Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Robotar hjälper Newsec bli mer effektiva

Eric Johansson, vd för Newsec Sverige och Björn Lindeborg vd för Newsec Norden.

Digitala robotar och digitalisering ska vässa Newsecs förvaltningserbjudande. Ambitionen är att Newsecs bolag i alla nordiska länder ska jobba på samma sätt.
– Det handlar om att hitta skalfördelar och att hela tiden bli mer effektiva, säger Björn Lindeborg, vd för Newsec Property Asset Management Norden. Stordrift är viktigt.

År 2020 blev ett intensivt år för Newsec som växte både organiskt och genom bolagsköp. Bolaget är i dag ett av Europas två största inom fastighetsförvaltning.

För att bättre kunna hantera sin storlek är svenska Newsec i dag därför organiserat som de nordiska bolagen i fyra funktionella områden.

– Vi bildar mer eller mindre ett nordiskt bolag, vi har ju landsvisa bolag men det är väldigt viktigt att vi jobbar tvärsöver grupperna, säger Björn Lindeborg. Vår uppfattning är ju att stordrift är viktigt. Det vill säga det finns många processer, system och så vidare som man kan göra effektivare om man samlar ihop större kunskaper.

Digitala robotar
Samtidigt görs stora satsningar på att digitalisera verksamheten. Bland annat ska ett 60-tal digitala robotar öka den interna effektiviteten.

– Digitaliseringen bidrar till att göra vårt interna kundarbete snabbare och säkrare och hjälper oss att analysera hur vi kan snabba upp processer genom att automatisera, säger Björn Lindeborg. Till exempel automatisk fakturahantering skapar ökad säkerhet och trygghet att saker hamnar rätt med en gång. Sånt som på sikt leder till en ännu bättre förvaltning.

Integrationsplattform
– Vi har investerat i en integrationsplattform där vi samlar all stordata, för att kunna ansluta mängder av olika system. Det är lätt att gå i fällan och tro att man ska ha ett system som löser alla problem, men det går inte. Det skulle bli dyrt, osäkert och svårt att direktkoppla alla system utan en integrationsplattform.

Ny kundportal
Newsec har nyligen också mjukstartat lanseringen av sin kundportal Newsec Online som blir en samlingsportal för alla digitala tjänster, berättar Eric Johansson, Managing Director för Newsec Property Asset Management Sverige.

– Det blir en stor fördel för våra kunder att ha all information samlad på ett ställe och som de alltid kommer åt. Till en början innehåller portalen hyresrapporter och finansiella rapporter, men på sikt ska allt finnas med där och betraktas due diligence-färdigt, säger Eric Johansson. Detta ger också mer möjligheter för analys, oavsett om kunderna vill jobba mer själva med datan eller få det mer serverat. Vi tar också fram en motsvarande portal för hyresgäster.

Uppkopplade fastigheter
– Vi jobbar också allt mer med uppkopplade fastigheter där man utnyttjar fastighetens infrastruktur för att koppla ihop saker och till exempel låsa upp dörrar med din mobiltelefon. Här använder vi Bildroid, en tjänst som utvecklas av vår huvudägare Stronghold.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Förvaltad yta Newsec Property Asset Management i Norden: 46 miljoner kvadratmeter.
Förvaltad yta Newsec Property Asset Management i Sverige: 16,8 miljoner kvadratmeter.

Bli den första att kommentera "Robotar hjälper Newsec bli mer effektiva"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega