Svensk förebild för hållbar renovering

Bild från området Linero i Lund. Foto: Klas Andersson

EU-projektet Cityfied, som IVL deltar i, har tilldelats Smart 50 Awards som ett ledande internationellt exempel för smarta städer.

Cityfied går ut på att testa, visa upp och sprida lösningar för energieffektiv renovering. I Sverige fokuserar projektet på att rusta upp 70-talsområdet Linero i Lund.

– I Lund arbetar vi aktivt med att hitta samarbeten mellan aktörer inom kommunen, men också nationellt och internationellt, för att kunna vara i framkant med arbetet i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Cityfied är ett gott exempel, säger Markus Paulsson, energistrateg på Lunds kommun och projektledare för den svenska delen av Cityfied.

Projekt i Lund
I Cityfied testas olika lösningar för att energieffektivisera och renovera befintliga stadsdelar så att de möter samma energikrav som gäller för nya bostäder.

Den svenska delen av projektet, där delar av Linero har stått modell för satsningen, går ut på att visa hur man på ett hållbart och varsamt sätt renoverar ett miljonprogramsområde.

Projektet är ett samarbete mellan Lunds kommun, det kommunala fastighetsbolaget LKF, energibolaget Kraftringen och IVL Svenska Miljöinstitutet.

Miljönytta och trivsel
I projektet ansvarar IVL för att energirenoveringen av husen följs upp och utvärderas utifrån ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekter.

– Vi tittar på hur stora energivinsterna blir i och med renoveringen, dels för hyresgästerna, dels för fastighetsägaren. Allt för att se vad som är hållbart ur ett systemperspektiv, men också utifrån hyresgästens perspektiv. Målet är att nå största möjliga miljönytta och samtidigt öka trivseln för de boende i området, säger Jeanette Green på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Tretton vinnare
Förutom Linero i Lund så har Cityfied fallstudier i Laguna de Duero-Valladolid i Spanien och Soma i Turkiet. Totalt omfattar satsningen 220 000 kvadratmeter renoverad yta och 2 200 lägenheter.

Cityfied har valts ut som vinnare i Smart 50 Awards energikategori tillsammans med tolv andra prestigefyllda projekt i USA, Kanada, Irland, Belgien och Indien.

Smart 50 Awards
Smart 50 Awards, i samarbete med Smart Cities Connect, Smart Cities Connect Foundation och US Ignite, utser årligen ett 50-tal innovativa och inflytelserika satsningar på lösningar för smarta städer i olika kategorier.

Utmärkelsen delas ut på konferensen Smart Cities Connect i Kansas City, Missouri, USA.

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega