Så väljer du bättre LED-belysning

Sveriges första doktor i ljusdesign, Annika Kronqvist, avslöjar hur du undviker de vanligaste fällorna när du köper ny belysning.

– Ett av de vanligaste felen vi gör när vi byter ut gammal belysning mot LED är dels att vi väljer alldeles för höga nivåer på ljuset till gårdar och entréer. Ett annat vanligt fel är att vi inte ställer tillräckligt höga krav på färgåtergivningen i ljuskällor på kontor och toaletter.

Det säger Annika Kronqvist, som sedan den 14 augusti arbetar som inredningsarkitekt och ljusdesigner på samhällsbyggnadsföretaget Tyréns.

Annika Kronqvist blev Sveriges första doktor i ljusdesign när hon disputerade på Chalmers 2012. Hon kommer närmast från Tekniska högskolan i Jönköping där hon bland annat var programansvarig och lektor vid programmet för Ljusdesign.

Lär dig bedöma ljusflödet
Annika Kronqvist konstaterar att det blir allt vanligare att vi väljer för höga nivåer i LED-ljuskällor till gårdar och entréer.

– LED är ju så energisnålt att man kanske tänker att man sparar 20 watt jämfört med gamla belysningen. Men då får man ut alldeles för mycket ljus. Problemet beror på att man inte har tittat på rätt parameter. Sätter man in LED-belysning ska man titta på ljusflödet, alltså hur många Lumen man får. Men ofta gör man inte det, utan man tittar på hur mycket energi man sparar.

När det blir alltför ljust på vissa delar av gården eller i entrén uppstår en rad andra problem.

Kontrasten ökar otrygghet
– När du blir bländad reagerar ögat och pupillen drar ihop sig och då kommer du inte att se de mörka delarna av gården eller entrén. Det kan kännas otryggt om du inte har en aning om någon döljer sig där eller om du kan snubbla, säger Annika Kronqvist.

Hon tror dock att problemet med för höga nivåer på LED kan vara övergående. Dels lär vi oss mer om LED efterhand, dels utbildas väldigt många nya ljusdesigners som kan hjälpa oss.

Annika Kronqvist vill också göra oss uppmärksamma på att vi inte ställer tillräckligt höga krav på färgåtergivning från nya LED-ljuskällor på kontor och arbetsplatstoaletter.

Välj rätt färgåtergivning
– Jag upplever ofta när jag är på kontor att man inte ställer några krav på belysningen. Det är ju inga krav som är svåra att leva upp till. Nu när vi har LED har vi möjlighet att ha snudd på perfekt färgåtergivning, lika bra som i dagsljus. Att då välja bort den möjligheten är synd.

För att få ordning på det här måste man först inse att ljusfärg inte är samma sak som färgåtergivning.

– Ljusfärg är om du uppfattar ljuset som varmt eller kallt. Men bara för att ljuset är varmt och mycket betyder det inte alltid att du ser färgerna bra.

Gå på CRI
För att få rätt färgåtergivning ska man fråga leverantören vad det är för CRI på lysrören.

– CRI ska helst vara 90. Dagsljus är 100 och de gamla lysrören är 80. Många säger att vi har alltid haft 80, så det kan vi fortsätta att ha. Men det finns ingen anledning att välja CRI 80 om ljuskällan ger dig möjlighet att ställa högre krav.

Om man väljer CRI 80 eller 90 spelar ingen roll för energiåtgången. Kostnaden kan skilja, men är det många som frågar efter CRI 90 är det troligt att den kvaliteten blir vanligare och därmed billigare.

Viktigt för människor
Annika Kronqvist har gedigen erfarenhet av såväl inredningsarkitektur som forskning inom belysning i vården. Hon vet att belysning är avgörande för hur människor mår.

– Det här med ljus är inte kärnfysik, men det är viktigt för hur man känner sig och interagerar med andra människor, säger hon.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

Doktor Kronqvists bästa råd

  • Sätter du in ny LED-belysning på gården eller i entrén och vill ha samma upplevda ljusnivå som tidigare ska du välja samma mängd Lumen som i den gamla belysningen.
  • Väljer du nya LED-ljuskällor till kontoret eller arbetsplatstoaletten ska du helst ha en CRI på 90 för att utnyttja möjligheterna i den nya tekniken med bättre färgåtergivning.

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega