Sedan Eva Nordström blev VD på HSB Stockholm har organisationen gått igenom en utmanande tid. Men det har också gett möjlighet att tänka nytt och prioritera rätt. Här bjuder hon på flera deviser från sin långa karriär inom HSB, SKB och kooperationen.
Under de senaste åren har HSB Stockholm, en av den kooperativa föreningens största aktörer i Sverige, gått igenom ett stålbad och man är inne i en förändringsresa med en mer slimmad organisation. Men det är inte alltid dåligt att behöva tänka nytt påpekar VD Eva Nordström.
– Det är lätt att man gör saker på slentrian. Jag har ett mantra; är det nice-to-have eller är det need-to-have? I sämre tiden får nice-to-have vänta medan vi måste prioritera resurser till need-to-have, det är det viktiga.
Under lågkonjunkturen har man sakat nybyggnation, eftersom glappet är för stort mellan vad det kostar att bygga och vad kunder är beredda att betala. Man har även infört anställningsstopp och fokuserat mer på sälj. De medarbetare som är kvar är ”fantastiska” på att tänka annorlunda, frigöra tid och ta över arbetsuppgifter från de som har varslats, enligt Eva Nordström.
Pedagogisk bild
För att få god uppslutning kring nydaningen arbetade hon pedagogiskt med att förklara det ekonomiska läget, dess konsekvenser och vad man nu behövde göra framledes, tillsammans.
– Jag lät ta fram en bild som beskrev vår ekonomi, utan en enda siffra. Jag tror på att förklara en komplex verksamhet på ett enkelt sätt. Hade jag pratat om TB 1, 2, 3-nivåer, direktavkastning och rörelsemarginal hade jag kollrat bort de som inte kan fastighetsekonomi.
Hon berättar att hon ju i grunden är lärare och vet att om vill man få människor att förstå och få dem med sig, då måste man förklara enkelt.
Ville byta karriär vid 40
Eva Nordström växte upp i Luleå och bodde där tills hon var 32 år. Redan tidigt drömde hon om att bli lärare och hon har en akademisk lärarutbildning i matematik och NO. Hon jobbade på folkhögskola i flera år tills hon kom till arbetsmarknadsenheten på Luleå Kommun. Sedan lockade Stockholm och hon landade ett jobb på HSB Riksförbund. Det var här hon kom in i den kooperativa sfären – en sfär som hon sedan dess varit mer eller mindre delaktig i. Förutom det år då hon som 40-åring ville byta karriär, gjorde högskoleprovet och nästan kom in på läkarlinjen!
– Jag hoppade av antagningsprocessen då jag insåg att jag ville jobba med människor, inte människors kroppar, säger hon och skrattar.
Resan i den kooperativa världen
Inom den kooperativa världen har hon jobbat på HSB Riksförbund, från chef på Kompetenscentrum till att bli VD. Sedan arbetade hon med Kooperativa Året 2012 och med näringspolitiska frågor på Fremia, där KF, Riksbyggen och OK ingår. 2014 blev hon VD på SKB, Stockholm Kooperativa Bostadsförening.
Det finns fram- och baksidor med kooperativa företag, menar hon.
– Företaget ägs av medlemmarna och därför måste vi jobba med förankring; varför vi gör det vi gör. Vi styrs inte heller av kvartalsekonomi, som i ett börsnoterat bolag. Vi kan sikta längre gällande våra investeringar och resultat. Men baksidan är att vi inte kan gå ut och be om en nyemission hos aktieägarna. Vi behöver vara stabila över tid.
Tillbaka till VD-rollen
I åtta år var Eva VD på SKB. Då hade bolaget gått igenom en förändringsresa och hon kände att hon var klar. För henne går arbetslivet i cykler på 6–8 år. Efter det finns två val som VD, att ladda om och förvalta eller gå vidare till nya projekt. Eva Nordström valde att sluta och blev samordnare för Hållbart samhällsbyggande i Norr- och Västerbotten, som är kopplat till den gröna omställningen på Regeringskansliet.
– Det var roligt att prova på, men jag längtade tillbaka till en exekutiv VD-roll. Där kan jag påverka och bidra till en positiv utveckling. Jag vill kunna förflytta, förädla och förändra, säger hon.
Värna demokratin
Hon valde därför att komma tillbaka till HSB, men den här gången till HSB Stockholm, som är en stor aktör inom HSB. Här kunde hon utnyttja sina inhämtade kunskaper som ledare och erfarenheter av kooperativa företag. Hon såg fram emot att få påverka.
– I en tid av demokratins ifrågasättande tycker jag att ett kooperativt företag har en enorm möjlighet att värna den – varje dag i våra bostadsrättsföreningar. Där kan vi få människor att förstå att beslut, de fattar man tillsammans. Ibland kan det innebära att jag inte får rätt, men det är ändå demokrati.
Engagemang för demokrati och samhällsfrågor har alltid funnits hos Eva Nordström och som barn uppmuntrades hon av den egna familjen att stå upp för sina åsikter. Hon har alltid vågat uttrycka sina åsikter, som anställd i ett företag eller som aktiv i något föreningsliv.
Prioriterade frågor
Samhällsfrågorna finns i ”blodet” och som VD på HSB Stockholm finns det många frågor att driva. Även om de sista årens lågkonjunktur har satt käppar i hjulen är nyproduktion av fler bostäder, för befintliga och gärna blivande medlemmar, ett prioriterat ämne. Samt hela hållbarhetsperspektivet som sipprar in i alla delar av förvaltningen.
Förutom att HSB Stockholm äger eget bestånd som de förvaltar och har hel rådighet över, erbjuder man även förvaltningstjänster till brf:er. Utmaningen där är att vidareförmedla kunskap till ”lekmän” som sitter i styrelserna och som dessutom byts ut med jämna mellanrum.
Genom att ha erfarenheter från eget hyresbestånd kan man förmedla sin kunskap till brf-kunderna och Eva Nordström tror att HSB Stockholm kommer att erbjuda fler tjänster framöver där erfarenhetsförmedling överförs inom hållbarhetsfrågor, till exempel i gemensamma energibesparingsprojekt.
Ansvar att vara stabila
En fråga som Eva Nordström tror kommer att växa är den om trygghet. I brf:er finns en naturlig social hållbarhet i och med att de boende äger och styr den egna verksamheten och kan organisera sociala sammanhang, som gemensamma städdagar. I HSB:s egna hyresbestånd behöver man göra på ett annat sätt; genom att jobba mer proaktivt.
– En del fastighetsaktörer köper och säljer sina fastigheter ganska snabbt i vissa områden. Jag tycker därför att det är viktigt att en stor aktör som HSB finns där. Tillsammans med andra etablerade fastighetsbolag, som äger över tid, ger det stabilitet. Det är superviktigt att vi har fastighetsägarföreningar ihop, är aktiva i det gemensamma arbetet och tar det ansvaret.
Stå längst fram när det går dåligt
Kollegorna i HSB Stockholms organisation har en bred frågepalett att arbeta med. Eva Nordström vill inte ner och detaljstyra utan att hon tror på delegerat ledarskap. Bland de 500 medarbetarna finns avdelningschefer med stort eget ansvar för det operativa arbetet och egen budget. Sedan checkar hon av och frågar var hon ska rycka in; kanske dra i en tråd hos en kommunpolitiker. Hon är ”drivande men inte yvig” i sitt ledarskap och folk vet vart de ska.
Genom intervjun med Eva Nordström kommer det ideligen upp kloka deviser och mantran. Saker hon har samlat på sig genom åren. Det bästa rådet hon har fått är ”att vara en god ledare betyder att du står längst bak när det går bra och längst fram när det går dåligt”. Hon menar att det är hon som ska skydda sin medarbetare och stå upp för om något har gått fel, det har hon betalt för. Sedan kan de diskutera internt vad som blev tokigt.
Eva Nordström kan nämligen konsten att säga obehagliga saker på ett behagligt sätt. Det fick hon höra av en chef en gång.
– Jag tar upp saker ganska snabbt; hellre att ha tio minuter av obehag än tio månader av elände. Sedan är frågan utagerad från mitt håll och är vi överens är det dags att släppa och inte låta det haka fast.
Göra RÄTT timmar
Hennes dagar är intensiva och hon fyller veckorna med mer än 40 timmars arbete. Samtidigt är hon mån om att ha ett liv utanför jobbet. På helgen stänger hon av, umgås med familjen och vänner över en middag och gott vin – eller bara hämtar kraft genom att vara själv. Först på söndagen klockan 18 kan hon ta upp jobbtråden igen, om hon ska förbereda sig inför veckan som kommer.
– Det finns en myt om att ju fler timmar man gör, ju bättre är man. Men det gäller att göra rätt timmar. Som ledare har vi faktiskt en skyldighet att säga att det är kvaliteten på timmarna och leveransen som betyder något. Att köra sönder sig, det vinner ingen på. Vi springer ju maraton och inte ett sprintlopp, så det gäller att hålla över tid.
Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se
Eva Nordström
Ålder: Född 1969, är 55 år.
Uppväxt: Född och uppvuxen i Luleå i Norrbotten.
Yrkeserfarenhet: Lärare på Sunderby folkhögskola, därefter projektledare på Luleå Kommuns arbetsmarknadsenhet, var parallellt styrelseledamot i HSB Norr. Flyttade till Stockholm och började först som chef på HSB Kompetenscentrum och steg till att bli VD för HSB Riksförbund. Därefter Verksamhetschef på Sektor 3, Näringspolitisk chef på Fremia. Blev VD på SKB fram till 2022 och sedan utredare och samordnare på Regeringskansliet innan hon blev VD på HSB Stockholm 2023.
Familj: Har två vuxna barn som är utflugna sedan många år och är tillsammans med Per.
Bor: I bostadsrätt
Fritidsintressen: ”Middagar med familj och vänner, att träna och att ha egen tid att göra ingenting Lika extrovert som jag är, lika introvert är jag emellanåt.”
Något som inte så många vet om mig: ”Alla vet nog inte om att jag är ganska händig. Jag har snickrat med min pappa sedan jag var barn. Jag fixar och målar, har inga problem att montera eller sätta upp saker eller göra praktiska saker i sommarhuset.”