AMF Fastigheter startar traineeprogram för tekniker

HR-chef Helena Molinero och tekniske chefen Erik Nylund gläds åt den nya trainee-utbildningen för fastighetstekniker.

I höst startar AMF Fastigheter ett traineeprogram för fastighetstekniker, med målet att bygga viktig kompetens och bredda yrkesgruppen. Programmet är bland de första i sitt slag i branschen och förhoppningen är att inspirera fler fastighetsbolag till samma satsning. 

Fastighetstekniker har en nyckelroll hos många fastighetsbolag. Samtidigt blir det allt svårare att hitta rätt kompetens inom området.

Pensionsavgångarna är många i relation till de som nyutbildas. Med ett nystartat traineeprogram vill AMF Fastigheter bygga viktig kompetens och samtidigt få fler att hitta till branschen och yrket.

– Vi är övertygade om att det finns outforskad potential bland personer som ännu inte upptäckt det här området, säger Helena Molinero, HR-chef på AMF Fastigheter. Med det nya traineeprogrammet hoppas vi bredda gruppen och få fler att få upp ögonen för ett spännande och varierande yrke. Vi är öppna för olika bakgrunder och ser utanför de gängse ramarna i rekryteringen till programmet.

Mer tekniskt komplexa
Dagens fastigheter blir allt mer tekniskt komplexa med allt fler digitala system.

Efterfrågan på klimatsmarta byggnader kräver till exempel mer avancerade system för att reglera värme och kyla, och nya installationer som solceller och laddsystem för elbilar. Detta påverkar rollen som fastighetstekniker och vad som krävs.

– Som fastighetstekniker går man längst fram och är drivande i den här utvecklingen, och behöver därför kunna hänga med i de snabba svängarna, säger Erik Nylund, teknisk chef på AMF Fastigheter. Alla fastigheter är unika och vårt nya traineeprogram ger erfarenhet från just de fastigheter som man sedan förhoppningsvis kommer fortsätta jobba med. På så vis skapar programmet en viktig brygga som saknas idag.

Saknar den kunskap som krävs
– De som i dag kommer direkt från skolan har inte den kunskap som krävs för att vara självgående. Fastighetstekniker är en nyckelroll hos oss eftersom de har så mycket kundkontakt och måste vara en person som när den möter hyresgästen kan svara på frågor om hela fastigheten, säger Erik Nylund till Förvaltarforum.

Traineeprogrammet startar i höst och pågår i 6 till 12 månader. Utöver kunskap och erfarenhet från stora och tekniskt avancerade fastigheter får de som genomgår programmet insyn i andra avdelningar, såsom hållbarhet, och möjlighet att bygga ett kontaktnät inom flera delar av organisationen.

En för varje marknadsområde
Till att börja med tar bolaget in tre traineer, en för varje marknadsområde. Personen får en fastighetstekniker som handledare och en teknisk förvaltare som mentor.

– Vi ser gärna att de sökande är utexaminerade fastighetstekniker eller motsvarande från gymnasium eller yrkesskola. Och självklart att man har ett tekniskt intresse, säger Erik Nylund till Förvaltarforum.

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega