Kompetens / Nytt om utbildning & kompetens

Kom igen nu förvaltare och lär av varandra

Willy Ociansson är förvånad över att man sätter kombihuvar på tak till flerbostadshus.

Om uppsträckning och kunskapsåterföring inom förvaltarskrået.

Hur kan det komma sig att fel får upprepas i en bransch som egentligen har kunskapen? Borde vi inte kunna göra erfarenheter och lärdomar publika? Tänk om man skulle lyssna på dem som bor i och använder våra hus, för att sedan ta med sig lärdomarna när man bygger om eller konstruerar nya.

I denna artikelserie om två får du träffa Willy Ociansson som först tar oss med på en verklighetsresa som dessvärre inte alltid ser till att föra över kunskap från ett led till ett annat.

Kortslutning i systemet
Willy Ociansson missionerar kunskapsöverföring och återkoppling, såväl inom enskilda fastighetsföretag som i fastighetsbranschen i stort. Han menar att fastighetsbranschen i allmänhet och bostadsbranschen i synnerhet skiljer sig från andra branscher.

I skogsindustrin arbetar man till exempel strukturerat med standardiseringsgrupper, inom flyget har man ett system för återkoppling. I fastighetsbranschen upplever Willy att en felaktighet ofta är allmänt känd vid ett påpekande, men att en insikt bara lett till ett konstaterande, man har inte tagit det vidare för någon annan att lära av.

– Ta till exempel att man sätter en kombihuv på taket till ett flerbostadshus – dessvärre vanligare än man kan tro. Alla som förvaltar ett sådant hus vet att det blir som kortslutning, att luften som lämnar huset – med lukt från kök, toalett med mera – leds tillbaka in igen.
– Alla vet att det resulterar i klagomål på luften och obehaglig doft. Lyfts detta någonstans? Berättar man om det så att andra inte upprepar misstaget? Har man satt en egen standard i fastighetsbolaget som ser till att till exempel kombihuvar inte används? Nej, oftast är det inte så.

Erfarenhetsåterföring till eftervärlden
Självklart finns det goda exempel säger Willy men menar att de ofta bygger på enstaka eldsjälar. I ett stort bostadsbolag där Willy var verksam för många år sedan hjälptes man åt att ta fram en byggbok – med allt från tekniska installationer till ytskikt och vilka val som borde göras ur förvaltningssynpunkt.

– Det bör vi alla jobba mer med, menar Willy – erfarenhetsåterföring till eftervärlden, att lyfta best practise i stort som smått. ”Den här typen av köksskåp sitter bäst såhär, använd den här typen av färg på detta underlag, sätt inte badrumsskåp över handfatet utan sätt en spegel där och förvaring bakom eller under handfatet – folk tappar ner rakapparater och annat och handfaten går sönder”.

Dessvärre ser jag alldeles för ofta att erfarenheter sitter i enskilda individers huvuden och följer med den personen när hen slutar.

  • Hur jobbar du med att sprida dina kunskaper och erfarenheter till andra?
  • Hur jobbar ni på företagsnivå?

Läs också: Handen på hjärtat – har du den tekniska kollen?

Willy Ociansson är en mycket uppskattad föreläsare hos BFAB, bland annat inom ramen för Diplomerad Fastighetsförvaltare, där också erfarenhetutbyte är av stor vikt. Dessutom har Willy specifika kurstitlar om fastighetsteknik och fastigheten som system:

Fastighetsteknik för fastighetsägare och förvaltare
Fastighetsteknik för fastighetsskötare
Diplomerad fastighetsförvaltare
Kurser inom drift och skötsel

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega