Politikerna i Göteborg har beslutat att 20 procent av Framtidenkoncernens lägenheter ska renoveras varsamt med så låg hyreshöjning som möjligt. Bostadsbolaget testar nu tre olika nivåer av renovering.
Bostadsbolaget har nyligen inom forskningsprogrammet Siren undersökt om det går att göra ett billigt underhållsalternativ för dem som vill undvika hyreshöjning i samband med renovering.
– Hittills vid renovering har vi fastighetsägare ofta utgått från vad vi ansett att vi måste göra och även använt renoveringar för att kunna höja hyran, säger Bostadsbolagets vd Kicki Björklund. Det är klart att vi vill ha moderna lägenheter men när vi gör allting likadant blir varken de som vill ha låg hyra eller de som vill ha extra pimpat boende nöjda.
Den nya varsamhetspolicyn med tre olika nivåer testas nu i två trapphus i 1970-talshus i Hammarkullen som ska stamrenoveras och få nya tätskikt i badrummen.
50 kronor per månad
Den så kallade underhållsnivån var egentligen tänkt att inte ge någon hyreshöjning alls, men det blev till slut en höjning med 50 kronor per månad.
– Vi var tvungna att ta ut ett litet belopp eftersom vi dragit ny el och satt upp nya proppskåp med vipp-kontakter. I dessa lägenheter sätter vi tillbaka både toalettporslin och vitvaror om de är i gott skick.
De hyresgäster som vill ha ett nytt badrum med kakel och klinkers får betala cirka 800 kronor mer i månaden. Dessutom finns möjlighet att välja till ett nytt kök för ytterligare 700 kronor per månad.
De flesta väljer billigast
Av de 57 boende har 34 valt det billigaste underhållsalternativet, fem ett nytt badrum, 13 det billigaste badrumsalternativet men nytt kök och fem hyresgäster både nytt badrum och kök.
– Det här visar att de flesta är nöjda bara de har helt och rent och slipper högre hyra.
Öka tillgängligheten
Bostadsbolaget står nu också inför renovering av 1950-talshus på Träkilsgatan i Torpa, där basalternativet kräver mer insatser.
– Här behöver vi dessutom åtgärda tillgängligheten bland annat genom att se till att man kan ta sig in med till exempel rullator i badrum och toalett, säger Kicki Björkund. Det plus bland annat ny el och FTX för bättre inomhusklimat ökar bruksvärdet och därför landar vi här på en minsta hyreshöjning med 360 kronor per månad.
Hur få ekonomi?
Många menar att det är svårt att ha råd att renovera utan att kunna höja hyran.
– Den genomsnittliga hyreshöjningen ska göra att vi får ekonomi i projektet. Självklart jobbar vi också med att få fler att välja tillvalsalternativen när de ser hur fint det blir, till exempel med visningslägenheter. Och så passar vi på att uppgradera lägenheterna när de blir lediga, säger Kicki Björklund.
Hans Hellberg