Att bo i ett smart hem

Tanken om ett uppkopplat hem med smarta funktioner är lockande för många. Men hur är det egentligen att bo i ett smart hem? Använder man funktionerna? Projektet Smart Home Interactions, som drivs av företaget Interaktiva Fastigheter, undersöker tillsammans med de boende i HSB Living Lab vilka typer av lösningar hyresgästerna uppskattar mest, och vad som kan utvecklas vidare.

– Vi är glada över de möjligheter projektet Smart Home Interaktions innebär. De första enkäterna har skickats ut till de boende. Responsen har varit väldigt positiv samtidigt som önskemål på ytterligare Smarta Hem-funktioner inkommit, säger Hampus Oxenberg, vd på Interaktiva Fastigheter.

En av deltagarna i projektet är Oskar Rehnberg, 22 år, boende i HSB Living Lab och läser sista året till civilingenjör inom samhällsbyggnadsteknik på Chalmers. Han är en av de boende i Living Lab som fått ett gäng smarta funktioner installerade i sin lägenhet. Det är bland annat fjärrstyrda vägguttag med energimätning, brandvarnare, temperatursensorer som håller koll på inomhusklimatet, belysningsstyrning med hjälp av närvarosensorer och smarta larmfunktioner.

Förbättringsförslag
– ­Egentligen är det väldigt mycket upp till oss som bor här hur mycket eller lite vi använder funktionerna. Det går ju att göra hur mycket som helst av dem, säger Oskar Rehnberg.

Exempelvis skulle man kunna koppla kaffebryggaren till systemet och sätta på den redan från sängen eller kolla så att den verkligen är avstängd trots att man redan gått hemifrån. Funktionerna i lägenheten kan nämligen skötas på olika sätt. Antingen via en fysisk fjärrkontroll, eller via en app i telefonen. Oskar tycker att appen i stort fungerar väl, men ser ändå några förbättringsförslag.

– De kan absolut jobba en del på gränssnittet. Jag tänker att ett företag som säljer moderna tekniska lösningar borde kunna lösa det. Den är absolut inte buggig, men behöver en uppdatering.

”En riktigt bra grej”
Hittills har Oskar mest använt sig av funktionerna för belysning. Till exempel har lamporna i hans badrum tänts automatiskt när man går in där. Nu vill han dock ändra det, för han har insett att han hellre har mörkt där inne på kvällen och natten. Han funderar en stund och kommer fram till att han nog får kontakta projektledarna för Smart Home, för han vet inte om det är en förändring han kan lösa själv eller inte.

Att ha en fjärrkontroll till belysningen har fördelar som Oskar verkligen gillar.

– En riktigt bra grej är att jag kan släcka alla lamporna från sängen på kvällen när jag gått och lagt mig. Det uppskattar jag verkligen! Dessutom går det att dimma belysningen nu, det gick inte innan Smart Home installerade sina grejer. Det är riktigt bra.

Smart hem – en självklarhet
Oskar uppskattar att ett mindre företag som Smart Home kan dra nytta av Living Lab, och att inte bara stora företag som Google får den typen av möjlighet. Överlag tycker han att Smart Home är ett bra koncept, men att det absolut kan utvecklas för att bli ännu bättre.

– Den dagen jag flyttar härifrån och köper en bostadsrätt kommer jag absolut vilja ha något slags smart hem. Det känns helt självklart, och faktiskt lite beroendeframkallande, säger Oskar.

Installerat och klart
Hampus Oxenborg på Interaktiva Fastigheter och menar på att de har märkt en kraftigt ökad efterfrågan från både bostadsutvecklare och privatpersoner på att koppla ihop olika smarta funktioner till ett enda system.

– Produkttillverkarna behöver bli bättre på att jobba med etablerade branschstandarder. Det är fortfarande vanligt att separata system behövs för att styra belysning, multimedia, säkerhet med mera. Dagens bostadsköpare förväntar sig i allt större utsträckning att det smarta hemmet är installerat och klart vid inflytt! säger Hampus Oxenborg.

Källa: HSB Living Lab

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega