Botkyrkabyggens insamling av dumpade saker ökar säkerheten

Katarina Forsström och Bashar Abdulzahra samlar in grovsopor i Botkyrkbyggens insats för ökad säkerhet.

Soffor, kylskåp och bildäck. Det är några exempel på dumpade saker som Katarina Forsström och Bashar Abdulzahra lastar in i Botkyrkabyggens nya grovsopbil, en satsning för att öka hyresgästernas säkerhet.

– Barn och djur ska inte riskera att göra sig illa på trasiga speglar och porslin i entrén eller att en soffa börjar brinna i en källargång, säger Katarina Forsström, som har den nyinrättade tjänsten fastighetsvärd special på Botkyrkabyggen.

Grovsopbilen med två anställda, helt dedikerade till att samla in grovsopor, är en ny insats av Botkyrkabyggen. Katarina Forsström och Bashar Abdulzahra bemannar lastbilen och hämtar dumpade saker i bolagets hus och på gårdarna. Det blir många kilos lyft, lastningar och vändor till Återvinningscentralen som kostar bolaget både tid och pengar som Botkyrkabyggen hellre skulle lägga på andra åtgärder för att öka trivseln i bostadsområdena.

Prioriterar det akuta
Katarina Forsström och Bashar Abdulzahra går varje morgon igenom arbetsordrar som kollegorna förmedlat. De avgör vad som är akut och prioriterar att hämta saker som ökar risken för brand eller som står i vägen för till exempel entreprenörer, reparatörer och städare.

– Vi på grovsopbilen är anställda för att öka säkerheten och trivseln, det är vårt jobb. Men vi behöver alla hjälpas åt. För din egen skull, lägg saker på rätt plats. Det handlar om din och dina grannars hemmiljö, säger Katarina Forsström.

Bashar Abdulzahra tipsar om alternativ till att slänga.

– Vi ser många kläder i grovsoprummen. De ska inte läggas där, de är brännbara sopor och ska slängas i soptunnan. Men om de är fina, ge bort dem till second hand eller en hjälporganisation i stället, säger han.

Botkyrkabyggens uppmaning till sina hyresgäster

Vi behöver hjälpas åt – Så slänger du rätt:

  • Tunga, stora saker ska du som hyresgäst slänga i bostadsföretagets grovsoprum. Tex möbler, mattor, gardinstänger, barnvagnar och cyklar.
  • Farligt avfall ska du själv lämna till Återvinningscentralen. Tex batterier, rengöringsmedel, sprayflaskor, kylskåp och tvättmaskiner. Där ska du även lämna in elavfall.
  • Tips på hur du smartare kan hantera förpackningar som ska återvinnas och läggas i återvinningskärl, tex plastburkar, kartonger och metallburkar: https://fti.se/om-fti/nyheter/forvara-smart/packa-smart

Källa: Botkyrkabyggen

Grovsopbilen

  • Grovsopbilen körs i bolagets alla områden måndag-fredag.
  • Maxlast: 750 kilo.
  • Mest udda sak som forslats bort: Ett piano.

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega