Övikshem startar ny boendeform

KomBo-bostäder finns bland annat i området Valhalla i Örnsköldsvik.

Övikshem är första kommunala bostadsbolaget i Norrland som erbjuder co-living. Bolagets kundcenterchef Maria Flodin berättar om det nya kollektivboendet KomBo.

Örnsköldsvik har färre studenter än tidigare, vilket har lett till ett överskott på studentrum i staden. Att ha 70 tomma studentrum låter inte som en bra affär. Men Övikshem kom på hur man kan lösa problemet utan dyra ombyggnader och anpassningar.

– Lägenheterna finns i områdena Valhalla och Sörliden i Örnsköldsvik. Tidigare har de varit studentrum och nu blir de KomBo-rum i stället och vem som helst får hyra dem, säger Maria Flodin.

Hon berättar att uthyrningen startade efter jul och att de flesta rummen redan är uthyrda.

Väcker stort intresse
– Just nu har vi 60 uthyrda och 10 vakanta. Vi har precis släppt dem för uthyrning, så vi har inte hunnit se exakt hur stort intresset är. Men vi har haft ganska stort intresse. Jag skulle tippa att de tio rummen som är kvar försvinner ganska snabbt.

I den nya boendeformen får hyresgästen ett eget rum med delat kök och badrum med toalett. Men det finns också rum med eget badrum och kokskåp med pentry. Gemensamma ytor är möblerade. Rummen ligger både i större lägenheter och i korridorboende.

Lägsta månadshyran är 1 900 och högsta 3 200 kronor beroende på rummens storlek. Rummens boendeyta varierar mellan 9 och 34 kvadratmeter. I hyran ingår värme, varmvatten, hushållsel och fiber upp till två megabit.

Först i Norrland
Övikshem är sannolikt det första allmännyttiga bostadsbolaget i Norrland som satsar på co-living.

– Jag tror att vi är först i alla fall. Jag känner inte till något annat allmännyttigt bolag i Norrland som har co-living. Och det har blivit väldigt uppmärksammat. Tror att det finns fler sådana här co-living inom allmännyttan, men det är kanske lite olika koncept.

Ett exempel är Helsingborgshems sällskapsboende Sällbo där unga och äldre bor tillsammans. Läs mer om det i länken under artikeln.

Öppet för alla
Hur många personer delar badrum i KomBo i Örnsköldsvik?

– Det beror på storleken och utformningen av lägenheterna. Allt från eget badrum, till korridorer där man bor upp till 9 personer med 3 badrum, berättar Maria Flodin.

Vilken målgrupp riktar sig KomBo till?

– Tidigare var det förbehållet för de som flyttade till Örnsköldsvik för att studera på orten. Men nu har vi öppnat upp för vem som helst, så du kan tex bo i Örnsköldsvik och studera eller jobba på annan ort.

Ungdomsbostäder
Maria Flodin berättar de flesta som har hört av sig och vill hyra är unga människor.

– Det har varit svårt att hitta bostäder för yngre i Örnsköldsvik. Tidigare kunde de unga här inte söka de här studentrummen eftersom de bodde inom pendlingsavstånd. Och det var ju ganska högt tryck på våra lägenheter. Men nu blir det lättare för unga som kan tänka sig att dela en KomBo-lägenhet som har flera rum eller om man hittar en kompis att dela den med.

Passar andra grupper
Maria Flodin tror att KomBo även kan passa bra för andra ålders- och yrkesgrupper.

– Säg att du gör ett examensjobb och bara vill hyra boende i tre månader. Då kan du hyra ett sånt här rum. Eller om du vill jobba ett tag och sen vill du ut och resa, så du vill inte vara bunden av en lägenhet. Då kan du bo i en Kombo-lägenhet och sen sticker du iväg. Vi har ju bara en månads uppsägningstid på de här rummen. Det är också perfekt om du ska jobba ett antal månader på en firma på orten eller göra praktik. Passar också bra om man är äldre och inte vill bo ensam.

Co-living kan växa
Kan Övikshem tänka sig att utöka det här med co-living om KomBo slår väl ut?

– Ja, absolut. Vi ser ju att den här typen av boende där du har en social gemenskap, till exempel trygghetsboenden är otroligt populära. Så blir det här ett populärt koncept är det helt klart intressant, säger Maria Flodin och tillägger;

– Trygghetsboendena är ju bara inriktade mot äldre som är +70, men jag tänker att det är bra om man får samma typ av koncept som kan passa flera åldersgrupper. Men vi får se. Det är i alla fall jättespännande.

Socialt, billigt och flexibelt
Hur viktig är den sociala biten när det gäller co-living?

– Den sociala biten är ju en väldigt viktig grej. Det är ju väldigt många som är ensamma. Det ser vi bara på antal boende i våra lägenheter där vi har 1,2 personer i snitt. Får man ett genomslag i det här så att människor kan tänka sig bo med andra tror jag att det är en jättebra grej. Det är också bra om du har låg inkomst och flexibelt i och med att du bara har en månads uppsägningstid.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

Snabbfakta om KomBo

  • Antal rum: 70
  • Boendeyta: 9–34 kvm
  • Hyra: 1 900 – 3 200 kronor
  • Ingår i hyran: värme, varmvatten, hushållsel och fiber upp till 2 MB
  • Gemensamma ytor: kök och badrum med toalett
  • Uppsägningstid: en månad

 

Läs mer om Helsingborgshems sällskapsboende Sällbo

 

 

 

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Studentboende blev KomBo-rum

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega