Ladda för laddplatser – nya regler gäller från nyår

Rikard Silverfur, Hållbarhetschef på Fastighetsägarna, svarar på frågor om laddplatser.

Vad är det för nytt direktiv som gäller från 1 januari -25 gällande laddplatser?
– Det är egentligen ett befintligt direktiv från EU; ”Direktivet om Byggnaders energiprestanda” som innebär att byggnader med mer än 20 parkeringsplatser måste ha minst en laddningspunkt för elbilar.

Vilka slags fastigheter blir berörda?
– Kravet gäller både nya och befintliga byggnader som inte används som bostäder, inklusive kommersiella fastigheter. Direktivet omfattar uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och har fler än 20 parkeringsplatser. Det inkluderar exempelvis kontor, köpcentrum, hotell och andra typer av kommersiella fastigheter som inte primärt är avsedda för boende. 

Byggnad med både bostäder och lokaler
Om en byggnad innehåller både bostäder och lokaler är det fördelningen av bruttoarean som avgör. Är mer än halva bruttoarean avsedd för lokaler anses byggnaden vara en lokal och omfattas av kraven.

I bostadsdelen räknas biytor in som lägenhetsförråd, tvättstugor och liknande, som kan kopplas till bostäderna användande. Även ett parkeringsgarage i byggnaden kan anses ingå i bostaden om garaget bara är tänkt att användas av de boende.

Byggnader som kan undantas
Regeringen har även föreslagit ett undantag från kraven på laddplatser för ideella organisationer, så som idrottsföreningar, klubbar och trossamfund; som uppfyller kriterierna för små eller medelstora företag.
Med det menas organisationer som sysselsätter färre än 250 personer och vars årsomsättning inte överstiger cirka 500 miljoner kronor.

Förslaget är ute på remiss och en ändring i förordningen kan som tidigast beslutas i november.

Vad bör en fastighetsägare som känner sig berörd av direktivet göra i dagsläget?
– Fastighetsägare bör, om de inte redan har det, börja installationen av laddinfrastruktur om de har fastigheter med fler än 20 parkeringsplatser. Detta kan innebära att ta kontakt med leverantörer, planera investeringar och säkerställa att byggnadens elinfrastruktur kan hantera laddpunkter.

Vem kontrollerar att man efterföljer direktivet?
– Det är kommunens byggnadsnämnd som ansvarar för tillsynen, och de kan ingripa om kraven inte uppfylls.

Hur lång tid har man på sig?
– För att inte bryta mot reglerna när lagen träder i kraft, behöver du som fastighetsägare börja med installationen i god tid före den 1 januari 2025.

Något annat du vill lyfta i frågan?
– Redan nu vet vi att reglerna skärps 2027, eftersom detta direktiv är reviderat. Boverket har i uppdrag att analysera hur de skärpta kraven ska införas i Sverige. Läs mer på Boverket, de har bra info om allt detta.

Av: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega