”Det är viktigt att inte glömma ´för vem´ vi digitaliserar”

… Viktor Vitell, Marknadschef på Kiona

Varför har ni blivit partner med Förvaltarforum?
– Många av våra medarbetare och partners läser Förvaltarforum och vi tycker att sajten har en bra balans mellan teknik och nyheter från branschen. Eftersom Kiona finns mitt i många systemlösningar tycker vi det är viktigt att dela med oss av våra insikter och frågeställningar.

Vad är det mest spännande som händer hos er just nu?
– Skiftet som fastighetsbranschen genomgår där organisationer nu också förändras för att hantera den våg av digitaliseringsinitiativ som tagits. Driftsorganisationer blir mer IT-fokuserade och behovet av ny kunskap är enormt. Samtidigt är det viktigt att inte glömma ”för vem” vi digitaliserar. Det finns mycket kunskap om hur en fastighet skall skötas där ute och den är viktig att vi uppskattar och tar till vara på. Idag har Kiona över 55 000 fastigheter i våra lösningar – då måste vi också våga gå först i många frågor. IT-säkerhet är en sådan som vi pratar mycket om nu och som vi tror kommer bli ännu viktigare ju mer vi kopplar upp och automatiserar.

Vilka är era största utmaningar?
– För två år sedan gick fyra bolag ihop och bildade Kiona. Där har vi samlat produkterna Web Port, IWMAC, Edge och Energinet. Det har varit både en utmaning och ett fantastiskt lyft där produktfunktionalitet används mellan lösningarna.

– Vi arbetar för att bygga Europas ledande proptechplattform. Ett stort åtagande som kräver att vi gör rätt prioriteringar tillsammans med våra partners och slutkunder. Fastighetsägare och förvaltares utmaningar är våra utmaningar och där handlar det om att förenkla tillgången på strukturerad data, minska energikostnader och frigöra tid för driftsorganisationerna.

Hur kommer fastighetsförvaltningen förändras de närmaste fem åren och vad är det som påverkar utvecklingen?
– Jag tycker vår VD, Trond-Øystein Bjørnnes sa det väldigt bra i en intervju nyligen:
”Jag förväntar mig ökat fokus på förenklad installation och snabbare färdigställande, mer användning av standardlösningar, trådlös teknik och öppna system. Vi tror att detta är vad branschen behöver när byggnader blir mer och mer komplicerade. Implementeringen måste gå snabbare i projekten och det måste vara möjligt att driva och förändra systemen kontinuerligt.”

Hur vill ni själva ha utvecklats inom fem år?
– Det finns fantastiska möjligheter att utveckla och leverera nya funktioner och tjänster på vår öppna, flexibla och oberoende plattform. Vi vill, tillsammans med våra partners, vara en självklar del i systemlösningar för att fastigheter både skall fungera så bra som möjligt, men också leverera insikter som leder till välinformerade, data-drivna beslut.

Av: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega