar olika ”språk”. Det gäller för alla att se hur sin egen pusselbit bidrar till helheten.

– I vår bransch är det därför extra viktigt att hålla ihop, få förståelse för varandras olika arbetsområden. Vi har ju olika perspektiv utifrån vilken kompetens vi har. Att ”Bygga laget”, teamet, handlar ju ofta om lyckas med en tvärgrupp med mycket skiftande kompetenser.

Värt allt kvällsjobb
Urban Blom berättar även att de växlar upp sin satsning på teambuilding och aktiviteter. Det finns en aktiv fritidsklubb där en peng för varje medarbetare avsätts månadsvis, en pott till aktiviteter av olika slag, men mer behöver göras. Just nu planeras för två temadagar med teambuilding.

– Vi har en jättepalett med aktiviteter, men det hjälper ju inte för att ”Bygga laget” när vi ser att 50 procent aldrig deltar, medan det finns en del personer som är med på i princip allt som arrangeras.

Vad gäller de aktiviteter som Urban Blom blir en del av under sina prao-sessioner så är han mycket motiverad, trots att de övriga plikterna staplas på höjden samtidigt som inkorgen fylls på.

– Att få gå som prao är värt allt kvällsjobb, för det är det priset man betalar. Men det är det absolut värt!

Text: Sophie Sölveborn

Urban Blom, vd Eidar
Arbetat på Eidar sedan: 2004. Först i rollen som ekonomichef. Sedan 2010 som vd.
Drömjobb som barn: astronaut eller förskollärare.
Det här behöver fastighetsbranschen mer av: ett fortsatt inflöde av kompetens och ett helhetstänk när det gäller samhällsutveckling, där fastighetsägarna har fantastiska möjligheter.

Läs mer om Eidar här

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega