Vad vill boende betala mer för?

Sveriges bostadsrättsrapport 2018

Hållbarhet, hälsa och säkerhet toppar listan på sånt som svenska bostadsrättsägare är beredda att betala mer för. Det visar en ny undersökning.

Sveriges BostadsrättsCentrum (SBC) presenterade nyligen Sveriges Bostadsrättsrapport 2018. Här har 1 000 svenska bostadsrättsägare svarat på frågor om sitt boende, bland annat vad de vill betala mer för och vad de vill spara pengar på.

Rapporten visar bland annat att gym och solceller toppar listan för vad svenska bostadsrättsägare är beredda att betala en högre månadsavgift för. Andra populära val är garage, övervakningskameror och låsta grindar för att hålla ovälkomna besökare borta.

Önskelistan
Det här är bostadsrättsägare beredda att betala en högre avgift för:

  1. Solceller 18 procent.
  2. Gym 18 procent.
  3. Garage/parkeringsplatser 17 procent.
  4. Övervakningskameror 17 procent.
  5. Låsta grindar 16 procent.

Vad vill de spara på?
– Det är viktigt att styrelsen gör en noggrann behovsanalys när det kommer till vilka inköp som ska göras till föreningen. Det är också väldigt viktigt att de grundar sig i samtliga medlemmars intresse. Genom att investera i exempelvis solceller, gym eller elbilsladdning kan man få en attraktivare förening och därigenom öka värdet på hela fastigheten, säger Markus Pålsson, Affärsområdeschef Ekonomisk Förvaltning på SBC.

När det kommer till vad svenska bostadsrättsägare tycker det går att spara in kostnader på är det främst värme och vatten som borde ses över. El är också en post som många tycker skulle kunna vara mindre kostsam, det uppger hela 32 procent.

Rätt hyra för garage
– Det finns nästan alltid något som vi som förvaltare kan hjälpa till att spara in på. Uthyrning av gemensamma utrymmen är redan i dag vanligt, men här kan vi tydligt se en möjlighet att marknadsanpassa exempelvis garage och parkeringshyror. Det är ett gemensamt utrymme som ofta hyrs ut alldeles för billigt, vilket i en förlängning kan ses som att priset subventioneras av övriga medlemmar, säger Markus Pålsson, Affärsområdeschef Ekonomisk Förvaltning på SBC.

Svaren i undersökningen skiljer sig mellan olika åldersgrupper och kön. I länken till pressmeddelandet nedan kan du se vad olika kategorier av boende är beredda att betala mer för.

Läs SBC:s pressmeddelande

Om Sveriges Bostadsrättsrapport 2018
Sveriges Bostadsrättsrapport 2018 är genomförd under januari och februari 2018 i form av en webbenkät via undersökningsföretaget Gfk Norm. 1 000 personer mellan 18 och 65 år och äldre deltog i undersökningen som är statistiskt säkerställd och riksrepresentativ.

För ytterligare information
Markus Pålsson
Affärsområdeschef Ekonomisk förvaltning, SBC
08-544 109 80
markus.palsson@sbc.se

Snabbfakta om SBC
SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB, är ett av landets ledande företag av förvaltningstjänster för bostadsrätter. SBC erbjuder full service inom ekonomisk förvaltning, teknisk förvaltning, projektledning av ombyggnation och renoveringar samt juridisk expertis. SBC har kontor på fem orter i landet med ca 320 anställda. Bolaget är noterat på NGM Equity och omsatte år 2017, 431 mkr i koncernen. www.sbc.se.

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega