Så påverkar Boverkets nya byggregler förvaltningen

Den 1 juli 2025 träder Boverkets nya byggregler i kraft. Syftet är bland annat att förenkla, modernisera och göra regelverket mer teknikneutralt. Jonas Edahl, på Boverket, svarar på våra frågor kring vad det innebär, framför allt på förvaltarsidan.

Jonas Edahl

Jonas Edahl har varit huvudprojektledare för byggregeluppdraget på Boverket och han berättar att en av de mest grundläggande förändringarna från de tidigare föreskrifterna och allmänna råden handlar om regelverkets struktur. Dagens BBR (Boverkets byggregler) och EKS (Boverkets konstruktionsregler) ersätts med separata författningar med egna nummer.

– Det innebär att en ändring i en författning, till exempel för energihushållning, inte längre kräver en uppdatering av hela regelverket. De nya reglerna kommer att bli mer flexibla och lättare att och överskåda, förklarar han.

Allmänna råd försvinner – funktionskrav tar över
Ett annat genomgripande skifte är att nästan alla allmänna råd tas bort. Istället formuleras reglerna som bindande funktionskrav. Det ger byggaktörer större frihet att hitta egna tekniska lösningar – så länge de uppfyller funktionskraven.

– Vi lämnar utrymme för innovation genom att inte detaljstyra hur kraven ska uppfyllas. Det betyder att ny teknik och alternativa lösningar får större spelrum i byggandet, menar Jonas Edahl.

Främja innovation
Bakgrunden till reformen och de nya byggreglerna är bland annat rapporten Möjligheternas byggregler, framtagen 2019–2020. Den låg till grund för de nya principerna om hur reglerna skulle skrivas: förenkling, teknikneutralitet och minimering av onödig reglering. Målet var att främja innovation utan att tumma på hälsa och säkerhet.

– Vi har gjort omfattande analyser för att säkerställa att de nya reglerna inte försämrar miljö- eller återbruksperspektivet, säger Jonas Edahl.

Mer dokumentation gynnar förvaltaren
En av de mest konkreta förändringarna för fastighetsförvaltare är kravet på dokumentation. I dag är det bara vissa tekniska områden – exempelvis konstruktion och brandskydd – som kräver bindande dokumentation. Från 1 juli 2025 ska dokumentation tas fram för alla författningsområden.

– Det här innebär att byggnadsnämnderna kan ställa krav på att få ta del av samlad dokumentation som visar hur byggnaden uppfyller funktionskraven.

För förvaltare innebär det ett rejält lyft. Kravet på dokumentation över byggnadens funktioner, materialval och utförande kommer att följa med hela byggprocessen – från projektering till drift.

– Det underlättar inte bara underhåll utan även framtida ombyggnader, tror Jonas Edahl.

Större ansvar på projektörer, entreprenörer och konsulter
Han tror inte det behövs nya yrkesroller med den nya regleringen. Däremot kan befintliga roller, som projektörer, entreprenörer och konsulter, få större ansvar för att ta fram och sammanställa dokumentationen. Han ser att de projekt som fungerar bra i dagsläget, redan gör detta. Det blir nu bara tydligare preciserat menar han.

De nya reglerna ställer därför krav på fackmässighet. Men däremot finns inga krav på att använda specifika standarder.

– Vi pekar inte ut exakt hur något ska göras, men det är branschens ansvar att visa att lösningarna uppfyller kraven, förklarar han.

Några Sis-standarder – till exempel för trappor och räcken – är redan under utveckling för att fylla de luckor som uppstår när allmänna råd försvinner.

Tillsyn och ansvar
Boverket kommer inte själva att övervaka att reglerna följs – det är kommunernas ansvar via byggnadsnämnderna. Det nya regelverket ger dem starkare verktyg att kräva dokumentation och fackmässig projektering. Boverket kommer att följa upp hur reglerna tillämpas ett tag efter att de har trätt i kraft.

– Det innebär också att byggnadsnämnderna kan neka startbesked om de inte anser att funktionskraven är uppfyllda, avslutar Jonas Edahl på Boverket.

De viktigaste förändringarna ur ett förvaltningsperspektiv:

  • Bindande krav på dokumentation över byggnadens funktioner och materialval, vilket underlättar drift, underhåll och framtida ombyggnad.
  • Tydligare krav på fackmässig projektering, vilket ger en mer robust grund för byggnadsnämndernas bedömning.
  • Mer teknikneutralitet skapar möjlighet att välja lösningar utifrån behov och innovation snarare än detaljstyrda regler.
  • Bättre spårbarhet och ökad tillgång till relationshandlingar, vilket gynnar både fastighetsägare och brukare.

De nya reglerna kan innebära en omställning – särskilt för aktörer som inte tidigare arbetat med fullständig dokumentation. Men för branschen i stort är målet tydligt – det ska bli enklare och mer flexibelt.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Lär dig mer om Boverkets nya byggregler

Ta del av Boverket webbutbildning kring de nya reglerna https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/pbl-akademin/pbl-webbutbildningar/boverkets-nya-byggregler/

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega