Platzer har på kort tid skalat upp sitt återbruksarbete rejält. Numera är återbruk en del av alla projekt, och bolagets klimatavtryck har minskat drastiskt. Nyckeln? En tydlig systematik – och att både medarbetare och entreprenörer är med på tåget.
Det har gått drygt ett år sedan Platzer ökade sitt fokus på återbruk, med det främsta målet att minska bolagets klimatpåverkan. Framför allt såg fastighetsbolaget stora möjligheter att skapa fler cirkulära lösningar vid hyresgästanpassningar av lokaler, och införde därför nya arbetsmetoder och rutiner för att växla upp återbruksarbetet. Det har lett till en ökning av återbruket i samtliga projekt – och utmärkelsen ”Årets uppstickare” av hållbarhetssatsningen Handslaget.
– Utmärkelsen är ett härligt kvitto på det arbete och engagemang vi har lagt ner. Vi har arbetat för att ändra vårt arbetssätt och tänk kring material, och det är genomgående i hela organisationen. Återbruk ska alltid vara förstahandsvalet. Då gäller det att inventera de möjligheter som finns, redan i ett tidigt skede av ett lokalprojekt. Vad har vi och vad kan vi göra med detta? Det är utgångspunkten, istället för att börja med att tänka nytt, säger Emma Aaben, hållbarhetsansvarig på Platzer.
Brett engagemang krävs
Platzer insåg tidigt att det var viktigt att skapa engagemang, medvetenhet och ökad kunskap om återbruk bland alla medarbetare, om uppskalningen skulle lyckas. Samtliga anställda fick därför vara med på en utbildning om återbruk, vad det innebär och hur det praktiskt kan hanteras i de olika stadierna av ett projekt.
– Vi arbetar löpande för att höja kompetensen hos våra medarbetare kring vad återbruk innebär i deras roll, så att exempelvis uthyrarna får hjälp i dialogerna med kunderna för att undvika att ”nytt” är första alternativet, säger Emma Aaben.
Platzer bjöd också in ramavtalsentreprenörerna till utbildning och dialog kring Platzers uppdaterade miljöprogram, för att de skulle få en tydlig bild av Platzers stärkta fokus på återbruk och hur arbetet skulle växlas upp.
– För att kunna skala upp återbruket är samarbetet mellan oss och entreprenörerna viktigt. Det finns mycket vi på Platzer kan lära oss av dem. Och vi måste våga testa nya saker tillsammans, säger Emma Aaben.
Återbruksgrupp för systematik i arbetet
För att skapa en systematik kring de nya arbetsmetoderna och rutinerna bildade Platzer en tvärfunktionell återbruksgrupp. I gruppen ingår representanter för alla olika roller i organisationen.
– Alla funktioner finns med: från teknisk förvaltning, uthyrning och fastighetsansvariga till affärsutveckling, marknad och kommunikation. Det här samarbetet är viktigt, och i gruppen blev det ännu tydligare att återbruksfrågorna måste upp på bordet tidigt i projekten, säger Solenn Le Bolloch, projektledare på Platzer.
Underlättar för framtida återvinning
De poängterar att vissa saker är lättare att återvinna än andra. Undertaksplattor går ofta att använda om och om igen, och LED-armaturer, dörrportaler och glaspartier går i de flesta fall att flytta. Men det gäller också att ändra arbetssätt och tänk för att underlätta för framtida återbruk.
– Exempelvis ser vi till att välja standardprodukter som är lätta att demontera och återmontera på ny placering, och om vi behöver lägga en ny matta väljer vi hellre plattor som kan flyttas och bytas ut lokalt till skillnad från rullade mattor, säger Emma Aaben.
Ibland går det inte att hitta återbrukslösningar och nyinköp är enda möjligheten. För att även i dessa fall agera så miljövänligt som möjligt har Platzer tagit fram ett koncept med produkter som företaget ska välja i första hand. I framtagandet av konceptet har ett viktigt kriterium varit att använda produkter och material med så låg klimatpåverkan som möjligt. En viktig tanke är också att skapa en enhetlighet som gör framtida återbruk lättare.
– Konceptet gäller material och produkter som vi kan behöva köpa in mycket av, som mattor, undertak eller dörrpartier. När vi måste köpa nytt vill vi satsa på material som är så klimatvänliga som möjligt, som håller länge och som är lätta att återbruka framöver, säger Solenn Le Bolloch.
Tänka i två valutor – kronor och CO2e
Platzers omfattande satsning på återbruk syns tydligt i bolagets klimatsiffror. Under första halvan av 2024 är klimatbesparingen från återbruk i ombyggnationsprojekt 25 ton koldioxidekvivalenter, jämför med om nya material hade använts. När det gäller de ekonomiska aspekterna är vinsterna inte lika tydliga: återbruk lönar sig ibland, men inte alltid i nuläget.
– Återbruk kan kosta mer än att köpa nytt, men vi behöver tänka i två valutor: både i kronor och koldioxidutsläpp. Det främsta målet med återbruksarbetet är att nå våra klimatmål, något som allt fler hyresgäster efterfrågar, säger Emma Aaben.
De tror att fastighetsorganisationer kommer att arbeta alltmer med återbruk framöver, delvis för att många initiativ och samarbeten på återbruksmarknaden håller på att växa fram.
– Vi får med kunderna på tåget lättare nu, när vi har arbetat så tydligt med återbruk ett tag. Det finns många lyckade projekt att visa upp, som gör att de inser att det går att få väldigt fina miljöer och inredningar även om allt inte är nytt, säger Solenn Le Bolloch.
Platzers tre tips för återbruksarbetet
- Ett brett engagemang behövs. Se till att både den egna organisationen, kunder och entreprenörer förstår och är delaktiga i återbruksarbetet.
- Tänk återbruk från start. Alla inblandade behöver ha med återbruk i tanken redan när en lokal blir ledig.
- Bättre lite än inget. Om tröskeln känns hög, börja med lägre ambitioner. I takt med att engagemang och stolthet för återbruksarbetet växer fram kan ambitionerna höjas.
Text: Ulrika Ernström
redaktionen@forvaltarforum.se
Handslaget och REbygg banar väg för mer återbruk
Handslaget är ett initiativ från Göteborgs stad, som ska öka cirkulärt byggande och återbruk. Tanken är att stimulera och etablera en återbruksmarknad i Göteborgsregionen, som förhoppningsvis också leder till fler företag och nya jobb inom området. Privata och offentliga fastighetsägare i Göteborg ingår i samarbetet genom att signera en avsiktsförklaring där de lovar att skala upp arbetet med cirkulär byggnation.
REbygg är en återbrukshub i Göteborgsområdet, som vill öka användningen av återbrukat byggmaterial. Initiativet startades av Platzer, Kålltorps Bygg, Vasakronan och Castellum. Tanken är att fastighetsbolagen ska kunna nyttja återbrukat byggmaterial till både om- och nybyggnationer samt skicka byggmaterial till den fysiska hubben för andra att återbruka.