”Resan har varit helt otrolig”

Förvaltarforums vd Ove Nordqvist berättar att hans yrkesval nog var ödesbestämt. Intervjun med Ove blir startskottet för en artikelserie där vi porträtterar några av branschens profiler.

Oves resa i fastighetsbranschen startade för snart 35 år sedan och det var ingen tillfällighet att det blev just fastighetsförvaltning.

– Tanken svindlar när jag inser det. Tänk att det är 35 år sedan jag klev in som en färsk junior förvaltarassistent på ett mindre förvaltningsbolag. Trodde jag då att jag skulle vara kvar i den branschen 35 år senare? Kanske eftersom fastigheter ligger i min familjs dna, kanske var vägen utstakad. Men hur vägen skulle se ut hade jag förstås ingen aning om, berättar Ove.

Resan är målet
Hans resa startade i alla fall där och då. Och som det nästan alltid brukar vara är det själva resan och inte målet som är det mest spännande.

Det vill vi på Förvaltarforum ta fasta på genom att porträttera olika branschprofiler. Alla vet vad vd:n i det eller det bolaget gör idag, men hur startade resan, vilka val i livet tog de dit?  Var det slumpmässiga val eller var det en utstakad karriärstrategi? Ångrar de något i sitt val? Det är sånt vi tycker är spännande och det vill vi skildra i en artikelserie med olika porträtt varje månad.

Och varje månad kommer profilen vi intervjuar få välja vem vi ska intervjua nästa gång och skicka med en fråga. Vi hoppas det ska ge er läsare många spännande och personliga porträtt.

Tillbaka till Ove
För Ove Nordqvist började resan som sagt i det lilla förvaltningsbolaget och det var nog ödesbestämt att karriären skulle fortsätta inom fastigheter och förvaltning. För om man verkligen brinner för något blir man ofta bra på det och Ove brinner för förvaltning.

– Efter det lilla förvaltningsbolaget gick min resa vidare till Trygg Hansa SPPs fastighetsavdelning där jag fick möjligheten att förvalta kommersiella fastigheter, berättar Ove.

Sedermera gick Trygg Hansa och SPP isär och då följde Ove med sin chef till SPP Fastigheter där han fick förtroendet att bli förvaltningschef i Stockholm.

Pionjär inom flexibla avtal
SPP Fastigheter knoppades sedan av och förvaltningsbolaget Celexa Fastighetskapital bildades. Ove berättar att Celexa på många sätt bröt ny mark med sin syn på fastigheter som ett tillgångsslag bland andra. Ett synsätt som numera är självklart, men som då var nytt.

Under tiden på Celexa uppmärksammades Ove i sin första och enda artikel (3 februari 2000) i Dagens Industri när han i en uthyrning var först att nå över 5 000 kronor per kvadratmeter. Man kan utan att överdriva säga att affärsupplägget var före sin tid.

– I stället för att blint titta på hyra per kvadratmeter och långa kontrakt så sydde jag och hyresgästen ihop ett upplägg där olika former av service ingick och ett kontrakt med en mycket kort uppsägningstid.

”Förverkligade en dröm”
Celexa var en framgångsrik historia även om få minns det namnet idag. Desto fler känner nog till Aberdeen som var det internationella bolag som köpte Celexa. Aberdeen blev sedan en av de största förvaltarna i Sverige.

Ove berättar att han blev förvaltningschef för Aberdeen i Sverige och därifrån fortsatte karriärresan till Keops och sen som konsult och partner på Fasticon. En tid senare värvades han som chef för affärsutveckling hos Newsec.

– Där blev jag kvar i fem år innan jag förverkligade en dröm att stå på helt egna ben och startade då konsultbolaget Förvaltningskoordination. Som konsult har jag sen bistått några av Sveriges absolut största fastighetsägare i deras upphandling av fastighetsförvaltning och hjälpt flera bolag med rådgivning samt föreläst om förvaltning på olika skolor.

Resan slutade inte där
Kanske kunde resan ha slutat där, men några år tidigare hade Ove blivit kontaktad av Fastighetstidningens före detta redaktionschef Hans Hellberg som bar på en idé om att skapa en plattform för fastighetsförvaltning.

Idén fick marineras något år men 2016 var Förvaltarforum fött.

– Det är nu fyra år sedan och resan med Förvaltarforum har varit helt otrolig, säger Ove. Från ett första nyhetsbrev med mindre än 1 000 mottagare, mestadels mina egna kontakter, till idag när vi når 25 000 prenumeranter varje vecka. Från ett första Framtidens Förvaltare där det kom 150 åhörare till senast i februari 2020 när vi hade 425 anmälda besökare och lapp på luckan en månad innan seminariet.

Vision för Förvaltarforum
Resan med Förvaltarforum har på många sätt bara börjat, men utvecklingen ovan visar att vi är en etablerad aktör och en viktig röst för fastighetsförvaltning.

– De som känner mig vet att jag har massor av idéer och flera av dem vill jag skicka ut via Förvaltarforum. Min vision för Förvaltarforum är att det blir en plats där alla inom fastighetsförvaltningen får och kan dela med sig av kunskap, ställa frågor, debattera, hitta leverantörer, hitta nytt jobb och vara med på erfarenhetsuppbyggda seminarier där du träffar din bransch samt får nyheter som gör att förvaltarens vardag blir smartare. Så vi har lite kvar att göra med Förvaltarforum, säger Ove.

Vem är nästa branschprofil?
Vilken branschprofil vill Ove att vi intervjuar i nästa artikel i serien? Och vilken fråga vill han ställa till denna person?

– Jag är nyfiken på hur Kicki Björklunds resa till vd för Bostadsbolaget i Göteborg såg ut och till Kicki skickar jag med följande fråga:  Varför är det så kul med fastigheter?

Text: Mats Cato/Thomas Hallberg
redaktionen@forvaltarforum.se

Bli den första att kommentera "”Resan har varit helt otrolig”"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega