”Så matchar vi branschens kompetensbehov”

Samarbeta med utbildningssektorn och ha bra rutiner för rekrytering och handledning av praktikanter. Det blir en win-win där studenterna inom förvaltning får en relevant praktik och vi som yrkesaktiva kan säkerställa att utbildningarna matchar branschens kompetensbehov, säger Axel Persson, fastighetsförvaltare på HSB Stockholm.

På HSB Stockholm är vi en grupp förvaltare som har tagit initiativ till att själva hålla i praktikantprocessen. Vi har helhetsansvaret, är ute på skolor och informerar, sköter rekryteringen och kvalitetssäkrar praktikperiodens alla delar. Det här är en möjlighet för oss som kan yrket fullt ut att dela vår kompetens med framtida kollegor – ett tillvägagångssätt som fler borde prova på!

Bara vinnare
Vilka är då ”usparna” med detta? Jag ser flera. Sett från praktikantens perspektiv blir övergången från studier till jobb optimal, med stor potential att utforska hur man trivs med yrket.

För företag är det en möjlighet att bidra till att utbildningarna matchar branschens alltmer kritiska kompetensbehov.

Processer för rekrytering och handledning
Det som inledningsvis behövs är att etablera välfungerande processer för rekrytering och handledning. Med hjälp av en checklista säkerställer vi att förutsättningarna är de bästa när praktikanten börjar.

Telefon och mejl ska vara igång, det ska finnas relevanta uppgifter att ta tag i och vi ska under praktikperioden ge en helhetsbild över hur jobbet hänger ihop med resten av förvaltningen, som exempelvis ekonomens och fastighetsskötarens uppdrag.

Stärk samarbetet med skolorna
När de interna rutinerna sitter är mitt tips att ta arbetet vidare genom att stärka samarbetet med skolorna och driva externa aktiviteter. HSB Stockholm håller exempelvis en kurs på Newtons förvaltarutbildning där eleverna får en försmak av yrket genom att jobba med ett verkligt case.

Det här är ett bra sätt att både bidra till kompetensförsörjningen och lära känna morgondagens förvaltare och deras förväntningar på en arbetsplats.

Två handledare per praktikant
Utvecklingsarbetet inom gruppen är superviktigt och det är praktikanternas feedback som visar vägen framåt. Ett exempel på vår egen utvecklingsresa är att vi har gått från en till två handledare per praktikant.

Det ger en bredare bild av yrket, vi förvaltare jobbar ju på olika sätt och säkrar på så vis upp att det alltid finns någon där för praktikanten.

Framgångskoncept
Att vi är en grupp förvaltare som ansvarar för praktikantprocessen har visat sig vara ett framgångskoncept. Antalet ansökningar har exploderat och det är ett tillvägagångssätt som fler yrkeskategorier borde prova på!

Såväl drifttekniker som byggnadsingenjörer och andra yrkesgrupper kan med fördel ta liknande initiativ.

Ger nya perspektiv
Samarbetet med förvaltarutbildningarna berikar också oss som redan är yrkesaktiva. Att hålla i kurser breddar vår kompetens och handledningen ger nya perspektiv på hur vi själva jobbar. Något jag personligen uppskattar är att få visa upp det som jag gillar så mycket med mitt jobb; att förvalta bostadsrättsföreningar. Det vill jag inspirera fler till att prova på.

Axel Persson

Axel är Lia-ansvarig och uppdragsansvarig förvaltare på HSB Stockholm. 

Dela artikeln: LinkedIn

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega