Nu är alla skadorna reparerade efter den stora explosionen på Ådalagatan i Linköping förra året. Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist summerar bolagets erfarenheter.
I förra veckan kunde Stångåstadens hyresgäster flytta hem igen till Ådalagatan 1–3 som var den fastighet som drabbades värst av sprängdådet den 7 juni 2019.
– På Stångåstaden tycker vi förstås att det känns bra att äntligen kunna sätta punkt för det som hände på Ådalagatan och gå vidare, säger Fredrik Törnqvist.
Evakuerade 131 lägenheter
Totalt drabbades 191 av bostadsbolagets lägenheter i olika grad av explosionen. Vissa hyresgäster kunde återvända till sina lägenheter samma kväll. Men Stångåstaden fick ordna tillfälligt boende under olika långa perioder till hyresgästerna i 131 lägenheter.
69 lägenheter var evakuerade i mer än en vecka och 37 lägenheter på Ådalagatan 1 och 3 har varit evakuerade ända sedan explosionen.
Hur mycket kostade det?
Fredrik Törnqvist berättar att bolaget har beräknat den totala kostnaden för att reparera skadorna.
– Den totala kostnaden för alla skador uppgår brutto till cirka 75 miljoner kronor. Huvuddelen kommer att täckas av vår fastighetsförsäkring. I beloppet ingår kostnader för alla 191 lägenheter som fick skador i olika omfattning i samband med explosionen.
Omfattande renovering
De större renoveringarna som har genomförts i fastigheten på Ådalagatan 1–3 är:
- Omläggning och förstärkning av taket.
- Nybyggnad och förstärkning av delar av fasaden.
- Förstärkning och återuppbyggnad av stommen (mot detonationsplatsen).
- Återställning av balkonger.
- Byte, lagning och justering av fönster.
- Byte av hiss på Ådalagatan 1.
- Helrenovering av tio lägenheter.
- Nytt värmesystem.
Varför flyttar inte alla tillbaka?
Totalt har 11 hyresgäster valt att flytta tillbaka till Ådalagatan 1 och 3. Resterande 26 är nya hyresgäster som flyttar in i fastigheten.
Vad beror det på att en del hyresgäster väljer att inte flytta tillbaka?
– Skälen till att vissa väljer att inte flytta tillbaka är lite olika. Några tyckte det var jobbigt att vara evakuerad under en längre tid, några har fått ändrade levnadsförhållanden och några har valt ett nytt boende på grund av det som hänt.
Hela Linköping slöt upp
Fredrik Törnqvist berättar att det trots allt finns ljuspunkter i den här hemska historien.
– En fin sak jag tar med mig är hur samhället slöt upp och hur mängder av företag och privatpersoner hörde av sig och erbjöd att hjälpa till med allt från mat och dryck till evakueringsbostäder. Vi fick också ett kvitto på att vårt interna krisarbete, som vi både tränat på och övat i skarpt läge i samband med en större brand något år tidigare, fungerar väl. Detta systematiska arbete med krishantering hjälpte oss garanterat.
Lärdomar av sprängdådet
Skulle Stångåstaden ha gjort något annorlunda om något liknande hände igen?
– Den extrema händelsen på Ådalagatan har hjälpt oss att vidareutveckla vår krishantering ytterligare. Vårt viktigaste fokus var att hjälpa våra kunder som drabbats och det tycker vi att vi, under de förutsättningar som gällde, lyckades ganska bra med. Vi har följt upp med en undersökning ett år efter händelsen med alla som var drabbade. Materialet ger oss bra tips och idéer på vad vi kan göra ännu bättre nästa gång. Över 90 procent av de som svarade på undersökningen tyckte att Stångåstaden hanterade situationen på ett bra sätt, vilket är glädjande för oss att höra.
Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se
Läs Förvaltarforums artiklar om sprängdådet
Stångåstaden tilldelas 112-priset
Stångåstadens bombskadade fastighet återställs