Riksbyggens checklista för att klimatanpassa fastigheter

Allt mer extrema väderförhållanden gör att behoven av att klimatanpassa fastigheter ökar. Riksbyggen har tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar som vill förebygga skador på sina fastigheter. I checklistan finns stöd för att identifiera vilka klimatrelaterade risker som är aktuella och åtgärder för att för att husen och de boende ska klara exempelvis kraftiga skyfall och värmeböljor bättre.

– Jordens klimat har blivit varmare och det är en förändring som vi ser kommer att fortsätta. Som fastighetsägare har man stort ansvar att själv vidta förebyggande åtgärder för att skydda sin fastighet och det finns många sätt att arbeta med klimatanpassning, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

I en forskningsrapport från SMHI har kommunernas arbete med klimatanpassning granskats. I rapporten framgår bland annat att bristande kunskap eller otillräckligt agerande från fastighetsägaren är en svårighet i klimatanpassningsarbetet. Riksbyggen deltar i ett projekt med bland annat Linköpings Universitet och som syftar till att stärka fastighetsägares förmåga att skydda sina hus från klimatrelaterade skador.

– Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare som tar hand om bostäder som över en halv miljon människor bor i. Vi vill visa att vi tar följderna av klimatförändringarna på allvar. Målet med projektet är att stärka fastighetsägarens förmåga att klimatanpassa bostadsområden samt att ta fram beprövade stöd och metoder för klimatanpassningsarbetet i bebyggda områden, säger Emilia Stridsberg, hållbarhetsspecialist på Riksbyggen.

Riksbyggen har tagit fram ett antal olika hållbarhetsidéer för att hjälpa bostadsrättsföreningar att bli mer hållbara. Den senaste i raden är hållbarhetsidéer handlar om klimatanpassning. Checklistan är ett verktyg för att lättare kunna genomföra hållbarhetsidéen.

Läs om Riksbyggens hållbarhetsidéer

Källa: Riksbyggen

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega