Partnertext från Kiona

Öppet och flexibelt – tillsammans med kunden

Jon Åkerström, produktchef på proptech-företaget Kiona. Foto: Kiona

Kiona tvingar dig inte att använda ett specifikt märke eller binda dyra serviceavtal – och möjliggör öppen kommunikation mellan system.
– Fokus måste ligga på att frigöra potentialen hos öppna och flexibla lösningar, säger Jon Åkerström, CPO på Kiona.

Vi vet att byggnader står för 40% av Europas energianvändning och att 36% av koldioxidutsläppen härrör från dem. Vi vet också att 75% av Europas byggnader klassas som energiineffektiva och att 95% av dessa fortfarande kommer att användas 2050. Samtidigt sätter urbaniseringen än mer press på städernas förmåga att tillgodose människors behov.

– Idag är det stor uppmärksamhet på nya byggnader. Därför handlar mer om att ta hand om, och optimera det befintliga beståndet som kommer att vara kvar i 40 – 50 år till. Det kommer att vara avgörande för att nå målen, och då krävs det att vi inom branschen arbetar tillsammans i stället för i silos, säger Jon Åkerström, CPO på Kiona.

Öppna API:er för hållbara och smarta städer
Vi tror att vägen till framgång går genom den smarta staden, digitalisering och samverkan. Att skapa en bättre framtid är något vi måste göra tillsammans. Genom att samla vår specialiserade expertis och tekniska plattformar kan vi tillsammans med hjälp av öppna system och delade data, samverka och integrera för att accelerera transformationen när det gäller energi- och resursoptimering i fastighetsbranschen.

Kiona har som mål är att bidra till klimatmålen genom att energioptimera byggnader som står för omkring 36 procent av koldioxidutsläppen.

Oberoende lösningar är nyckeln
Med en öppen plattform kan fastighetsägare, entreprenörer, kylexperter, servicetekniker, fastighetsförvaltare och driftansvariga komma åt och konfigurera varje funktion och skräddarsy sin produktportfölj utifrån sina behov. Detsamma gäller energirådgivare, anställda, hyresgäster och utvecklare.

– Vi har integrationer för i stort sett vilken utrustning som helst och erbjuder öppna API:er för alla våra produkter. Vi har stöd för mer än 25 kommunikationsprotokoll, över 4 000 olika PLCer – samtliga med fritt programmerbara variationer – och ett stort antal API:er och trådlösa standarder för IoT, fortsätter Åkerström.

Det öppnar upp för fastighetsägare att få total kontroll på hela fastighetsbeståndet oberoende av vilken hårdvara som finns där idag.

– Vi tvingar dig inte att använda en specifik infrastruktur eller utrustning från ett visst märke. Vi binder dig inte till kostsamma serviceavtal som du inte kan avsluta på flera år. Dessutom möjliggör våra produkter oberoende datakommunikation mellan system, vilket förlänger den befintliga infrastrukturens livslängd.

Gör fastigheter till en del av lösningen
Åkerström lyfter fram vikten av att utveckla verktyg som skapar möjligheter för partners och kunder. Detta skapar en drivkraft som för utvecklingen framåt.

– På längre sikt har vi ett väldigt ambitiöst mål: att bygga Europas ledande proptech-plattform. Men det är inget vi kan göra på egen hand.

– Vi gör det tillsammans med våra partners och kunder, avslutar Åkerström.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega