”Kunskap är viktigt, men bara om den tillämpas”

… Karin Quinn, Utbildningschef på Sweden Green Building Council, SGBC

Vad händer det för spännande saker hos er?
– Nu närmast väntar Almedalen där sex av våra experter kommer vara på plats för att diskutera hur vi tillsammans i branschen framtidssäkrar vår byggda miljö. Nomineringsperioden för SGBC Awards har även precis öppnat. Varje år får vi in fantastiskt spännande projekt som gör verklighet av målen med mer hållbara byggnader.

Vad ser ni fram emot under resten av året?
– Vi ser fram emot att lansera vår e-learningsutbildning för Miljöbyggnad iDrift, som ger en gedigen bas för dig som funderar på att certifiera en befintlig byggnad. Vi ser också fram emot den nya manualen för Miljöbyggnad Ombyggnad som lanseras i höst. Håll utkik på vår webbplats och här på Förvaltarforums sida UtbildningsPortalen, för kommande kurstillfällen i ämnet under hösten! Vi är också glada att nu kunna erbjuda en introduktionsutbildning till samtliga certifieringssystem för den som vill veta mer om vad certifieringarna innebär.

Vilka trender ser ni i branschen?
– Under både förra och detta år ser vi en ökad efterfrågan på digitala och företagsanpassade utbildningar. Samtidigt uttrycker många av våra medlemmar och utbildningsdeltagare ett behov av att mötas och dela erfarenheter mellan företag. Vi arbetar för att varje utbildningstillfälle, oavsett om det är fysiskt eller digitalt, också ska vara en möjlighet till erfarenhetsutbyte. I e-learningutbildningen för Miljöbyggnad iDrift har vi löst detta genom att låta ett antal fastighetsbolag och certifieringssamordnare dela sina erfarenheter och tips i filmade intervjuer.

Vilket är det bästa sättet att ta till sig en utbildning?
– Först och främst, när du går en utbildning, stäng ned mail och chatfönster om du behöver ha datorn uppe. Du kan bara fokusera på en sak i taget, så slösa inte bort tiden med mulittasking. Kursledarna finns där för din skull, så utnyttja dem och ställ frågor. Efter utbildningen, avsätt en timme för att reflektera över hur det du har lärt dig kan appliceras i din organisation. Ett bra sätt att reflektera är att berätta för en kollega eller din chef om det du har lärt dig.

Hur ska man som medarbetare agera för att kunna gå en utbildning?
– Fundera över hur företagets affärsnytta kan dra fördel av att du går utbildningen. Att ta initiativ till din egen utveckling är alltid positivt, men i slutändan ska dina nya kunskaper leda till ett agerande som bidrar till verksamheten du jobbar i. Prata därför med din chef om vilken utveckling företaget vill uppnå och hur kursen kan bidra till detta.

Hur bör en chef tänka gällande kompetensutveckling?
– Kunskap är viktig, men endast om den tillämpas. Forskning visar att chefens involvering i en kompetensutvecklingsinsats ökar chansen att medarbetarna faktiskt använder det de har lärt sig. Det handlar inte bara om att möjliggöra utbildningar för medarbetarna; du som chef behöver också vara nyfiken på vad dina medarbetare lärt sig. Fråga om utbildningen och be dem dela sina insikter med dig eller andra kollegor. En fördel med våra företagsutbildningar är att arbetsgruppen tillsammans kan reflektera och arbeta för att implementera de nya kunskaperna i verksamheten.

Av: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega