Zinars förvaltning ser till att rädda liv

Att förvalta sjukvårdsbyggnader ställer höga krav på noggrannhet och framförhållning.
– Allt vi gör får stora konsekvenser eftersom sjukvården är en extremt känslig verksamhet, säger Zinar Kozad, förvaltare för Sahlgrenska sjukhuset på Västfastigheter.

Zinar Kozads roll är sannerligen omväxlande: Se till att taket håller när en operationssal behöver installera ny teknisk utrustning, klura på hur man kan återvinna värme i ett installationsrum, byta gamla fönster – eller varför inte planera för bygget av Sahlgrenska Life? Dessutom gäller det att vara förberedd i händelse av en kris.

När Ryssland anföll Ukraina, fick Zinar Kozad uppdraget att snabbt se över om det fanns lokaler som kunde hysa människor på flykt. En inventering av alla skyddsrum behövde också göras, för att de skulle kunna ställas i ordning och tas i bruk inom 48 timmar.

– Då upptäckte vi att flera skyddsrum användes som omklädningsrum för sjukhuspersonal eller som journalarkiv, och där fick vi erbjuda hyresgästerna andra lokaler eller lösningar. En del belysningsarmatur i skyddsrummen var inte heller godkänd i händelse av kraftiga skakningar. Det jobbar vi nu löpande med att byta ut. Det blev ett nyttigt ”wake-up” call och visar hur viktigt det är att vara förberedd, säger Zinar Kozad.

Hur hamnade du i fastighetsbranschen?
– Jag har alltid varit nyfiken på byggnader och de människor som bor i dem, eller använder dem på olika sätt för att uppfylla en samhällsfunktion. Under utbildningen på universitetet var jag studentmedarbetare i ett pilotprojekt på Västfastigheters fastighetsförvaltning. De inventerade olika discipliner på sjukhusen med syfte att samla all teknik i en installationsdatabas. Det var jätteintressant och kändes otroligt meningsfullt och viktigt.

– Efter skolan fick jag möjlighet att fortsätta med projektet som förvaltningsassistent. När det dök upp en tjänst som förvaltare på Västfastigheter för Sahlgrenska sjukhuset sökte jag jobbet, och fick det.

Vad innebär din roll som förvaltare där?
– Mitt jobb handlar om att utveckla, bevara och förbättra våra fastigheter. Till exempel se till att planerat underhåll genomförs, som fönsterrenoveringar eller utredning av stommar, eller att ombyggnationer för sjukvården i vårdlokalerna blir gjorda i fastigheten.

Vad har ni för spännande jobb som händer just nu på Västfastigheter?
– Ett jätteprojekt som också kräver mycket fokus är planeringen för byggnation av Sahlgrenska Life som bland annat ska rymma life science, högspecialiserad vård, forskning och utbildning. Det projektet innebär förberedande arbete såsom hus som måste rivas och att olika verksamheter flyttas till lokaler som ska vara anpassade just för deras behov för att bedriva adekvat vård.

Vilka utmaningar ser du framför dig som förvaltare?
– Att utveckla arbetssätt för att minska ledtider och samtidigt bibehålla en hög kvalitet. På våra tomter finns olika externa aktörer som restauranger, kiosker, cykeluthyrning och kollektivtrafik. När vi behöver bygga nytt, renovera, utföra planerat underhåll eller flytta verksamhet påverkas många olika flöden, och det är en stor sak att samordna detta för att uppfylla personal, patienter, besökare behov. Dessutom har jag verkligen fått lära mig hur viktig kommunikationen är i sådana sammanhang, både internt och externt!

Hur arbetar ni med kommunikationen?
– Just nu står vi inför omfattande ny- och ombyggnadsprojekt på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och det kommer att bli en stor utmaning. Det är väldigt mycket logistik som ska samordnas utan att vården påverkas och det blir alltför rörigt för besökare. Vi håller på att ta fram en digital visualiseringsplan där vi kan få en bra överblick över alla flöden och kunna kommunicera på ett bra sätt med våra hyresgäster. Det kommer att underlätta mycket.

Vilken är den viktigaste frågan för dig?
– Klimatfrågan är superviktig, den utmanar ständigt att tänka nytt och energieffektivt. Vi behöver lära oss mer om de fastigheter vi har och deras klimatpåverkan, särskilt med tanke på att vi har en del äldre fastigheter i vårt bestånd. Vi driver olika energiprojekt parallellt, bland annat med att återvinna värmeöverskott i våra installationsrum.

Hur arbetar ni med digitalisering inom förvaltningen?
– Digitaliseringen är en annan viktig fråga, där vi måste hitta nya sätt att jobba mer flödeseffektivt, förbättra våra verktyg och inte ta dem för givna. Just nu håller vi på med något som heter rumsdatalyftet där vi uppdaterar informationen om våra fastigheter när det gäller till exempel ritningar och olika system, så att det ska stämma med verkligheten. Det blir också viktiga underlag och förutsättning för att börja med digitala tvillingar.

Vilken är din främsta drivkraft?
– ”Kunskapens ryggsäck är aldrig tung att bära”. Jag tror på att lära mig mer istället för att veta allt. Att få jobba tillsammans med duktiga kollegor under ett lyhört ledarskap bredvid varandra är jätteviktigt för mig, det sporrar mig att bli bättre och ger dessutom en stark känsla av mening.

Zinar Kozads bästa tips till andra nya fastighetsförvaltare:

  • Västfastigheter blev ju min första arbetsplats efter examen, och jag har inte så mycket erfarenhet ännu. Men det jag lärt mig är att branschen ställer höga krav på kompetens inom förvaltning, teknik, juridik och ekonomi – det är bra att ha med sig!
  • Sök ny kunskap för att utvecklas! Jag ska snart gå en utbildning i ”Leda utan att vara chef” för att bli bättre på att motivera och engagera de som jag jobbar tillsammans med. Jag försöker också hålla mig uppdaterad när det gäller nya lagar och regler i branschen.
  • Kundbemötande är jätteviktigt i vårt arbete – man möter ju så många människor i olika roller. En kurs i kundrelation kan vara ett jättebra verktyg för att bli en grym kommunikatör och förutse behov för en bättre service.


Text: Pernilla Fredholm
redaktionen@forvaltarforum.se

Zinar Kozad

Titel: Fastighetsförvaltare för Sahlgrenska universitetssjukhuset på Västra Götalandsregionen.
Ålder: 28 år
Uppväxt: I Göteborg
Bor: I Mölndal
Familj: Hustrun Sonia.
Yrkeserfarenhet: Förvaltningsassistent, systemadministratör och förvaltare på Fastighet, stöd och Service (Tidigare Västfastigheter).
Utbildning: Industriell ekonomi med inriktning bygg vid Högskolan i Borås, examen år 2019.
Fritidsintressen: ”Olika former av träning som gym, klättring, fotboll, padel. Jag följer italiensk fotboll men gillar också kreativt skapande, som att exempelvis arbeta med Photoshop”.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega