”Viktigt att vara tydlig och tillgänglig”

God kommunikation och att vara tillgänglig och lyhörd. Det är några av främsta egenskaperna hos Pernilla Andersson, Årets Fastighetsförvaltare Lokaler.

Grattis, hur känns det att bli Årets Fastighetsförvaltare?
– Det känns såklart jättekul att det jobb man gör uppmärksammas. Det betyder ju att det vi gör är bra. Men det var oväntat, jag visst ju att det var tuff konkurrens. Jag tror inte det påverkar min karriär särskilt mycket, men det underlättar kanske om det skulle bli aktuellt att byta jobb. Men det är inte aktuellt i nuläget, jag trivs väldigt bra.

Varför vann just du?
– Kanske för att jag jobbar mycket med tillgänglighet och återkoppling. Och att jag försöker hitta lösningar som passar bra för alla parter. Dessutom har jag ett jättebra team, vi gör ju det här tillsammans.

Varför blev det fastighetsförvaltning för dig?
– Direkt efter skolan fick jag jobb på fastighetsbolaget Piren, som sedan blev Rodamco och Unibail Rodamco, och där fick jag prova på allt möjligt. År 2009 utsågs jag till centrumchef för Väsby centrum, och på den vägen är det.

Pernilla Andersson.

Vad är roligast med fastighetsförvaltning?
– Alla kontakter med de olika verksamheterna, hyresgäster och leverantörer. Speciellt roligt är det att jobba i ett team som jag gör nu och tillsammans utveckla centrumet.

Vad är bra fastighetsförvaltning?
– God kommunikation med hyresgäster och leverantörer, att man återkopplar även när man inte är överens. Och att alltid hålla det man lovar. För mig är det också viktigt att ha ett team som jag litar på och samarbetar bra med.

Vilka är största utmaningarna just nu?
– Uthyrningen har såklart varit tuff på sistone. Många vill omförhandla men vi har inte tappat speciellt många hyresgäster. Vi har även lyckats med några nyöppningar. Vi har också tvingats ställa in alla evenemang men hittat andra sätt att synas på, till exempel med filmer på nätet.

Hur förändras förvaltningen de närmaste fem åren?
– Oj, svår fråga. Jag tror att god kommunikation blir ännu viktigare. Jag tror också att det blir ganska mycket förändringar i hyresavtal, framförallt mer flexibilitet för hyresgästen, kortare avtal, mer omsättningsbaserade avtal, och mer digitala möten. Samtidigt tror jag att mötesplatser i centrumanläggningar blir allt viktigare, som restauranger, kaféer och kulturaktiviteter.

Vilka är dina tre bästa tips?

  • Var lyhörd
  • Tillgänglig och
  • Tydlig och kommunikativ.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Läs också intervjun med Fredrik Ericson, Årets Fastighetsförvaltare Bostad.

Pernilla Andersson
Centrumchef för Vällingby C och Newsec.
Ålder: 46 år
Bor: Villa i Bålsta.
Familj: Sambo och två döttrar, 17 och 14 år.
Karriär: Piren, Rodamco, Unibail Rodamco, JLL, Newsec.
Fritid:  Tränar crosstraining fyra dagar i veckan och är fotbolls- och handbollsmamma till mina barn. Gillar att resa, åka skidor och hänga med vänner.
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega