Så lokalanpassar AMF Fastigheter med återbruk


När arkitektkontoret Reflex skulle hitta nya lokaler fann man en perfekt partner i AMF Fastigheter. Bägge företagen har matchande tanke när det gäller att minska sitt klimatavtryck. Lokalanpassningen gick därför ut på sparsam renovering och återbruk.

Johan Lindskog, AMF Fastigheter

– Ansatsen, från båda parter, har varit att vrida och vända på alla stenar för att kunna hålla oss så klimatneutrala och hållbara som möjligt. I detta har återbruk varit en viktig komponent.

Det säger Johan Lindskog, projektutvecklingschef AMF Fastigheter. Han konstaterar att projektgruppen snabbt identifierade en samsyn kring klimat och hållbarhet mellan AMF Fastigheter och Reflex Arkitekter. Det gjorde att man enkelt kunde enas om en gemensam väg. Valen som gjordes under resans gång var därför smidiga att hantera.

Ambitiösa klimatmål
För att minska sitt klimatavtryck har AMF Fastigheters satt ambitiösa klimatmål genom Science Based Targets initiative. Enligt dessa mål, som godkändes i somras, ska direkta utsläpp minska med 100 % till 2030 och de indirekta utsläppen ska minska med 67 % per kvadratmeter under samma tidsperiod.

Enligt Johan Lindskog kommer målen att vara vägledande för hela verksamheten och sättet att jobba på framöver.

– Vid kartläggning av vårt klimatavtryck sticker just lokalanpassningar ut som ett av de områden som belastar klimatet mest. Det är därför högt prioriterat för oss att jobba med det. Genom att arbeta nära våra hyresgäster och stötta dem i att välja hållbara alternativ när de ska anpassa sin lokal ser vi att vi kan göra skillnad. Vi är väldigt glada över samarbetet med Reflex Arkitekter och över deras stora engagemang i att göra sin nya lokal så hållbar som möjligt, säger han.

Utgå från lokalens förutsättningar

När det gäller Reflex var man redan inne på en hållbar lösning när man letade lokal. Man valde en lokal som från början motsvarade det man var ute efter, istället för att hitta en plats som behövde anpassas till stor del.

Jenny Öberg, Reflex Arkitekter

– AMF Fastigheters lokal i Fatburen hade helt rätt läge, rätt service och rätt funktioner. Vi har kunnat använda planlayouten som den är, vi har fått trägolvet slipat och väggarna ommålade så allt känns fräscht och ombonat. Vår ambition var enkel och tydlig – vi ska använda vår expertis inom arkitektur och inredning och gå ”all-in” för att återbruka allt vi kan, som planlayout, installationer, belysning, golvmaterial och inredning, säger Jenny Öberg, inredningsarkitekt och partner, ansvarig för projektet på Reflex Arkitekter.

Vänd kompromisser och avkall till något fint
Johan Lindskog bekräftar att Reflex inställning var avgörande för ett positivt resultat.

– Reflex Arkitekter har varit öppna för att utgå från lokalen och dess förutsättningar och de har varit beredda att kompromissa i vissa frågor. Det har varit väldigt positivt i denna process och till stor hjälp för att lyckas.

Kompromisserna i fråga har dock inte varit så stora. När man utgått från lokalens förutsättningar har man i vissa fall behövt göra avkall på estetiska element. Men Johan Lindskog påpekar:

– I stället för att se det som att göra avkall kan man dock se det som att vi faktiskt lyckats göra något fint av det som redan fanns på plats.

Återbrukad reception
AMF Fastigheter har hittat delar att återbruka på lite olika håll i denna lokalanpassning.

– Receptionen har återanvänts från en tidigare hyresgäst i huset, och inredningen till pentryt är återbrukat från en annan del av lokalen. Även belysningen och armaturerna har flyttats och fått nya användningsområden, där till exempel de cirkulära armaturerna från matsalsdelen nu placerats ovanför de runda borden i Reflex mötesrum, säger Johan Lindskog.

Reflex Arkitekter har också sett till att återbruka sin inredning. De har tagit med sig möbler, moduler och belysning från sina gamla lokaler. Armaturen var lite av en utmaning när det skulle integreras till fastighetens befintliga belysningssystem. Men det fungerade bra.

Släng inte när det finns liv kvar
Reflex hade en medveten tanke med att återbruka så mycket som möjligt. Idén var att inte slänga fullt fungerande enheter innan dess livslängd är slut.

– Våra förvaringsmoduler var från början ritade för att kunna demonteras och flyttas. Nu har vi byggt om dem på helt nya sätt. Vårt rullarkiv med materialprover har vi modifierat för att rymmas på nya kontoret. Där det blev material ”över”, pusslades det in i nya sammanhang och kunde fortsätta leva vidare, om än med andra syften, konstaterar Jenny Öberg.

I de fall man har behövt komplettera inredningen så har man köpt in begagnat. Överblivet har heller inte slängts utan sålts eller skänkts.

Hyresgästens tydliga krav
Enligt Johan Lindskog är framgångsfaktorerna för denna lokalanpassning att den interna projektgruppen gjorde en noggrann inventering av lokalen i ett tidigt skede.

– Genom att vara väl förberedda och ha en grundlig kunskap om lokalen och de förutsättningar för återbruk som fanns kunde vår projektgrupp redan i ett tidigt skede presentera konkreta förslag på olika delar som kunde återanvändas, säger Johan Lindskog.

Han påpekar också att Reflex i sin tur hade en tydlig kravställning kring hållbarhet och att de var involverade i hög grad under processens gång. Reflex fyller i att det på deras prio-lista stod att de sökte en partner som hade förmågan att möta deras behov.

Anpassa över tid
Ytterligare en aspekt som Johan Lindskog poängterar är att de lokaler som Reflex Arkitekter nu flyttar in i, en gång i tiden anpassades för att kunna vara hållbara över tid. De val man gjorde då, har varit till fördel även nu.

– Detta är något man bör ha med sig i alla anpassningar – att tänka längre än just bara till den kommande hyresgästen.

Få hyresgästen med på återbruk
Så, vad kan man som förvaltare göra för att en hyresgäst ska ”gå med på” återbruk?

– Det är viktigt att som hyresvärd redan innan förhandlingen med en ny hyresgäst ha bestämt internt vilka ombyggnationer man är beredd att göra i lokalen. Vi strävar alltid efter att ändra så lite om möjligt, och det är viktigt att ha väl underbyggda argument till detta, säger Johan Lindskog och berättar att AMF Fastigheter även har tagit fram ett eget verktyg för att göra klimatkalkyler.

Med hjälp av detta verktyg kan man visa, svart på vitt, vilka kostnader för klimatet en ombyggnation har – och vilka fördelar återbruk har.

– Vi försöker alltid uppmuntra till att behålla så mycket som möjligt i lokalen genom att visa hur fint och bra det kan bli med det som redan finns på plats. Till exempel brukar vi tvätta textilgolv och behandla trägolv innan förhandlingen. Vi brukar också visa hyresgästen exempel på lösningar med återbruk som finns i andra lokaler i huset.

Tips för lokalanpassning med återbruk

  • Lyft frågan om hållbarhet tidigt och utmana gamla tankebanor.
  • Bestäm i förväg vilka ombyggnationer som är godtagbara.
  • Enas om tydliga mål och prioriteringar för vad man vill åstadkomma.
  • Använd ”rätt” lokal med funktioner som ligger nära behoven, istället för att göra om totalt.
  • Fräscha upp lokalens golv inför förhandlingen.
  • Visa andra ”goda exempel” på lösningar med återbruk.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega