Störande ljud på kontor kostar stora pengar

Vetenskapliga studier vid Högskolan i Gävle har kommit fram till att kontorsarbetares produktivitet minskar dramatiskt när de ofta utsätts för störande ljud.

– Trots att forskning visat att åtta av tio kontorsarbetare som regelbundet stördes av ljud uppgav att deras produktivitet då sjönk med upp till 66 procent, så fortsätter man satsa på öppna kontorslandskap, säger John Marsh, forskare i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle.

På kontoren upplevs bakgrundssamtal, skvaller och högljudda telefonröster som det som stör mest, enligt John Marsh. Han tillägger att det här är ett stort problem då telefonkonversationer finns överallt på dagens kontor.

Men, fortsätter han, det finns endast begränsad forskning om graden av distraktion som en medarbetare upplever från andras telefonsamtal.

Störande telefonsamtal
En artikel skriven av John Marsh, där även forskarna Helena Jahncke, Douglas MacCutcheon och Robert Ljung på Högskolan i Gävle medverkade, presenterar forskning som visar att man bara störs av ett samtal om man kan förstå vad det handlar om.

De skriver också att det som störde mest var telefonsamtal där man bara kan höra ena parten.

– Om man bara hör den ena i ett telefonsamtal så väcks nyfikenheten, man undrar vad som saknas, och det triggar ett behov att försöka fylla i luckorna. Det blir också oväntat när personen man hör slutar eller börjar pratat igen och vi vet att en plötslig förändring av tystnaden direkt drar till sig vår uppmärksamhet, säger John March.

Orsakar stress
Forskarnas rekommendation är att försöka hålla arbetsplatser så tysta som möjligt.

Deras slutsats är också att störande ljud på kontor är stressframkallande, en orsak till att människor blir sjuka och att det också finns bevis för att det har en stor betydelse för produktiviteten.

Koncentration hjälper
Forskarna har laborerat med olika maskeringssystem för att reducera det störande ljudet.

De har testat att använda hörlurar med musik, olika incitament för att höja motivationen och att kortsiktigt göra arbetsuppgiften svårare. Forskarna upptäckte då att störningseffekten försvann om testpersonerna måste koncentrera sig mer på sin uppgift.

Forskarens framtidsvision
John March vill i framtiden se kontorsarbetsplatser som är tysta eller där kontoren är uppdelade för olika uppgifter och där det finns tysta zoner, så kallade flexibla eller aktivitetsbaserade kontor.

– Dessa ljud vi talar om, som gör människor sjuka och som starkt negativt påverkar produktiviteten, blir annars något som man inte kan undvika, säger John Marsh.

Källa: Högskolan i Gävle

Tidigare artiklar från Högskolan i Gävle om liknande forskning:

Att växla miljö på jobbet är produktivt

Hur mår man när gränsen mellan arbete och fritid suddas ut?

För mer information, kontakta:

John Marsh, forskare i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle
+46 72-023 41 04
jonmah@hig.se

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev










Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega