Partnertext från Real Fastighetssystem

Fastighetsförvaltare – ett framtidsyrke

I ett tidigare nyhetsbrev funderade jag över detta med ”före och efter corona”. Tänkte fortsätta lite på det spåret då det ju händer en hel del just nu.

Bland annat just detta att utflyttningen från Stockholm fortsätter att öka. Trendbrottet skedde redan 2018, men visst har pandemin och hemmajobbandet spätt på. Det bevittnas av ett flertal tidningsartiklar kring just detta. Vi kan också se att fastighetsförvaltarens yrkesroll förändras, en anledning verkar vara just coronapandemin.

En trång tvåa på Kungsholmen mot en villa på 220 kvm på godtagbart pendlingsavstånd från Stockholm. ”Det är som att äta kakan och ha den kvar” är ett av många citat från familjer som väljer att lämna Stockholm för ett villaområde i Knivsta, Gnesta, Mariefred eller likvärdiga orter på lagom pendlingsavstånd från huvudstaden.

Drömmen om landet
Även om de flesta söker sig till kranskommuner lever också drömmen om att få flytta ut på landet. Avfolkningsbyar blir plötsligt inflyttningsområden. Där jag bor, i Degerfors i Värmland, ser vi nu ett flertal inflyttade ”nollåttor” som enkelt kan tågpendla på under två timmar, någon eller några dagar i veckan till jobben i Stockholm.

Här kan man fortfarande få en ordinär villa under miljonen även om priserna stiger också här. Men det är inte bara låga priser som lockar. Nära till naturen, lugn och ro samt även oro för det eskalerande gängvåldet har fått en hel del barnfamiljer att tänka om och hittar nu boenden ute på landet.

Chansen kom i samband med pandemin berättar de som förverkligat sina drömmar. Om den här trenden kvarstår även efter att pandemin avklingat kan man bara spekulera i, men många tror att så är fallet.

Mjukisbyxor och t-shirt
En annan sak som fått en skjuts i pandemins spår är utvecklingen kring digitalisering. Snabbt har många fått ställa om när vi inte kan resa eller träffas på samma sätt som tidigare.

Få hade hört talas om program som Zoom eller utnyttjat möjligheterna i Teams för digitala möten. Nu sitter vi där alla i mjukisbyxor och t-shirts i våra dagliga möten från respektive hemmakontor.

Kompetens och kompetensbrist
Det kan inte ha varit helt enkelt för alla då kompetensen givetvis varit blandad.  För är det något som den ökade digitaliseringstrenden skapat så är det kompetensbrist. I ett samtal med Jan Gösbeck på företaget Fasticon, som också finns som en podd här på Förvaltarforums webbplats, så berättar Jan om vad som krävs inom fastighetsförvaltarbranschen i en nära framtid.

Fasticon sysslar med rekrytering och utbildning och samtalet handlade om kompetens samt brist på den samma. Branschen är inne i en snabb utvecklingsfas och till det krävs nu en ny typ av fastighetsförvaltare enligt Jan. Både yrkesrollen och affärsmodeller förändras och tekniken utvecklas löpande.

Våga rekrytera nytt
Jan Gösbeck ser att modet hos fastighetsbolaget måste förändras så att nytt blod förs in i organisationerna. Nya kompetenser krävs när digitala styr- och bevakningssystem tar över de gamla ronderingarna. Där man i stället för att reparera när nåt går sönder istället ser till att serva förebyggande.

Enligt prognoser räknar man med att det kommer att saknas cirka 4 000 personer inom fastighetsförvaltning de närmaste åren. Det innebär en stor utmaning samtidigt som rekryteringsunderlaget borde öka i samband med att pandemin skapat en stor arbetslöshet. Kanske läge att våga ta in nya kompetenser. Fastighetsförvaltning är helt klart ett framtidsyrke. Därom inga tvivel.

Björn Reimers
Real Fastighetssystem

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega